Ouderschapsverlof aanvragen en opnemen

Ouderschapsverlof kun je opnemen als je een tijdje minder wilt werken om voor je kind te zorgen.
Ouderschapsverlof aanvragen en opnemen

Wat is ouderschapsverlof?

Wil je een tijdje minder gaan werken om voor je kind te zorgen, dan kun je hiervoor ouderschapsverlof opnemen. Je kunt ouderschapsverlof opnemen tot je kind 8 jaar oud is. Ouderschapsverlof is er voor allebei de ouders.Je werkgever mag ouderschapsverlof in principe niet weigeren.

Hoe lang duurt ouderschapsverlof? Uitgaven

Je hebt recht op 26 keer de uren die je werkt per week. Dus dat is een half jaar aaneengesloten vrij. Maar dit kun je ook anders indelen.

Bijvoorbeeld:

  • 2 jaar lang 1 dag per week minder werken als je fulltime werkt.
  • 1 jaar lang de helft van je normale werkweek werken.
  • 2 maanden vastplakken aan je zwangerschapsverlof en de rest later opmaken.

Je hebt het recht om je uren ouderschapsverlof zelf in te richten, maar overleg het wel even met je werkgever of leidinggevende. Je werkgever heeft namelijk de mogelijkheid om de invulling van je ouderschapsverlof tot vier weken voor de ingangsdatum te veranderen, maar alleen als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Betaald of onbetaald

Ouderschapsverlof

Bijna altijd is je ouderschapsverlof onbetaald en krijg je dus geen salaris voor de dagen die je niet werkt. Maar wie weet heb je mazzel: sommige werkgevers kiezen er voor om je loon (deels) door te betalen. Vraag hier dus naar.

Vanaf 2 augustus 2022 betaalt de overheid een deel van de kosten van het ouderschapsverlof. Je kunt als ouder een vergoeding krijgen voor 9 weken ouderschapsverlof. Dit verlof moet je dan wel in het eerste levensjaar van je kind opnemen. De vergoeding is 50% van het dagloon, met een maximum van 50% van het maximumdagloon.

Lees meer over het betaalde ouderschapsverlof op de pagina van het UWV.

Tip

Wil je meteen na je zwangerschapsverlof ouderschapsverlof opnemen? Vraag het dan voor je bevalling aan. Je moet het ouderschapsverlof 2 maanden van tevoren aanvragen en zo vlak na je bevalling staat je hoofd er vast niet naar.

Vakantieuren

Goed om rekening mee te houden: bij onbetaald verlof bouw je voor de dagen die je niet werkt ook geen vakantieuren op.

Hoe en wanneer aanvragen?

Je vraagt het ouderschapsverlof aan bij je werkgever. Doe dit minimaal 2 maanden voordat je de eerste dag wilt opnemen.

Goed om te weten

  • Ouderschapsverlof gaat per kind. Bij een 2e kind heb je dus weer recht op hetzelfde aantal dagen verlof.
  • Ouderschapsverlof geldt voor beide ouders.
  • Als partner heb je ook eenmalig recht op geboorteverlof voor het aantal uren dat je per week werkt. Dit geboorteverlof wordt doorbetaald en moet binnen 4 weken na de geboorte op worden genomen.
  • Partners kunnen maximaal 5 weken (5x het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. De partners moeten het verlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte. En ze moeten eerst het doorbetaalde geboorteverlof hebben opgenomen. Tijdens het (aanvullend) geboorteverlof heeft een partner recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon. Zie ook UWV .

Na je ouderschapsverlof

Je ouderschapsverlof is een tijdelijke situatie, je contract blijft hetzelfde. Je werkgever mag je contract dus niet aanpassen. Als je ouderschapsverlofuren op zijn, dan ga je weer gewoon de uren werken die in je contract staan. Je kunt natuurlijk wel overleggen met je werkgever of je het aantal uren in je contract (definitief) kunt verminderen.

Cao

Is er een cao van toepassing in het bedrijf waar jij werkt? Kijk die dan ook even na op een regeling voor ouderschapsverlof. Het kan zijn dat de cao een regeling heeft die afwijkt van de wettelijke regeling.

Spaarrekeningen voor je kind

Spaarrekeningen voor je kind

Geld apart zetten voor je kind? We hebben verschillende mogelijkheden.
Baby op komst?

Baby op komst?

Als je een kindje krijgt, moet je veel regelen. We hebben noodzakelijke en handige tips voor je op een rijtje gezet.

Pagina laatst gecheckt: 2 mei 2024