Duurzaam bouwen en verbouwen

Ga je je huis verbouwen? Dan is dit hét moment om je verbouwing duurzaam en energiezuinig aan te pakken. Bijvoorbeeld door goede isolatie aan te brengen als je een aanbouw plaatst of je zolder verbouwt.

Bron: Milieu Centraal

Duurzaam bouwen en verbouwen

Een aanbouw plaatsen

Je wilt graag meer ruimte in huis? Met een aanbouw kun je je woonoppervlak flink vergroten. Maar door zo’n extra kamer kan je energierekening omhoog gaan. Met deze energiebesparende maatregelen kun je de stijging van je energiekosten beperken:

  • Isoleer je nieuwe aanbouw goed. Dat bespaart energie en zorgt voor extra wooncomfort.
  • Moet je je kozijnen vervangen? Kies dan voor triple glas in isolerende kozijnen. Dat isoleert nog beter dan HR++ glas in niet-isolerende kozijnen.
  • Maak het dak geschikt voor zonnepanelen. Daarmee kun je zelf duurzame energie opwekken.
Tip
Laat genoeg ventilatieroosters in ramen en deuren zetten. Met goede ventilatie voorkom je vochtproblemen en zorg je voor een gezond klimaat in huis.

Kozijnen vervangen

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Neem dan isolerende kozijnen met triple glas. Triple glas isoleert 25% beter dan HR++ glas. Vergeet niet om ventilatieroosters in ramen en deuren te laten zetten. Zo zorg je voor een gezond klimaat in huis en voorkom je vochtproblemen.

Kieren dubbel dicht

Heb je ramen die open kunnen? Neem dan kozijnen met zogenoemde dubbele kierdichting. Daarmee voorkom je onaangename tocht. Dat is wel zo comfortabel!. 

De zolder verbouwen

Is er gezinsuitbreiding op komst? Of heb je behoefte aan een werk- of studeerkamer? Dan wordt het hoog tijd om de zolder te verbouwen. Met een dakkapel creeër je extra ruimte op zolder en zorg je voor voldoende daglicht.

Energiezuinig bouwen

Pak je de zolder toch aan, verbouw hem dan duurzaam. Neem triple glas in isolerende kozijnen voor je dakkapel. Dat isoleert beter dan HR++ glas in gewone kozijnen. Als je het dak goed isoleert, houd je bovendien meer warmte binnen. En kies voor zuinige ledlampen. Wil je nog een stap verder gaan? Installeer dan zonnepanelen op het dak.

Ook op zolder regel je natuurlijk voldoende ventilatie door ventilatieroosters in ramen te laten plaatsen. Zo zorg je voor een gezond klimaat in huis en voorkom je vochtproblemen.

Zoek je een expert?

Tijdens het gratis en vrijblijvende duurzaamheidsgesprek hoor je welke organisaties je kunnen helpen met het energiezuiniger maken van je huis. Plan een duurzaamheidsgesprek

De badkamer verbouwen

Ook in de badkamer zijn er mogelijkheden om duurzaam en energiezuinig te bouwen en verbouwen.

Een warm bad

Een kunststof bad houdt de warmte langer vast dan een stalen badkuip. Laat het bad isoleren om nog meer warmte vast te houden. Dat kan met thermoskussens of met isolatiedekens van glaswol, steenwol, recycled textiel, hennep- of vlasvezel.

Een zuinige douche

Met een zuinige douche met waterbesparende douchekop verbruik je minder water en bespaar je energie. Je kunt ook een douche met warmteterugwinning (wtw) nemen. Die gebruikt het wegstromende warme water om koud water te verwarmen. Daardoor verbruik je minder energie. En ook in de badkamer geldt: zorg voor goede ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Persoonlijke lening voor verduurzamen woning

Persoonlijke lening voor verduurzamen woning

Hoe financier je dat? Verhoog je je hypotheek? Of ga je voor een persoonlijke lening?
Energie besparen?

Energie besparen?

Maar weet je niet waar te beginnen? We helpen je op weg in het duurzaamheidsgesprek.