De Raad van Toekomst aan zet: 3 campagnes die perspectief bieden
Samen bouwen aan impact binnen én buiten de bank.
Wat betekent het om als jongvolwassene in Nederland je weg te vinden? Of het nu gaat om toegang tot een passende woning, financiële zelfredzaamheid of een stem in het besluitvormingsproces – het zijn geen kleine vragen. Op 12 april kwam de Raad van Toekomst (RvT) bijeen in Utrecht voor een bijzondere campagnedag. Ondersteund door het maatschappelijke impactteam van SNS en campagnebureau BKB gingen de leden aan de slag met de belangrijkste thema’s van de actieagenda 2024-2025. Het doel van de dag: drie krachtige campagnes bouwen.

Van binnen naar buiten: impact maken met campagnes
In haar openingswoord riep Ellen Jongerius, Lead Maatschappelijke Impact van SNS Bank de RvT op tot actie: 'We willen de stem van de Raad nog luider laten klinken.' Adviseur maatschappelijke impact Zonne Zeevalk vult aan: 'We willen deze thema’s niet alleen binnen SNS agenderen, maar ze ook breder onder de aandacht brengen. Zodat ook anderen er iets mee kunnen.'
Die ambitie vroeg om een doordachte aanpak. Campagnebureau BKB leidde de groep langs succesvolle voorbeelden uit de praktijk en gaf strategisch inzicht in hoe je van een maatschappelijk thema een effectieve campagne maakt. 'Een campagne is pas geslaagd als het mensen in beweging zet,' aldus BKB-campagnestrateeg Maarten van Heems.
Inspiratie: van kassabonnen tot lege schoenen
Van Heems en zijn collega’s presenteerden uiteenlopende campagnes: van de 'Ik Maak Bezwaar'-actie tegen de langstudeerboete tot het indringende beeld van lege rode damesschoenen bij een campagne tegen femicide. Telkens stond één ding centraal: de kracht van eenvoud, beeld en herkenbaarheid. Campagnes werken vooral als ze tastbaar zijn, de juiste bondgenoten betrekken en durven te schuren. 'Je boodschap moet niet alleen aankomen, maar blijven hangen,' aldus Van Heems.
Ook relevante voorbeelden rond de drie thema’s op de actieagenda van de RvT werden gedeeld. Deze korte maar krachtige campagnetraining gaf de Raad inzichten en handvatten om hun eigen campagne te ontwikkelen – aangepast aan hun doelgroep én hun stijl.

Campagne-idee 1: Voltooid Wonen – bewustwording op de woningmarkt
Roy Postma en Jeroen Steegmans kozen voor hun onderwerp perspectief op de woningmarkt een confronterende invalshoek: ‘voltooid wonen’. Gebaseerd op de term ‘voltooid leven’, maar dan toegepast op de woningmarkt, verwijst de term naar mensen die wonen in een huis dat niet meer past bij hun levensfase. 'Doorstroming stokt en jonge mensen blijven zonder plek,' stelde Roy. De campagne wil geen oordeel vellen, maar het gesprek openen: binnen families, buurten en beleid.
Hoewel de term discussie opriep – 'Is het niet te zwaar, te beladen?' – was dat volgens de makers juist de bedoeling. 'Onverschilligheid is erger dan ongemak,' beaamde Van Heems. De campagne moet mensen aan het denken zetten en het gesprek over doorstroom faciliteren: ‘Is mijn woning nog wel passend?’

Campagne-idee 2: De Ander aan Tafel – in gesprek over inclusieve besluitvorming
Xiara Esseboom, Maud Stamsnijder, Kelly van den Bosch en Tara Bakker bogen zich over inclusieve besluitvorming. Ze vonden hun creatieve doorbraak in de kracht van de dialoog. Hun campagne, 'De Ander aan Tafel', brengt mensen uit verschillende leefwerelden bij elkaar – bijvoorbeeld een bankbestuurder en iemand uit de Quiet Community. Het gesprek wordt gefilmd, gedeeld en gevolgd door een buddy-traject. Niet als vrijblijvend moment, maar als start van blijvende betrokkenheid.
'We willen bestuurders laten nadenken over wie ze níet spreken,' aldus Kelly. De toon is uitnodigend, niet belerend. ASN en SNS zouden als voortrekkers zelf zulke gesprekken kunnen aangaan. 'Als zij beginnen, volgen anderen vanzelf,' stelde Xiara. Een krachtige boodschap in een tijd waarin inclusie meer vraagt dan intentie alleen: het vraagt om echte ontmoetingen tussen echte mensen.

Campagne-idee 3: Je Geld Verdient Ook een Coach – financiële educatie voor jongeren
Rick Rosevink en Mehmet Basar richtten hun pijlen op een ander urgent thema: financiële educatie. Of beter gezegd, het gebrek aan bewustzijn over geldcoaching. 'We hebben voor alles een coach, behalve voor wat we écht nodig hebben: onze financiën,' stelde Mehmet. De campagne – met de werktitel ‘Je Geld Verdient Ook een Coach’ – wil geldcoaching normaliseren voor jongeren via TikTok en Instagram.
Met korte, humorvolle video’s brachten ze geldcoaches in beeld als voetbalcoaches, personal trainers of lifecoaches. 'We willen verwarring oproepen – en dan ineens komt het inzicht,' zei Rick. Het project haakt aan op bestaande netwerken en maakt zichtbaar wat er al is. Veel deskundige organisaties, zoals banken en welzijnspartijen, bieden al vormen van financiële coaching aan. De ambitie: doorgroeien naar grotere content, campagnes en landelijke bekendheid.

Van ideeën naar actie – en verder
Alle drie de campagnes zitten nog in de ontwikkelfase, maar het fundament is gelegd. De kracht van deze sessie zat niet alleen in de creativiteit, maar vooral in de betrokkenheid. De Raadsleden ontwikkelden concepten die verbinden, confronteren, uitnodigen en activeren. De toekomst verdient actie. De Raad van Toekomst is er klaar voor. Ze denken niet alleen mee, ze bouwen ook actief aan oplossingen die passen bij de leefwereld van hun generatie. Komende periode kijken ze hoe ze met hun campagnefundament verder willen. Uiteindelijk bespreken de Raadsleden deze zomer hun inzichten met de bestuurders en directieleden van de bank.
Meer informatie
Meer weten over de Raad van Toekomst van hun actieagenda? Hou de site in de gaten of neem contact op met Zonne Zeevalk.

SNS Raad van Toekomst
