Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Ben je van plan om je huis energiezuinig te maken? Voor sommige energiebesparende maatregelen kun je subsidie krijgen. Denk bijvoorbeeld aan subsidie voor isolatie van je huis of HR++ glas of triple glas. Check of dat ook voor jou geldt.
Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Subsidiecheck

Check welke subsidies en aantrekkelijke leningen er zijn om je huis energiezuiniger te maken. Op energiesubsidiewijzer.nl vind je een overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen. Je ziet precies wat er mogelijk is bij bijvoorbeeld de rijksoverheid, provincie of gemeente.

Tip

Je huis energiezuiniger maken? Kijk eerst welke maatregelen het beste bij je situatie passen. 

Waarom subsidie?

De overheid juicht het toe dat steeds meer Nederlandse huizen energiezuiniger worden. Zo besparen we tenslotte energie en dringen we de CO2-uitstoot terug. En dat is weer goed voor het klimaat. Daarom draagt de overheid graag een steentje bij.

Het begint met isoleren

Wil je energiebesparende maatregelen nemen? Kijk dan eerst of je subsidie voor isolatie kunt krijgen. Je huis goed isoleren is altijd de eerste stap als je energie wilt besparen. Veel andere maatregelen hebben weinig zin als je duurzaam opgewekte energie weglekt omdat je isolatie niet op orde is.

Lees meer over het isoleren van je huis

Isolatie loont

Investeren in woningisolatie loont. Milieu Centraal heeft op een rij gezet hoeveel rendement het kan opleveren

  1. Spouwmuurisolatie: 9%
  2. Dakisolatie: 5,5%
  3. Vloerisolatie:3,5%
  4. HR++ glas: 4,5%

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Een van de landelijke subsidies is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Daarmee kun je een tegemoetkoming krijgen als je zonneboilers, warmtepompen of isolatie wilt kopen. De regeling is zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers.

ISDE aanvragen voor particulieren
Bekijk eerst het stappenplan
ISDE aanvragen voor zakelijke gebruikers
Bekijk eerst het stappenplan

Financieren van energiebesparende maatregelen

Je kunt het duurzamer maken van je huis op verschillende manieren financieren. Bijvoorbeeld met spaargeld of een duurzaamheidslening. Tijdens het gratis duurzaamheidsgesprek ontdek je welke mogelijkheden er zijn. En wat het beste bij jouw situatie past.

Plan een duurzaamheidsgesprek

Hoeveel subsidie krijg je?

Hoeveel subsidie je precies krijgt, hangt onder andere af van het apparaat en de energieprestatie. Kijk voor de precieze bedragen in de productlijsten. De producten op deze lijst komen sowieso in aanmerking voor subsidie.

Persoonlijke lening voor verduurzamen woning

Persoonlijke lening voor verduurzamen woning

Hoe financier je dat? Verhoog je je hypotheek? Of ga je voor een persoonlijke lening?
Het duurzaamheids<wm-shy></wm-shy>gesprek

Het duurzaamheids­gesprek

Ontdek wat jij kunt doen om energie te besparen en hoe je dat kunt financieren.