Gastouder aan huis, financieel voordelig?

Gastouders als kinderopvang: hoe werkt dat, hoe duur is het en wat zijn de voor- en nadelen in vergelijking met andere soorten kinderopvang?

Gastouder aan huis, financieel voordelig?

Wat is een gastouder?

Een gastouder vangt kinderen op in huiselijke sfeer. Een gastouder mag niet meer dan 6 kinderen opvangen, waarvan 5 van onder de 4 jaar oud, 4 van onder de 2 en 2 baby’s tot 1 jaar. Heeft een gastouder zelf ook kinderen, dan tellen die tot 10 jaar mee.

Registratie, certificaten en diploma’s

Om officieel gastouder te zijn, moet een gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen geregistreerd zijn. Staat een gastouder daarin, dan weet je zeker dat die gastouder een relevant diploma heeft, een Verklaring Omtrent het Gedrag en KinderEHBO.

Belangrijk: Je gastouder moet ook geregistreerd staan als je kinderopvangtoeslag wilt krijgen. Dat kan je een hoop geld schelen.

Wat kost een gastouder?

  • Een gastouder is goedkoper dan een kinderdagverblijf. Een gastouder kost gemiddeld € 1,50 minder. De prijzen van kinderopvang staan op de websites, dus je kunt zelf makkelijk vergelijken.
  • Soms ben je met een gastouder flexibeler dan bij een crèche. Je kunt je kind bijvoorbeeld later brengen of eerder halen, en dan per uur afrekenen. Bij kinderdagverblijven zit je vaak vast aan dagdelen. Daardoor kan het zijn dat je met de gastouder nog voordeliger uit bent.
  • Bij een erkende gastouder heb je recht op kinderopvangtoeslag, dus je krijgt net als bij een kinderdagverblijf geld terug. Op de site van de Belastingdienst kun je berekenen hoeveel je terugkrijgt.

Verschillende voorwaarden

De kosten van gastouderschap zijn afhankelijk van de voorwaarden en de manier waarop de gastouder het werk invult.

Soms hoef je bij ziekte bijvoorbeeld niet door te betalen, soms wel. Soms betaal je minder als er meer kinderen zijn, soms net zo veel. Soms kun je individuele prijsafspraken maken, soms niet.

Kortom: niet elke gastouder regelt de zaken op dezelfde manier. Bespreek van tevoren dus goed wat de regels zijn en welke kosten daaraan verbonden zijn.

3 soorten gastouderschap

Je kunt kiezen uit 3 soorten gastouderschap:

  1. bij jullie zelf thuis, met alleen je eigen kind(eren). Zie ook: oppas aan huis
  2. bij jullie zelf thuis, met ook andere kinderen
  3. bij iemand ander thuis (bij de gastouder of iemand anders)

Niet altijd kun je in je eigen buurt voor 1 van de 3 opties kiezen. Dat hangt ervan af hoeveel aanbod er in jouw buurt is.

Gastouders: nadelen

  • Meestal is er maar 1 gastouder, dus je bent van diegene afhankelijk. Er is dus ook geen sociale controle.
  • Is de gastouder ziek of op vakantie, dan moet je vaak (niet altijd) zelf zorgen voor andere opvang.
  • De groep is bij een gastouder kleiner dan op een kinderdagverblijf, dus misschien zijn er minder leeftijdgenoten om mee te spelen.
  • Is de gastouder bij jou thuis met ook andere kinderen, en jij bent eerder thuis dan de andere ouders, dan kom je thuis terwijl ook de andere kinderen nog bij jou thuis zijn.

Gastouders: voordelen

  • De kosten per uur zijn lager dan bij een kinderdagverblijf.
  • Bij een erkende gastouder heb je recht op kinderopvangtoeslag, waardoor je een deel van de kosten terugkrijgt.
  • Meestal zijn gastouders flexibeler dan een kinderdagverblijf. Je kunt het aantal uren per dag vaak zelf bepalen, wel in overleg. En een extra dag of een extra uur heb je soms makkelijker geregeld. Het hangt wel van de gastouder af of dit kan.
  • Sommige kinderen raken overprikkeld door de hoeveelheid kinderen op de kinderdagopvang. Bij een gastouder zijn er tot 5, maar vaak minder andere kinderen. En de sfeer is huiselijk.
Al goed verzekerd?

Al goed verzekerd?

Met de SNS Inboedelverzekering zijn je spullen in huis goed verzekerd. Óók als je kind de bank vol kliedert.
Baby op komst?

Baby op komst?

Als je een kindje krijgt, moet je veel regelen. We hebben noodzakelijke en handige tips voor je op een rijtje gezet.

Pagina laatst gecheckt: 1 mei 2024