Je kind leren sparen: 5 tips

Hoe leer je je kind sparen en met geld om te gaan? Als ouder heb je hier een belangrijke rol in. We geven je 5 tips, zodat je kind op een leuke manier kan leren sparen.

Kinderen leren sparen - Omgaan met geld

1. Bedenk een doel om voor te sparen

Verzin samen met je kind een spaardoel. Iets wat je kind graag wil. Maak het doel niet te groot, maar ook niet te klein. En begin er niet té vroeg mee. Het ene kind kan zich als het 6 is al iets voorstellen bij sparen, het andere kind krijgt dit pas op z’n 10e door.

  • Maak het spaardoel niet te groot, anders duurt het te lang.
  • Bekijk elke week samen de tussenstand. Schiet het al op? Hoe ver moeten we nog?
  • Leg uit dat het prima is als er ineens een andere wens tussendoor komt. Maar dat het dan langer duurt voordat het spaardoel is bereikt.

Tip: Print het spaarschema (pdf) en kleur de vakjes in of plak een sticker als er weer een stapje is gezet.

2. Zakgeld: begin met cash, later een rekening

De meeste kinderen leren de waarde van geld makkelijker kennen door muntjes en briefgeld dan door digitale cijfers. De munten en briefjes maken concreet hoeveel geld er al is gespaard. Het kan dus handig zijn om met contant zakgeld te beginnen. Een rekening openen kan daarna. Vergeet het zakgeldmoment niet, en zorg ervoor dat je contant geld in huis hebt.

Esther, moeder van Blom (8) en Ole (4): "Om het zakgeldmoment wat meer aandacht te geven, hebben we op de keukendeur een zakgeldschema (pdf) gehangen. Daar kon mijn dochter een sticker plakken als ze weer zakgeld had gekregen. Zo kreeg ze beter door hoeveel ze in totaal had gespaard. En ook handig voor ons: wij vergaten het zakgeld niet te geven."

3. Wees consequent

Gaat het je kind niet snel genoeg? Leg dan niet zomaar wat geld bij. Natuurlijk kun je wel van tevoren afspreken dat jullie ieder een deel betalen, maar doe dat niet pas halverwege de rit. Of als het met zakgeld niet snel genoeg gaat, kun je misschien samen op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Bijvoorbeeld door klusjes voor geld te doen. Of geld te vragen van familieleden voor je verjaardag.

4. Leer sparen en uitgeven

Leg uit dat je geld kunt sparen, maar dat je ook kunt kiezen om een deel uit te geven. Laat je kind berekenen hoe lang het duurt om het spaardoel te behalen als je bijvoorbeeld de helft van het zakgeld spaart.Op sommige momenten in het jaar krijgt je kind misschien een extraatje. Handig als je sneller wilt sparen voor iets groots. Denk aan:

  • wat extra geld aan het begin van de vakantie
  • rapportgeld
  • verjaardagsgeld
  • geld voor een klusje

Jeroen (49): "Ik spaarde vroeger als kind mijn vakantiegeld altijd op, mijn broer gaf alles meteen uit aan snoep en ijs. Dan werd hij altijd pissig op me aan het eind van de vakantie, als ik iets groots kon kopen."

Carrie (40): "Mijn tweelingdochters van 7 willen allebei heel graag van die schoenen met wieltjes. Met hun zakgeld van € 0,50 per week gaat dat natuurlijk heel lang duren. Ze hadden al geld van de tandenfee gespaard en daarbij vragen ze voor hun verjaardag van de opa’s en oma’s nu een bijdrage. Blijft er nog een beetje voor hen over om zelf te sparen."

Esther, moeder van Blom (8) en Ole (4): "Mijn dochter van 8 roept steeds dat ze voor een iPhone spaart. Dat gaat met € 1 per week nog wel een tijdje duren. Daaruit blijkt wel dat geld nog iets abstracts is. Door vakantiegeld heeft ze iets beter doorgekregen wat de waarde van geld is. Aan het begin van de vakantie kreeg ze van ons € 10. Ze was zich de hele vakantie ervan bewust dat ze dit geld had. Dan vroeg ze bij een ijsje hoe duur dat was en rekende ze uit wat ze dan zou overhouden. Ze vond het elke keer zonde om het uitgeven. Aan het eind van de vakantie had ze dus nog steeds € 10. Toen moesten we ineens op stel en sprong naar een speelgoedwinkel, waar ze heel lang heeft staan twijfelen en uiteindelijk een knuffel heeft gekocht."

5. Leg uit dat je niet alles kunt kopen

Soms lijkt het voor kinderen misschien alsof alles altijd maar makkelijk te koop is. Leg daarom goed uit dat je niet zomaar alles kunt kopen wanneer je daar zin in hebt, omdat er een grens zit aan je budget. En los van het budget, dat het goed is om niet altijd maar alles meteen te krijgen wat je wil.

Titus (41): "Mijn zoon van 11 spaarde voor een nogal dure koptelefoon. Elke week legde hij € 1,50 in om tot zijn spaardoel te komen. Toen werd het Oud en Nieuw en wilde hij koste wat kost vuurwerk kopen. Ik vond dat goed, maar alleen als hij dat van zijn eigen geld zou doen. Hij kocht voor € 20 vuurwerk. Pas daarna begreep hij dat hij dus weer weken moest sparen om weer op hetzelfde spaarsaldo te komen. Toen hij dat besefte, werd hij heel boos. Vooral op mij, ook al had ik hem van tevoren verteld wat het zou betekenen. Zijn woede was heel vervelend, maar ik heb hem geen extra geld gegeven. Het lijkt me goed dat hij zo de waarde van geld beter leert inschatten. Hij heeft toen voor zijn verjaardag geld gevraagd. En met rapportgeld van zijn tante en het wegbrengen van flessen en oud papier voor de buren verdiende hij wat extra. Zo kon hij uiteindelijk toch wat sneller die koptelefoon kopen."

SNS Jeugd Betalen

SNS Jeugd Betalen

Met SNS Jeugd Betalen leert je kind hoe je online inlogt op je rekening en hoe je met een pinpas betaalt.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?