Wat is gangbare, passende en beroepsarbeid

Arbeidsongeschiktheid beoordelen voor de woonlastenverzekering kan op verschillende manieren: op basis van gangbare, passende of beroepsarbeid.  

Woonlastenverzekering

Bij het aanvragen van de woonlastenverzekering moet een keuze worden gemaakt. Die keuze kan gevolgen hebben voor de uitkering.

Daarom is het belangrijk dat je weet wat gangbare, passende en beroepsarbeid is. En wat het betekent voor de uitkering die je krijgt als je arbeidsongeschikt wordt.

Uitleg gangbare, passende en beroepsarbeid

 Dit zijn de 3 manieren waarop arbeidsongeschiktheid kan worden beoordeeld:

Gangbare arbeid: Hierbij wordt bepaald of je nog kunt werken in algemene zin. Er wordt geen rekening gehouden met ervaring of opleiding. De woonlastenverzekering volgt bij gangbare arbeid altijd de beslissing van het UWV.

Passende arbeid: Hierbij wordt bepaald in welke mate er nog werkzaamheden kunnen worden gedaan die aansluiten op je ervaring en opleiding.

Beroepsarbeid: Hierbij wordt bepaald in welke mate je je eigen beroep nog kan uitoefenen. Je kunt niet verplicht worden je restcapaciteit te benutten voor een andere functie.

Goed om te weten: De exacte definitie van gangbare, passende en beroepsarbeid staan in de voorwaarden. Voor arbeidsongeschiktheid op basis van gangbare arbeid wordt de beschikking van het UWV gevolgd.

Wat betekent het voor de uitkering van je woonlastenverzekering?

Voorbeeld 1:

Je bent fysiotherapeut en je krijgt een aandoening. Je kunt geen lichamelijke zware inspanning meer aan, die noodzakelijk is voor het beroep fysiotherapeut.

Beoordeling op basis van gangbare arbeid:

Je kunt nog werken in een aantal beroepen waarbij geen zware lichamelijke inspanning is vereist. Deze beroepen hoeven niet aan te sluiten op de ervaring en opleiding. Als accountmanager bijvoorbeeld. Het inkomen is dan gelijk aan het inkomen van een fysiotherapeut en is er daarom geen sprake van arbeidsongeschiktheid.

Beoordeling op basis van passende arbeid:

Je kunt nog werken in een aantal beroepen waarbij geen zware lichamelijke inspanning is vereist. Deze beroepen sluiten aan op ervaring en opleiding. Bijvoorbeeld: Als medische acceptant bij een verzekeringsmaatschappij kan bijvoorbeeld 60% van het oude inkomen worden verdiend. Je bent dan voor 40% arbeidsongeschikt.

Beoordeling op basis van beroepsarbeid:

Je kunt niet meer werken als fysiotherapeut en bent dus volledig arbeidsongeschikt.

Voorbeeld 2:

De hoogte van het huidige inkomen is mede bepalend voor de keuze.
Een directeur en zijn chauffeur hebben een auto ongeluk gehad. Beiden hebben dezelfde klachten en zijn verzekerd op basis van gangbare arbeid. Beiden kunnen na het ongeluk nog maar licht administratief werk doen waarmee € 1.500 per maand kan worden verdiend.

De chauffeur verdiende € 2.500. Het inkomen valt dus € 1.000 terug. Dit is een terugval van 40%. De chauffeur is dus voor 40% arbeidsongeschikt. De directeur verdiende € 7.500. Het inkomen valt dus € 6.000 terug. Dit is een terugval van 80%. De directeur is dus voor 80% arbeidsongeschikt. Dit wordt volledige arbeidsongeschiktheid genoemd.

Hoe lager het inkomen, des te belangrijker het is om te kiezen voor beroepsarbeid. In bovenstaand voorbeeld kan de chauffeur het eigen beroep niet meer uitoefenen. En is dus op basis van beroepsarbeid wél volledig arbeidsongeschikt.
Een vraag over de woonlastenverzekering?

Een vraag over de woonlastenverzekering?

Een SNS Adviseur kan je hier meer over vertellen.