Digitaal geld: hoe leer je je kind ermee omgaan?

Best een uitdaging: je kind in deze digitale wereld de waarde van geld bijbrengen. Met steeds minder contant geld, en steeds meer contactloos betalen en internetbankieren.

Digitaal geld

Digitaal geld is minder zichtbaar

Probeer geld voor je kind van iets abstracts naar iets concreets te krijgen. Dat is ook wat het Nibud adviseert. Denk niet te snel ‘dat komt later wel’. Begin er al mee vanaf een jaar of 8. Stapje voor stapje.

Online of digitaal geld is minder zichtbaar en minder tastbaar dan contante briefjes en munten. Daarom wordt het ook wel onzichtbaar geld genoemd, omdat je het niet kunt zien. Dat maakt het voor veel jonge kinderen moeilijker om te begrijpen hoe geld uitgeven en geld sparen werkt.

Waarschijnlijk bankier jij ook online, betaal je het zakgeld misschien ook wel digitaal, en heb je steeds minder vaak contant geld op zak.

Maak digitaal geld tastbaar

Om de waarde van geld te snappen, moet je kind begrijpen wat digitaal geld is en hoe het werkt.

Mijn dochter van 8 liet ik in mijn bankieren-app zien dat de boodschappen die we die dag hadden gedaan waren afgeschreven in het saldo-overzicht. Sindsdien wil ze elke keer het nieuwe saldo zien als we naar de winkel zijn geweest.
Natasja, moeder van Noëlle (8)

Meer tips?

Kinderen die al jong met geld om leren gaan, hebben daar de rest van hun leven voordeel van.

Tips voor ouders

Behoefte aan tips voor jou en je kind?

1.    Als je pint in de winkel, leg dan uit wat er eigenlijk gebeurt. Neem ook af en toe samen geld op uit een betaalautomaat. Leer je kind hoe dat werkt. Zie ook: Je kind leren pinnen

2.    Bekijk met je kind het saldo op de rekening na het betalen. Dat kan meteen al in de winkel via de app. Of je kunt thuis inloggen en het nieuwe saldo laten zien. Dat kan om je eigen rekening gaan of om de rekening van je kind.

3. Een eigen pinpas kan helpen om ervaring op te doen. Die kun je eerst nog in eigen beheer houden en hem pas echt overdragen als je kind er klaar voor is. Dat moment verschilt per kind en kun je zelf het beste inschatten.  Zakgeld geven en je kind leren sparen (en uitgeven!) zijn de belangrijkste methodes om je kind te leren omgaan met geld.

4. Leer je kind al vroeg dat een pincode geheim is. En dat ze die dus met niemand mogen delen, ook niet met mensen die zeggen dat ze van de bank zijn.

5. Blijf zelf digitaal vaardig. Probeer nieuwe betaalmanieren, zoals betalen met je telefoon, zelf eerst uit en betrek je kind hierbij.

6. Geld concreet maken kan natuurlijk door je kind ook aan contant geld te laten wennen. Misschien kun je een deel van het zakgeld bijvoorbeeld contant geven. En probeer bijvoorbeeld samen te oefenen met geldrekenen.

Digitaal geld kan het idee geven bij kinderen dat er altijd genoeg van is. Ze zien dat je met een betaalpas altijd maar kunt betalen of pinnen.
Hilde Krens, adviseur financiële educatie bij SNS

Wist je dat ... ?

Kinderen gaan steeds nonchalanter met hun betaalpas en pincode om. Ze letten tijdens het contant geld opnemen of betalen ook minder goed op of er mensen meekijken. Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 van Nibud. Het Nibud adviseert ouders om eerder met de financiële opvoeding te beginnen.

SNS Jeugd Betalen

SNS Jeugd Betalen

Met SNS Jeugd Betalen leert je kind hoe je online inlogt op je rekening en hoe je met een pinpas betaalt.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?