Budgettips: zo hou je de vakantie betaalbaar

Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat ze op vakantie meer uitgeven dan ze hadden verwacht. Daarom vroegen we Nibud om budgettips. Zo hou je je vakantiekosten in de hand.

1. Bepaal je vakantiebudget per dag

Voordat je je koffers pakt, is het goed om te weten hoeveel je tijdens je vakantie kunt uitgeven. Hou bij het bepalen van je vakantiebudget rekening met:

 • Je vaste kosten, zoals je reis- en overnachtingskosten. Maar ook een reisverzekering, autobeurt, skispullen of identiteitskaart.
 • Je dagelijkse uitgaven tijdens de vakantie. Zoals kosten van eten en drinken, uitjes en souvenirs.

  Reserveer je vaste kosten en deel de rest door het aantal dagen dat je op vakantie gaat. Zo reken je uit wat je per dag vrij kunt besteden.

  2. Hou je uitgaven in de smiezen

  Hou elke dag bij wat je uitgeeft. Heb je het geld een dag flink laten rollen, dan kun je bijsturen door het even rustiger aan te doen. Zo weet je precies waar het geld blijft en word je thuis niet verrast door een hoge rekening. Vergeet ook je creditcarduitgaven niet. Om je vakantiebudget te bewaken, hebben we een handig kostenoverzicht gemaakt. Hierin kun je elke dag je uitgaven bijhouden.

   

  Let op bij all-inclusive

  Bij all-inclusive denk je al snel dat je geen extra kosten meer zult hebben. Maar houd ook hier rekening met kosten voor excursies, het huren van een auto, uitstapjes of een keer eten buiten de deur.

  Gemiddeld vakantiebudget
  Nederlanders reserveren gemiddeld € 845 per persoon voor de zomervakantie. Mannen iets meer (€ 900) dan vrouwen (€ 790).

  En wist je dat 45% van de Nederlanders zich wel altijd aan z’n dagbudget houdt tijdens de vakantie?

  Bron: onderzoek Panelwizard voor SNS (juni 2018).

  3. Bespreek het vakantiebudget

  Bespreek ook met je reisgenoten wat het vakantiebudget is. Zo voorkom je discussies en kun je er samen voor zorgen dat je binnen het budget blijft. Ga je met vrienden op vakantie? Maak dan een vakantiepot voor de gezamenlijke uitgaven.

  4. Geef je kinderen vakantiezakgeld

  Geen zin in kinderen die zeuren om snacks of souvenirs? Geef ze vakantiezakgeld. Een bedrag per dag of voor de hele vakantie. Laat ze zelf bepalen wat ze ermee doen, maar op=op. Meteen een mooie manier om ze te leren omgaan met geld.

  Geld besparen op vakantie?

  Een beetje vooronderzoek doen, kan je veel geld besparen op vakantie. Let er bijvoorbeeld op waar de lokale bevolking neerstrijkt. Die eettentjes zijn vaak goedkoper én leuker dan de toeristenterrassen.

  5. Neem een vast bedrag per dag op

  Om nog meer zicht te houden op je uitgaven, kun je ervoor kiezen om een vast bedrag per dag op te nemen. Dit kan bijna overal en is bij geldautomaten in de eurolanden gratis. Ga je naar een land buiten de eurozone? Houd er dan rekening mee dat geld opnemen en pinnen geld kost. Overweeg om contant geld mee te nemen óf om met creditcard te betalen. En houd je uitgaven in euro’s bij in je kostenoverzicht.

  Bovenstaande tips zijn tot stand gekomen met medewerking van het Nibud.

  Nog meer budgettips

  Wij vroegen Nederlanders hoe zij grip houden op hun uitgaven tijdens vakantie. Een paar tips op een rij.

  • Als je daar met het openbaar vervoer gaat, is het vaak voordeliger om een dagkaart voor meerdere dagen of personen te kopen dan allemaal losse.

  • Boek geen dagtochtjes via de hostess van je touroperator, dat is meestal duurder dan boeken op locatie.

  • 60% neemt eten mee voor onderweg. Favoriet zijn de typisch Nederlandse producten pindakaas, drop en hagelslag.

  • Zorg dat je wat extra opzij legt voor onverwachte uitgaven. Dan kom je nooit voor een verrassing te staan.

  • Doe zoals je thuis ook zou doen en houd je hoofd erbij: je kunt je geld maar 1 keer uitgeven!

  Betalen in het buitenland?

  Betalen in het buitenland?

  Vakantieplannen? Check van tevoren hoe je kunt betalen in het land van bestemming en voorkom vervelende verrassingen.
  Verzekerd op reis

  Verzekerd op reis

  Heb je al een reisverzekering? Met onze reisverzekering ga je goed voorbereid op pad.