Starterslening: extra lenen voor je eerste huis

Koop je je eerste huis en kun je bij de bank net te weinig lenen? Soms kun je dan via de gemeente het geld lenen dat je tekort komt. Zo kun je toch je eerste huis kopen.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een extra hypotheek die je, via de gemeente, krijgt van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Een starterslening helpt je om je eerste huis te kopen als je net niet genoeg kunt lenen bij de bank en bestaat uit  2 delen:

  • Een lening die je annuïtair aflost: de starterslening
  • Een lening die oploopt: de combinatielening

Voor wie is de starterslening?

Een starterslening krijg je als je voor het eerst een huis koopt.

Wat gebeurt er na de eerste 3 jaar?

Na 3 jaar ga je de maandlasten betalen die bij je starterslening horen. Vind je dat je niet genoeg inkomen hebt om deze maandlasten te kunnen dragen? Dan kun je tegen betaling van € 155 een ‘hertoets’ aanvragen. Bij een hertoets kijkt SVn naar je inkomen en naar wat je hypotheek je maandelijks kost. SVn kan dan je maandbedrag naar beneden bijstellen.

Je kunt ook een hertoets aanvragen in het 6e, het 10e en het 15e jaar van de looptijd van je starterslening. Let op: als je eenmaal de volledige maandtermijn hebt betaald, kom je niet meer in aanmerking voor een hertoets.

Eisen aan je hypotheek

Wil je een starterslening aanvragen? Dan moet de hypotheek die je van de bank krijgt wel aan een paar voorwaarden voldoen:

  • De rente staat minimaal 10 jaar vast.
  • Een starterslening krijg je alleen in combinatie met een NHG-hypotheek.

Hoe krijg je een starterslening?

Hoewel je een starterslening van de gemeente krijgt, worden de meeste zaken geregeld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij bepalen uiteindelijk ook of je de lening krijgt. Op hun site kun je controleren of er in jouw gemeente startersleningen zijn. Hoe je een starterslening precies aanvraagt, vind je meestal op de site van je gemeente.

Hoeveel kan ik lenen?

Vaak mag de starterslening ook niet meer zijn dan 20% van de koop- of aanneemsom, plus eventuele verbeter- of meerwerkkosten. Je hypotheek en de starterslening mogen bij elkaar niet meer zijn dan de waarde van het huis dat je koopt.

Hoeveel rente betaal ik over een starterslening?

De rente op een starterslening varieert, net als de hypotheekrente. De actuele tarieven staan op de site van de SVn. De rente van je starterslening staat 15 jaar vast. Als de regeling zo blijft, verandert de rente dus in de looptijd van 30 jaar hooguit 1 keer. Je kunt de rente van je starterslening aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1 tegen dezelfde voorwaarden als je gewone hypotheekrente.

Wat kost het afsluiten van een starterslening?

Voor het afsluiten van een starterslening betaal je eenmalig afsluitkosten. Verder moet je de notaris betalen voor het inschrijven van de lening. Er kunnen ook andere kosten bij komen kijken. Een overzicht van de kosten vind je op de site van SVn.

Eigen huis kopen? Groeicoaching!

Een eigen huis, je hebt je er al behoorlijk in verdiept. Dus je weet dat het nogal een uitdaging kan zijn. Een uitdaging, maar meestal niet onmogelijk. Je groeicoach kijkt samen met jou waar jouw mogelijkheden liggen. En wil je tussendoor even sparren of heb je een vraag? Je groeicoach helpt je graag. 

Afspraak maken gratis oriëntatiegesprek

Wat kun je lenen?

Wat kun je lenen?

Bereken in een paar stappen je maximale hypotheek.
De kosten bij een huis kopen

De kosten bij een huis kopen

Als je een huis koopt, krijg je te maken met verschillende kosten. Aan welke kosten moet je denken?

Laatst aangepast: 7 juli 2022