Hoe regel je een bankgarantie?

Joehoe! Je bod op je droomhuis is geaccepteerd. Je ziet jezelf er al zitten. Maar eerst moet de hypotheek nog rond. En de verkoper wil alvast dat je 10% vooruit betaalt. Heb je dat geld niet? Dan kan een bankgarantie uitkomst bieden.

Wat is een waarborgsom?

De verkoper wil de zekerheid hebben dat hij 10% van de koopsom krijgt als de koop niet doorgaat. Die aanbetaling heet ook wel waarborgsom. Meestal is die 10% van de koopsom.

Een voorbeeld

Stel, je koopt een huis van
€ 300.000. Je betaalt daar een waarborgsom van 10% over. Dat is dan € 30.000.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een contract met de bank waarin we garanderen dat de verkoper de waarborgsom krijgt. De verkoper weet dus zeker dat hij 10% van de koopsom krijgt, ook als je toch ineens afhaakt en de koop niet doorgaat.

Wat gebeurt er met het geld?

De bankgarantie geven wij af bij de notaris. Gaat de koop door? En is je hypotheek rond? Dan vervalt de bankgarantie weer. Gaat de koop niet door? Soms kun je je dan beroepen op de ontbindende voorwaarden uit het koopcontract. Als dat zo is, heeft de verkoper geen recht op de waarborgsom van 10%. En hoeven we de verkoper niet te betalen. Gelden de ontbindende voorwaarden niet? Dan krijgt de verkoper de waarborgsom van 10%. We betalen dit bedrag via de notaris aan hem uit. En jij krijgt een factuur om de waarborgsom aan ons terug te betalen.

Wat kost een bankgarantie?

Voor een bankgarantie betaal je 1% van het garantiebedrag, met een minimum van € 100. Dus stel, voor je huis van € 200.000 krijg je een bankgarantie van € 20.000. Dan betaal je 1% van € 20.000 = € 200 aan servicekosten. Deze kosten kun je niet van de belasting aftrekken.

Goed om te weten: Je krijgt bij ons alleen een bankgarantie in combinatie met een SNS Hypotheek. Voor de aanvraag van een bankgarantie heb je het advies en de bemiddeling nodig van een financieel adviseur.

Kijk hier voor de kosten van advies.

Regel een bankgarantie via Nationale Waarborg

Wij werken samen met Nationale Waarborg voor bankgaranties. Want zij kunnen die regelen tegen een scherpe prijs en al vroeg in het aanvraagproces afgeven.

Een bankgarantie van Nationale Waarborg