Het functioneringsgesprek

Bij veel werkgevers voer je halverwege het jaar een functioneringsgesprek. Wat bespreek je dan allemaal en hoe bereid je je hierop voor?

Een functioneringsgesprek, wat is dat?

Tijdens het functioneringsgesprek bespreek je samen met je leidinggevende alle aspecten van je werk. Zoals je takenpakket, hoe je samenwerkt met collega’s en wat je de komende tijd graag zou willen bereiken. En natuurlijk hoe je functioneert. Vaak vindt het functioneringsgesprek halverwege het jaar plaats en kun je de rest van het jaar gebruiken voor eventuele verbeterpunten.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Omdat het functioneringsgesprek tweerichtingsverkeer is en je ook samen met je leidinggevende doelen voor jezelf opstelt, is het verstandig om het gesprek goed voor te bereiden. Het staat niet gemotiveerd als je nog nergens over na hebt gedacht. Noteer daarom vast voor jezelf wat je de komende maanden graag zou willen bereiken en of er iets anders is wat je tijdens het gesprek wilt bespreken. En blik voor jezelf vast terug op het afgelopen half jaar, bedenk wat er wel en niet goed ging.

Tip!

Als je iets belangrijks wilt bespreken met je baas, hoef je niet per se te wachten tot het functioneringsgesprek. Je kunt ook een losse afspraak maken.

Wel en niet doen tijdens je functioneringsgesprek

  • Doe actief mee aan het gesprek, dat komt gemotiveerd en betrokken over.

  • Maar je ambities duidelijk, dit is hét moment om aan te geven wat je graag zou willen bereiken.

  • Heb je kritiek op je baas? Wees tactvol! Het is de bedoeling dat jullie samenwerking uiteindelijk verbetert, niet slechter wordt.

  • Krijg je wat kritiek? Schiet niet meteen in de verdediging, ook als je het er niet mee eens bent. Vraag in plaats daarvan wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren.  

  • Houd je emoties onder controle. Met huilen of boos worden bereik je niets. Merk je dat het je toch te veel wordt? Haal diep adem en vraag eventueel of je even naar het toilet mag om jezelf te herpakken.

niet eens met elkaar

Wat als jullie het niet eens worden?

Normaal gesproken krijg je een verslag van je functioneringsgesprek waarin staat wat er besproken en afgesproken is. Ben je het écht niet eens met dit verslag? Dan hoef je er niet zomaar mee akkoord te gaan. Geef aan waarmee je het niet eens bent en vraag waarom het er zo staat. Past je leidinggevende het verslag daarna niet aan? Dan kun je vragen of hij/zij je opmerkingen los wil toevoegen en het verslag ‘onder protest’ ondertekenen. Mocht je ooit een onverhoopt een conflict krijgt met je werkgever, dan kan het belangrijk zijn dat je hebt aangegeven dat je het niet eens was met dit gesprek en verslag. 

Verschil met het beoordelingsgesprek

Een functioneringsgesprek is iets anders dan een beoordelingsgesprek. Het beoordelingsgesprek voer je meestal aan het eind van het jaar en is eenrichtingsverkeer. Je leidinggevende is dus aan het woord en jij luistert vooral. Tijdens het beoordelingsgesprek hoor je hoe je leidinggevende vindt dat je functioneert. Dus hoe je inzet is, hoe je binnen het team past en of je je aan gemaakte afspraken hebt gehouden. De afspraken die je bijvoorbeeld tijdens het functioneringsgesprek hebt gemaakt.

Tip: In je cao of bedrijfsregeling staat vaak waarop je werkgever je mag beoordelen. Vraag of zoek deze regeling vóór het gesprek op.

De beoordeling

Tijdens je beoordelingsgesprek word je vaak, de naam zegt het al, beoordeeld. Je krijgt bijvoorbeeld een aantal sterren of een cijfer. Als je heel goed beoordeeld wordt, wordt dit bij sommige bedrijven beloond met een bonus of een ander extraatje. Dat is mooi meegenomen!  

    Een spaarrekening die bij je past

    Een spaarrekening die bij je past

    Slim: zet een deel van je salaris meteen apart op een spaarrekening
    Je eerste 'echte' baan

    Je eerste 'echte' baan

    Goed voorbereid de arbeidsmarkt op met handige info en praktische tips.

    Laatst gecheckt: 15 april 2024