Eerste sollicitatiegesprek

Viel je cv en motivatie in de smaak en mag je op eerste gesprek? Gefeliciteerd! Nu kun je tijdens het sollicitatiegesprek verder kennismaken. Met de sollicitatietips van recruiter Nikki Gunnink ga je goed voorbereid naar je gesprek.

Eerste en tweede sollicitatiegesprek

Eerste sollicitatiegesprek

Het eerste sollicitatiegesprek is vaak een soort kennismaking. Het is bedoeld om je beter te leren kennen en draait voor een groot deel om je persoonlijkheid, je achtergrond en de indruk die je maakt. En andersom: jij kunt ook vragen stellen en inschatten of het bedrijf en de baan bij je passen.

Tweede sollicitatiegesprek

Bij een eventueel tweede gesprek ga je vaak dieper in op de functie en jouw werkzaamheden. De vragen zijn inhoudelijker en soms maak je (vooraf) een proefopdracht of een assessment.

Tip: neem de tijd

Blijf rustig tijdens het gesprek, je mag best even wat tijd nemen om over je antwoorden na te denken. Zo voorkom je dat je gaat ratelen.

Wat doe je aan?

Wat je het beste kunt aantrekken, verschilt sterk per bedrijf. Nikki: ‘Je kunt je outfit het beste zoveel mogelijk aanpassen op de bedrijfscultuur. Solliciteer je bij een kapsalon? Dan kan je outfit meestal wat informeler. Maar ga je op gesprek bij een bank? Dan wordt zakelijke kleding vaak op prijs gesteld.’

Verzorgd naar je sollicitatiegesprek

Ook al verschilt de dresscode per bedrijf, er is wel 1 gouden regel. Nikki: ‘Ga verzorgd naar je gesprek. Dus geen gekreukelde overhemden, ongewassen T-shirts of afgetrapte schoenen.’

Tips

  • Kom op tijd. Of liever iets te vroeg: Zorg dat je zo’n 5 tot 15 minuten van tevoren aanwezig bent.
  • Laat je telefoon in je tas. En zet het geluid of de trilfunctie uit.
  • Doe goed onderzoek naar het bedrijf, zodat je weet waar je solliciteert.
  • Bereid wat vragen voor die je tijdens het gesprek kunt stellen.
  • Let op je houding: zit rechtop, kijk je gesprekspartner aan en vouw je armen niet over elkaar.
  • Bedenk vast wat een passend salaris is dat je wilt verdienen. Zo sta je niet met je mond vol tanden als ze vragen om een salarisindicatie.
Welke vragen

Welke vragen kun je verwachten?

‘De precieze vragen verschillen natuurlijk per sollicitatiegesprek’, vertelt Nikki. ‘Maar er zijn wel een aantal vragen die in veel sollicitaties gesteld worden. Het is handig om vast over de antwoorden op deze vragen na te denken.’ Vaak wordt ook gevraagd naar voorbeelden om je antwoorden mee te verduidelijken. Daar kun je ook al over nadenken zodat je deze paraat hebt. Veel gestelde vragen zijn:

  • Kun je een goede en een slechte eigenschap van jezelf noemen?
  • Waarom ben jij de aangewezen persoon voor de functie en ons bedrijf?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ken je cv

Er worden meestal ook vragen gesteld over je cv. Zorg dus dat je je eigen cv goed kent en kunt toelichten waarom je iets hebt opgeschreven. Nikki: ‘Het staat geloofwaardiger als je bijvoorbeeld hebt opgeschreven dat je een teamplayer bent en duidelijk kunt uitleggen waaruit dat blijkt.’

Afronden

Loopt het gesprek op z’n einde? Zorg dan voor een mooie afronding. Vraag naar het vervolg van de procedure, bedank je gesprekspartner voor zijn of haar tijd en geef een hand. En als je tot slot bij het weglopen niet over je eigen voeten struikelt, kan er bijna niets meer misgaan. 

    Een spaarrekening die bij je past

    Een spaarrekening die bij je past

    Slim: zet een deel van je salaris meteen apart op een spaarrekening
    Je eerste 'echte' baan

    Je eerste 'echte' baan

    Goed voorbereid de arbeidsmarkt op met handige info en praktische tips.

    Laatst gecheckt: 2 oktober 2023