Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Ben je van plan om je huis energiezuinig te maken? Voor sommige energiebesparende maatregelen kun je subsidie krijgen. Denk bijvoorbeeld aan subsidie voor isolatie van je huis of dubbelglas. Check of dat ook voor jou geldt.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Subsidiecheck

Check welke subsidies en aantrekkelijke leningen er zijn om je huis energiezuiniger te maken. Op energiesubsidiewijzer.nl vind je een overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen. Je ziet precies wat er mogelijk is bij bijvoorbeeld de rijksoverheid, provincie of gemeente.

Subsidie aanvragen bij je gemeente

In verschillende gemeentes kun je subsidie krijgen op bijvoorbeeld vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Wil je alleen een overzicht van de subsidies voor isolatie in jouw gemeente? Kijk dan op de website van de gemeente waar je woont. Je leest daar ook hoe je de subsidie kunt aanvragen.

Tip

Je huis energiezuiniger maken? Kijk eerst welke maatregelen het beste bij je situatie passen

Waarom subsidie?

De overheid juicht het toe dat steeds meer Nederlandse huizen energiezuiniger worden. Zo besparen we tenslotte energie en dringen we de CO2-uitstoot terug. En dat is weer goed voor het milieu. Daarom draagt de overheid graag een steentje bij.

Het begint met isoleren

Wil je energiebesparende maatregelen nemen? Kijk dan eerst of je subisidie voor isolatie kunt krijgen. Je huis goed isoleren is altijd de eerste stap als je energie wilt besparen. Andere maatregelen hebben weinig zin als je duurzaam opgewekte energie weglekt omdat je isolatie niet op orde is.

Lees meer over het isoleren van je huis

Isolatie loont

Investeren in woningisolatie loont. Milieu Centraal heeft op een rij gezet hoeveel rendement het kan opleveren

  1. Spouwmuurisolatie: 10%
  2. Dakisolatie: 7%
  3. Vloerisolatie: 7%
  4. HR++ glas: 5%

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Een van de landelijke subsidies is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Daarmee kun je een tegemoetkoming krijgen als je zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of palletkachels wilt kopen. De regeling is zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers en loopt tot en met 31 december 2020. Let op: Aanvragen kan nog tot en met 31 december 2018.

ISDE aanvragen voor particulieren
Bekijk eerst het stappenplan
ISDE aanvragen voor zakelijke gebruikers
Bekijk eerst het stappenplan

Hoeveel subsidie krijg je?

Hoeveel subsidie je precies krijgt, hangt onder andere af van het apparaat en de energieprestatie. Kijk voor de precieze bedragen in de apparatenlijsten. De apparaten op deze lijst komen sowieso in aanmerking voor subsidie.

Afspraak maken duurzaam wonen

Afspraak maken duurzaam wonen

Wil je advies over hoe je de verduurzaming van je huis kunt financieren?
Meer over duurzaamheid

Meer over duurzaamheid

Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?

Terug naar boven