Eerst kopen of je eigen huis verkopen?

Als je een nieuw huis gaat kopen, wat is dan wijsheid: eerst je eigen huis verkopen en dan je nieuwe huis kopen? Of juist andersom? Beide keuzes hebben voor- en nadelen.
Eerst kopen of je eigen huis verkopen?

Voordelen van eerst verkopen:

  • Je hebt geen dubbele hypotheeklasten. Goed om te weten: woon je tijdelijk in een huurhuis en koop je een nieuw huis? Dan kun je misschien niet meteen van je huurcontract af. Na de koop wil je misschien ook nog verbouwen. Helemaal zonder dubbele woonlasten verhuizen zal dus vaak niet lukken.
  • Je oude huis is verkocht, dus je weet precies waar je aan toe bent wat overwaarde of restschuld betreft. Zo kun je beter inschatten welke huizen binnen je bereik zijn en welke niet.

Voordelen van eerst kopen:

  • Je hoeft maar 1 keer te verhuizen en je maakt geen kosten voor het tussendoor opslaan van je spullen.
  • Je kunt meteen serieus op huizenjacht. Je hoeft niet te wachten met het uitbrengen van een bod tot je huis verkocht is.

Welke aanpak je kiest hangt niet allen af van wat je kunt betalen, maar ook van hoeveel financiële zekerheid je wilt hebben, hoe goed je oude huis in de markt ligt en hoeveel verhuisstress je aankunt. Je kunt ook proberen om bij het verkopen van je huis te regelen dat je er nog even kunt blijven wonen. Dat geeft je de tijd om iets nieuws te zoeken. Dat kan ook handig zijn bij een overspannen huizenmarkt, waarbij er vaak veel concurrentie is als je een huis wilt kopen.

Tips om je huis snel te verkopen

Knap het op!
Achterstallig onderhoud kan kopers afschrikken en de taxatie lager laten uitvallen. Loop dus het schilderwerk na en laat eventueel houtrot repareren, maak goten en regenpijpen schoon, zorg dat alle afvoeren goed doorlopen en repareer kleine dingen in huis. Denk daarbij aan loszittend behang, beschadigde deuren of scheef hangende keukendeurtjes.

Reële vraagprijs
Een huis dat te hoog geprijsd is, trekt minder kijkers. Als je snel wilt verkopen, helpt het om je huis dus scherp te prijzen. Luister hierbij vooral naar het advies van je makelaar. Die kent de markt.

Neem een stylist

Neem een stylist
Je woont al jaren in je huis. Daardoor kun je het niet meer objectief bekijken. De blik van iemand ‘van buiten’ zorgt dat je je huis weer met ‘kopersogen’ bekijkt. Bovendien weet een professioneel stylist wat een goede indruk maakt en wat juist minder goed overkomt. Het kost wel wat, maar het is een kleine investering als je bedenkt dat het de verkoop van je huis erg kan versnellen.

Professionele fotograaf
Waar je ook adverteert, goede foto’s zijn heel belangrijk. Laat het fotograferen dus door een professional doen! Let er wel op dat de foto’s het huis niet te mooi maken. Een huiskamer die stukken kleiner is dan hij op de foto lijkt kan bijvoorbeeld een afknapper zijn bij een bezichtiging.

Bereid je open huis goed voor
Een goed voorbereid open huis geeft je het meeste kans op succes. Bereid je open huis dus goed voor met de checklist ‘Open huis organiseren’.

Wil je zelf je huis verkopen? Lees hier dan meer over de voor- en nadelen en waar je op moet letten bij de onderhandeling.

    Afspraak maken?

    Afspraak maken?

    Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Kies voor een afspraak in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.