Mads en zijn eerste mobiel - moeder Sandrijn vertelt

Sandrijn is moeder van Mads (11) en Lune (9). Sinds de zomervakantie heeft Mads zijn eerste smartphone. Hoe ging dat? En welke afspraken maakten ze?

Interview Sandrijn - kinderen en geld

Van groep 7 naar 8

"Eigenlijk hadden we bedacht: hij krijgt een mobiele telefoon als hij naar de middelbare school gaat. Eerder vond ik onzin, want op de basisschool heb je hem nog niet nodig. Maar mijn collega met oudere kinderen gaf toen de tip om de telefoon juist nu al - van groep 7 naar 8 - te geven. Nu heb je nog grip op wat hij ermee doet. Je kunt het nog een beetje in de gaten houden en nu vindt hij het nog prima om dingen samen en in overleg te doen. Op de middelbare school zie je hem meteen minder en weet je minder goed wat hij doet."

Mediawijsheid

"Ik vind het vooral belangrijk dat hij mediawijsheid opdoet; daar kan ik hem dit jaar nog goed bij helpen. Waar moet je op letten, hoe ga je online met elkaar om, hoe zit het met privacy, dat soort dingen. Ik lees nu in het begin bijvoorbeeld mee met de appjes die hij stuurt en hij mag nieuwe apps alleen in overleg met ons installeren."

Instagram

"Toch bleek hij ineens een Instagram-account te hebben aangemaakt. Een openbaar profiel, waar hij allemaal mensen op had toegelaten die hij niet kende. Toen hebben we er samen een privé-account van gemaakt, en zijn we alle contacten langsgegaan. Ken je die? Zo nee, dan verwijderen we die. Aan dat soort dingen merk je dat hij veel nog niet weet. Laatst zei hij ook: “Mama, ik denk dat mijn 4G op is.”"

Kinderen die al jong met geld om leren gaan, hebben daar de rest van hun leven voordeel van. Als ouder heb je hier een belangrijke rol in. Maar hoe pak je het aan? Bekijk alle tips.

Familieabonnement

"Hij heeft geen nieuwe telefoon gekregen, maar een oude van mij. We hebben een familieabonnement afgesloten, dus we kunnen nu vanuit ons account bepalen hoeveel gigabyte hij krijgt. Is het op, dan zouden we bij kunnen kopen. Maar eerst probeert hij het maar met wat hij nu krijgt: 1 gigabyte per maand. Dan leert hij vanzelf dat hij zonder wifi beter geen YouTube-filmpjes kan kijken. En hij heeft op zo veel plekken wifi, zelfs op school. We kunnen zijn abonnement ook pauzeren trouwens, mochten we dat ooit nodig vinden."

schermtijd

Schermtijd

"Zijn jongere zus is nu natuurlijk best jaloers op hem, maar zij moet toch ook echt nog twee jaar wachten. Wij geven ze altijd schermtijd per dag zodat ze weten hoe lang ze op tablet of PlayStation mogen. Voor haar was het wel even wennen dat hij af en toe even op zijn mobiele telefoon mag (bijvoorbeeld om een berichtje te sturen) en dat dat dan niet van de schermtijd afgaat. Maar als hij op zijn telefoon een uur naar YouTube kijkt, telt dat gewoon als zijn schermtijd van die dag."

Afspraken

"Hij heeft zelf allemaal afspraken op papier gezet. Eén A4’tje met wat hij wel mag, en één met wat hij niet mag. Hij mag de telefoon bijvoorbeeld nooit aan tafel gebruiken en de telefoon gaat ook niet mee naar boven. Dat doen wij zelf ook nooit, omdat we vinden dat we een voorbeeldfunctie hebben. Die voorbeeldfunctie is trouwens nog best lastig. Je merkt hoe afhankelijk je van dat apparaat bent geworden. Het is zo veel meer dan een mobiele telefoon. Een foto maken, een recept opzoeken, muziek luisteren – alles doe je ermee, je pakt hem er steeds bij. Ik probeer zelf nu te minderen, maar dat is nog niet gemakkelijk."

Mobiel bankieren

"Hij kan nog niet bankieren via zijn mobiel. Dat komt later wel – dan moet hij eerst maar eens de pinpas gebruiken die hij sinds kort heeft en die ongebruikt in de kast ligt. Op de middelbare school gaat hij die wel gebruiken, en dan zien we qua mobiel bankieren wel verder."

Welke apps?

"De eerste app die hij wilde downloaden was Whatsapp. En de tweede, wat ik heel grappig vond, was de NOS-app. YouTube stond er natuurlijk al op, daar zit hij vaak op. En dan heeft hij nog twee spelletjes en dat is het."

Heel creatief

"Waar hij nu vooral mee bezig is: samen met zijn vriendje dat nu ook net een mobiel heeft gekregen, zoeken ze op YouTube grappige filmpjes op, die ze dan helemaal gaan naspelen. Heel leuk, en heel creatief. Met echt leuke, originele vondsten en grappige resultaten. Zo kan het dus ook."

SNS Jeugd Betalen

SNS Jeugd Betalen

Met SNS Jeugd Betalen leert je kind hoe je online inlogt op je rekening en hoe je met een pinpas betaalt.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?