Je eerste werkdag bij je nieuwe baan

De eerste werkdag van je nieuwe baan kan behoorlijk spannend zijn. Natuurlijk heb je al wat collega’s ontmoet tijdens de sollicitatiegesprekken, maar echt beginnen is toch weer andere koek. Deze tips helpen je om je eerste werkdag zonder kleerscheuren te overleven. 

Eerste dag: Kom. Op. Tijd.

Net als bij je sollicitatiegesprek is het ontzettend belangrijk dat je niet te laat komt op je eerste werkdag. Vertrek ruim op tijd van huis en laat zo min mogelijk aan het toeval over. Check goed de verkeersinformatie, controleer of je moet tanken, of je ov-chipkaart is opgeladen of dat je fietsband niet lek is.

...maar ook weer niet té op tijd

Misschien kom je door al je maatregelen nu juist veel te vroeg aan. Wacht dan even buiten voor je je meldt. Een kwartiertje van tevoren arriveren is keurig, maar nog eerder is te veel van het goede.

Kleren maken de man (én vrouw!)

Kledingvoorschriften verschillen sterk per bedrijf, maar het is altijd belangrijk dat je er netjes en verzorgd uitziet. Óók als je bedrijfskleding krijgt. Dus kies voor schone kleding zonder kreukels en verwen je schoenen eventueel met een poetsbeurt. En twijfel je over eventuele kledingvoorschriften? Check het van tevoren even bij je nieuwe leidinggevende.

Lunch bij je nieuwe baan

Neem voor de zekerheid altijd een eigen broodje en tussendoortje mee naar je nieuwe baan. Lang niet alle bedrijven verzorgen een lunch of hebben een restaurant en zo kun je zeker weten broodnodige, nieuwe energie opdoen voor de rest van de dag.

Wel en niet doen tijdens de lunch:

 • accepteer uitnodigingen om buiten de deur te lunchen, dat is een mooie kans om je nieuwe collega’s beter te leren kennen.
 • doe actief mee aan gesprekken met je nieuwe team
 • haal rustig adem en geef je hersenen een pauze

 • vragen hoe laat het lunchtijd is

 • de hele lunch op je smartphone kijken
 • rommel achterlaten

Overvloed aan informatie op de eerste dag

Van waar het koffieapparaat staat tot hoe er gewerkt wordt: aan het begin van een nieuwe baan, word je overspoeld met nieuwe informatie. Stel vragen en maak notities over de belangrijkste zaken en details. Dat staat geïnteresseerd en bovendien is het anders praktisch onmogelijk om zoveel nieuwe info goed te onthouden.  

Tip: Heb je moeite met namen van nieuwe collega’s te onthouden? Het helpt als je de naam van iemand herhaalt als diegene zich voorstelt. 

Houd je hoofd koel

Al die nieuwe informatie kan best overweldigend zijn. Laat je niet van de wijs brengen en onthoud dat al je collega’s ooit zo zijn begonnen. Ook jij krijgt uiteindelijk alles onder de knie. Geef het tijd, blijf rustig en durf vragen te stellen.

Houd je agenda leeg

De eerste weken kunnen behoorlijk vermoeiend zijn. Een rustige privé-agenda kan helpen om na het werk echt bij te komen en nieuwe energie op te doen voor de volgende dag.

Word je online ingewerkt?

Word je ingewerkt terwijl thuiswerken de norm is? Dan gaat het natuurlijk allemaal anders. Niks geen uitleg over waar je het koffieapparaat kunt vinden (dat weet je in je eigen huis natuurlijk zelf het best!). Je kunt niet even langslopen bij iemand om je vragen te stellen. Probeer dan vooral te bellen in plaats van te mailen, want zo leer je mensen beter kennen en kunnen ze jou ook leren kennen.

Zorg bij thuiswerken voor een fijne thuiswerkplek, denk bijvoorbeeld aan:

 • Een goed bureau en goede bureaustoel
 • Werkende techniek (bijvoorbeeld een snelle internetverbinding)
 • Een prettige omgeving zonder al te veel afleiding
 • Een goede webcam zodat je nieuwe collega's je goed kunnen zien. Let daarbij ook op een frisse achtergrond.

Succes!

  SNS Betaalrekening

  SNS Betaalrekening

  Droombaan gevonden? Laat je salaris storten op een SNS betaalrekening. Kies welke bij jou past.
  Je eerste 'echte' baan

  Je eerste 'echte' baan

  Goed voorbereid de arbeidsmarkt op met handige info en praktische tips.

  Pagina laatst gecheckt: 2 oktober 2023