Geldrekenen: oefenen met je kind

Rekenen met geld: een leuke en leerzame manier om je kind met geld te leren omgaan. Hilde Krens, manager financiële educatie van de Volksbank, geeft tips om thuis met je kind te oefenen. Zij ontwikkelde de website Eurowijs Kids en het gratis lesmateriaal Eurowijs voor scholen.

Geldrekenen: oefenen met je kind

Geldrekenen in groep 3 en 4

In groep 3 begint je kind meestal met rekenen op school. Dat is daarom hét moment om thuis te gaan oefenen met rekenen met geld. In groep 4 kan dat helemaal goed, dan krijgen ze over het algemeen les over verschillende muntjes.

Het rekenen met geld gebeurt niet op alle scholen, hebben we gemerkt. Vaak omdat het materiaal niet makkelijk voorhanden is. Daarom is het lespakket van Eurowijs ook zo’n succes: concrete en leuke opdrachten waar je meteen mee aan de slag kunt.

Wil je thuis al voor groep 3 beginnen met geldspelletjes? Dan kun je bijvoorbeeld winkeltje spelen met geld betalen en wisselgeld terugvragen. Al zullen de bedragen dan niet kloppen, maar daar gaat het op die leeftijd nog niet om.

Rekenen en spelletjes met geld: tips

Je kind kan zelfstandig spelletjes doen en rekenen, maar het is ook leuk om samen ervoor te gaan zitten. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een paar ideeën voor je bedacht.

Geldsommen: oefenen en ideeën

Bedenk geldsommen die praktisch zijn en passen binnen de wereld van je kind. Wil je kind graag voor iets sparen, neem dat dan bijvoorbeeld als uitgangspunt.

Je kunt deze oefeningen makkelijker en moeilijker maken – stem ze af op je kind.

Vakjes inkleuren
Bedenk een spaarbedrag. Bijvoorbeeld € 5. Laat je kind uitrekenen hoeveel weken het duurt voor hij of zij dit spaardoel heeft behaald met (een deel van het) zakgeld. Gebruik als voorbeeld dit Zakgeldschema (pdf). Vul het samen in en hang het A4’tje op. Je kind kan elke week een vakje wegstrepen/inkleuren.
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Dezelfde bedragen maken
Zorg dat je veel verschillende munten en een briefje van € 5 hebt om mee te spelen. Vraag je kind om op 3 verschillende manieren hetzelfde bedrag samen te stellen. Bijvoorbeeld
€ 8,50 of € 0,80.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Rente berekenen
Heeft je kind een oudere broer/zus die al met percentages kan rekenen? Die kan ook meedoen. Bij SNS krijgt je kind rente op de rekening. Laat je kind uitrekenen hoeveel hij of zij op de rekening heeft na 1 jaar niets uitgeven. Dit kun je moeilijker of makkelijker maken. Begin met € 100 als beginbedrag, met 1% rente. En maak het moeilijker door uit te gaan van € 78,50 en 1,25% rente.
Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Zelf een opdracht bedenken
Laat je kind ook een opdracht voor jou bedenken. Dan denkt je kind ook weer op een andere manier na over geld.

Opdrachten Eurowijs

Eurowijs hebben we voor scholen ontwikkeld, maar we hebben hier een paar leuke opdrachten voor je uit de lespakketten gehaald. Per groep kun je een opdracht kiezen.

Tip: als je kind in groep 5 zit, zijn de opdrachten van groep 3 en 4 zeker ook nog leuk, en misschien die van groep 6 nog niet te moeilijk.

Geldrekenen groep 3

Geldrekenen groep 4

Wisselen en de schrijfwijze van bedragen doen het altijd goed in groep 4.

Wisselen:
Hoeveel briefjes van 10 gaan er in € 50 ?
Hoeveel munten van € 0,10 gaan er in € 1?

Schrijfwijze:
In groep 4 of 5 leren de kinderen hoe ze bedragen moeten schrijven. Bijvoorbeeld, wat is goed: € 0,5 of € 0,05? Dit is voor kinderen van deze leeftijd echt lastig. Tip: Schrijf op kaartjes de bedragen van € 0,01 - € 0,10 – € 1,00 en € 10,00 en laat je kind daar de juiste munten en biljet bij leggen.

Geldrekenen groep 5

Leuk voor thuis: Maak bedragen met geld uit je spaarpot met bijvoorbeeld de prijzen uit een reclamefolder. In deze leeftijd is geld tellen populair en best een lastig klusje. Tel alle muntjes en briefjes bij elkaar op.

Geldrekenen groep 6

In groep 6 gaan ze rekenen tot 1.000. Hoeveel is € 45,00 en € 65,00 bij elkaar? Je koopt een fiets van € 429,00 en je betaalt met € 500,00. Wat krijg je terug?

Geldrekenen groep 7

Ook leuk: Maak met je kind een simpel kasboekje. Wat ontvangt je kind en hoeveel geeft hij of zij uit?

Geldrekenen groep 8

Bekijk samen met je kind reclamefolders. Waar is het wasmiddel goedkoper? Op welk bedrag kom je per stuk uit als je 3 voor de prijs van 2 koopt, of als de 2e voor de halve prijs is? Ook leuk: Heb je nog buitenlandse valuta in huis? Zoek op internet de wisselkoers op en reken uit wat je hebt in euro’s!

En oefenen maar!

Veel plezier met oefenen! En bedenk: het is niet alleen leuk om te doen, maar je geeft je kind ook echt iets mee. Wie vroeg leert om goed met geld om te gaan, komt later minder snel in de financiële problemen. Lekker rekenen dus!

SNS Jeugd Betalen

SNS Jeugd Betalen

Met SNS Jeugd Betalen leert je kind hoe je online inlogt op je rekening en hoe je met een pinpas betaalt.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?