Taxatie van je huis: 3 zinvolle momenten

Als je een huis koopt, dan is de kans groot dat je ‘m laat taxeren. Je hebt namelijk een taxatierapport nodig om een hypotheek af te sluiten. Maar er zijn ook andere momenten waarop een taxatie zinvol is. Bijvoorbeeld na het verbouwen van je huis. Of na een sterke waardestijging. Hieronder leggen we uit hoe dit zit.
Verhuizen naar een andere gemeente

1. Taxatie na renovatie of verbouwing

Heb jij na de laatste taxatie je huis gerenoveerd of verbouwd? Dan is de kans groot dat -naast je woonplezier- je woning in waarde is gestegen. Hierdoor kan je hypotheekrente misschien omlaag, omdat je mogelijk in een lagere tariefgroep valt.

Aanpassen van je woningwaarde voor een lagere rente

Let op: dit geldt niet voor NHG-hypotheken.

2. Taxatie bij waardestijging

Het zal je niet ontgaan zijn: de woningen in Nederland zijn de afgelopen jaren in waarde gestegen. Als jij je huis in een gunstige tijd hebt gekocht, dan kan een taxatie zinvol zijn. Net als bij een renovatie of verbouwing, kan het zo zijn dat de waarde van een woning positief verandert. Dit betekent dat de rente van de hypotheek wellicht omlaag kan.

3. Taxatie bij echtscheiding of erfenis

Ook bij lastige momenten kan een taxatie van groot belang zijn. Een professionele taxatie zorgt namelijk voor een objectieve waardebepaling van je huis. Hierdoor kan er een juiste verdeling van de bezittingen plaatsvinden.

Goed om te weten: de taxatiewaarde staat los van de WOZ-waarde die de gemeente vaststelt. De onafhankelijke taxatie van je huis heeft dus geen invloed op de gemeentelijke belastingen die jij betaalt.

Een taxatie kun je natuurlijk zelf regelen. Maar je kunt het ook uit handen geven: met de SNS Taxatieservice. Wij vragen dan de taxatie voor je aan bij een betrouwbare, onafhankelijke taxateur in de buurt. En je krijgt een taxatierapport dat aan alle wettelijke eisen voldoet.

Meer weten? Vraag je SNS Adviseur naar de mogelijkheden.

Afspraak met SNS Adviseur

Afspraak met SNS Adviseur

Ontdek of jij nog goed zit met je hypotheek. Een oriëntatiegesprek is gratis.
Taxatie van je huis

Taxatie van je huis

Je huis verkopen of hypotheek oversluiten? Dan heb je een waardebepaling van je huis nodig.