Mobiel bankieren? Ook voor je kind!

Je kind al op de basisschool mobiel laten bankieren: is dat verstandig? Juist een goed idee! Als je kind er tenminste aan toe is én met de juiste begeleiding.

Mobiel bankieren app - kinderen en geld

Oefenen met mobiel bankieren

Met de SNS App kan je kind snel even z’n saldo checken. Zo weet ie meteen hoeveel er nog op de rekening staat. Of wat z’n nieuwe saldo is als hij iets heeft gekocht. Tot je kind 12 is, kan hij verder nog niet veel meer met de app doen. Geld overboeken naar rekeningen van anderen, betalen met iDEAL of een betaalverzoek sturen kan pas vanaf 12 jaar. Zo kan je kind op een veilige manier oefenen.

Wist je dat ... ?

... de rekening van je kind tot 18 jaar automatisch aan je eigen SNS App wordt toegevoegd? Dan kun je van een afstandje meekijken en ingrijpen als dat nodig is.

Handig aan een eigen app:

  • Je kind kan meteen het actuele saldo zien. Dus wat er de laatste tijd van de rekening is afgegaan en wat er is bijgekomen.
  • Heeft je kind een eigen spaarrekening? Dan kan hij in de app aparte spaarpotjes maken en geld naar de spaarpotjes overmaken, handmatig of automatisch. Handig voor nog meer overzicht. En het stimuleert om door te sparen.
  • Als ouder krijg je in je eigen app ook de rekeningen van je kind te zien. Zo kun je op afstand meekijken.
Goed om te weten: De SNS App is natuurlijk goed beveiligd. Je kind moet altijd met een pincode inloggen. Dus wordt de telefoon gestolen? Dan kan de dief niet bij de app. Ook de telefoon zelf met een password en/of vingerafdruk beveiligen is natuurlijk een goed idee. En je kunt de app in Mijn SNS afmelden als de telefoon kwijt of gestolen is.

4 tips voor je kind:

  • Onthoud je 5-cijferige inlogcode en deel deze met niemand.
  • Laat niemand meekijken als je je inlogcode intoetst op je mobiel.
  • Let heel goed op je telefoon, laat hem nooit slingeren.
  • Geef aan niemand je inloggegevens, ook niet aan de bank. Wij vragen nooit om je inloggegevens. Niet per e-mail en niet per telefoon.

Wist je dat ... ?

... je de SNS App kunt downloaden in de App Store (Apple) en Play Store?

Oogje in het zeil: seintjes instellen

Je kent de seintjes misschien wel van je eigen rekening: een seintje per mail of sms als je bijvoorbeeld te weinig geld op je rekening hebt.

Je kind kan ook een seintje instellen: dan krijgt hij een seintje als er bijvoorbeeld eindelijk genoeg geld op de rekening staat om dat ene toffe ding te kopen. Of een seintje als er juist te weinig geld op de rekening staat. Je kunt dit als ouder ook in je eigen app instellen voor de rekening van je kind.

Vanaf welke leeftijd?

Vanaf welke leeftijd is een kind oud genoeg voor een eigen SNS App? Dat verschilt echt per kind. De een laat alles rondslingeren, en de ander bergt alles heel netjes op. De volgende geeft al het geld uit dat hij in zijn handen krijgt, en de ander spaart liever. De een heeft op de middelbare school voor het eerst een mobiele telefoon, de ander al in groep 6. Als ouder kun je zelf het beste inschatten of je kind er al aan toe is.

Tip: het zakgeldmoment

Wil je geldzaken bespreekbaar houden? Spreek dan af dat je samen de bankzaken bekijkt. Bijvoorbeeld op het zakgeldmoment. Open de app voordat het zakgeld is overgemaakt, kijk samen wat er de laatste tijd is afgegaan of bijgekomen en bespreek eventuele spaarwensen. Is het zakgeld overgemaakt, dan verandert het saldo en kun je je kind bijvoorbeeld helpen om een deel over te maken naar een digitaal spaarpotje.

Lees ook Zakgeld: hoeveel geef je?

SNS Jeugd Betalen

SNS Jeugd Betalen

Met SNS Jeugd Betalen leert je kind hoe je online inlogt op je rekening en hoe je met een pinpas betaalt.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?