Bieden op een huis in een oververhitte markt

Bieden op een huis in een oververhitte woningmarkt kan stressvol zijn. Laat je dus niet gek maken. Bekijk onze tips, zodat jij straks tóch kunt verhuizen.

Bieden in oververhitte markt

5 tips

Terug naar boven

Tip 1: Een goede voorbereiding, is het halve werk

Maak een wensenlijst

Zet in deze beginfase je wensen en je eisen op papier. Wat vind je belangrijk? Wat moet er anders dan in je huidige huis? Denk aan dingen als de locatie, aantal vierkante meters, aantal kamers, soort huis, parkeerplek, bergruimte, voorzieningen, etc. Deze lijst heb je later nodig, want in een oververhitte markt kun je nog wel eens vergeten wat je echt wilde. Een duidelijke wensenlijst kan overhaaste beslissingen voorkomen.

Doe vooronderzoek

Je weet in een oververhitte markt zeker dat je nauwelijks tijd hebt als je een huis eenmaal hebt bezichtigd. Neem dus van tevoren de tijd om je te verdiepen in de woningmarkt in de buurt waar je zoekt. Maak bijvoorbeeld een profiel aan op een huizensite en houd goed bij wat er te koop komt. En verdiep je alvast in de verkoopprijzen. Vaak worden huizen verkocht voor bedragen die boven de vraagprijs liggen.

Handig: voor hoeveel een huis is verkocht, kun je tegen betaling uitzoeken via het Kadaster.

Bekijk wat er financieel kan

Weet van tevoren goed wat je kunt en wilt betalen. Bereken daarom van tevoren je maximale hypotheek. Dan zie je wat je ongeveer kunt lenen. Bereken je maximale hypotheek

Wil je precies weten waar je aan toe bent? Maak dan een afspraak bij een SNS Adviseur. Die berekent je hypotheek en je maandlasten nauwkeuriger en denkt met je mee. Wordt je bod geaccepteerd? Dan kun je snel handelen. Maak een afspraak

Eigen huis kopen? Groeicoaching

Een eigen huis, je hebt je er al behoorlijk in verdiept. En dus weet je dat het, vooral voor starters, nogal een uitdaging kan zijn. Het is niet makkelijk om al je mogelijkheden te overzien. Dus misschien zijn er nog opties waar je nog niet aan hebt gedacht. Je groeicoach zoekt graag met je uit hoe je je kans op een eigen huis kunt vergroten.

Gratis oriëntatiegesprek

Terug naar boven

Tip 2: Raak zelf niet oververhit

Droomhuis gevonden? Dan wil je dat koste wat kost hebben. Tegen elke prijs. Verliefd zijn op een huis kan je zomaar blind maken. Maar pas op. Bekijk jezelf eens van een afstandje. Ga nog eens even terug naar je wensenlijst. En naar je maximale hypotheek en gewenste maandlasten. Want bijna geen enkel huis is uniek. Raak dus zelf niet oververhit, houd je hoofd koel. Moeilijk – maar dat kan voorkomen dat je overhaaste beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt. Ook al betekent dat, dat je nog steeds zonder koophuis zit.

Terug naar boven

Tip 3: Denk hieraan voor je gaat bieden

  • Realiseer je dat er in een oververhitte huizenmarkt een verschil ontstaat tussen de werkelijke waarde van een huis en de marktwaarde. Hoe groter het verschil, hoe lastiger het kan zijn om hetzelfde bedrag voor het huis te krijgen als je het ooit weer verkoopt.
  • Om een objectievere waarde van het huis te achterhalen, kun je bij het Kadaster gegevens over het huis opvragen, zoals de WOZ-waarde en laatste aankoopprijs. Ook kun je opvragen wat er onlangs in de buurt verkocht is en voor welke prijs. Daar betaal je wel voor.
  • Bereken de prijs per m2 en vergelijk die met andere huizen. De prijs per m2 hangt natuurlijk wel sterk af van vraag en aanbod.
  • Bedenk wat je het huis zelf waard vindt. En bereken welke kosten je nog wilt gaat maken. Bijvoorbeeld voor een aanbouw, een nieuwe keuken/badkamer of een nieuwe vloer.
  • Het kan helpen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die heeft ervaring, kent de markt, kent de makelaars die de andere huizen te koop zetten, en kan je adviseren. Soms gaan bezichtigingen met makelaar voor de bezichtigingen zonder makelaar. En het kan zijn dat je serieuzer wordt genomen. Dat kan ook gelden voor het bod dat je uitbrengt.
Terug naar boven

Tip 4: Bepaal een biedstrategie

  • In een oververhitte huizenmarkt moet je vaak bieden op inschrijving. Dat betekent dat je op hetzelfde moment biedt als de andere geïnteresseerden en dat je maar 1 bod kunt doen.
  • Je weet inmiddels wat de vraagprijs is, je weet wat vergelijkbare huizen in de buurt hebben opgeleverd en hebt bepaald wat je zelf een goed bedrag vindt. Bij bieden op inschrijving leg je meteen je eindbod neer, dus denk goed over je eindbod na.
  • Wil je een streepje voor hebben op de andere bieders? Je kunt bijvoorbeeld bieden zonder voorbehoud van financiering. Dan moet je wel helemaal zeker weten dat je de financiering rond krijgt. Want bij een standaard koopovereenkomst moet je anders 10% boete betalen. Of doe een persoonlijk briefje bij het bod, waarin je uitlegt waarom jij er zo graag wilt wonen. De gunfactor kan je net dat zetje geven.
  • Wees compleet in je bod: welke voorwaarden gelden er en wat valt er wel/niet onder je bod. Dus of je bod bijvoorbeeld inclusief de gordijnen en de losse kachel is. Dan krijg je daar achteraf geen discussie over.

Is de markt rustiger, of koop je in een regio waar minder gekte heerst? Lees dan Bieden op een huis

Terug naar boven

Tip 5: Kijk verder dan je neus lang is

Kijk eens verder dan de regio van je voorkeur. Want dat kan helpen om niet mee te gaan in de gekte. Neem op huizensites eens een uitstapje naar een andere regio en bekijk wat je voor jouw bedrag daar kunt kopen. Misschien vind je de verhouding tussen de verkoopprijs en hoeveel vierkante meter je daarvoor krijgt ergens anders veel beter.

Extra tips

  • Heb je een specifieke buurt of straat op het oog? Dan loont het misschien om briefjes door de brievenbus te gooien. Misschien wil iemand wel verkopen, en is diegene blij dat het onderhands kan.
  • Wees je bewust van het spel. Als een makelaar zegt dat het storm loopt met de biedingen, hoeft dat niet zo te zijn. Ook dat er al een bod is gedaan als je komt kijken, hoeft niet waar te zijn. Laat je niet opjagen.
  • Overweeg ook eens om niet mee te gaan in de gekte. Neem op huizensites eens een uitstapje naar een andere regio en bekijk wat je voor jouw bedrag daar kunt kopen.

Succes!

Met een goede voorbereiding, een duidelijke wensenlijst, een koel hoofd en deze tips lukt het je hopelijk om het huis te bemachtigen dat past bij jouw wensen en jouw financiële plaatje.

Gratis oriëntatiegesprek

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd hoe je je huis kunt financieren? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek met een SNS Adviseur.
Woonkostenoverzicht

Woonkostenoverzicht

Handig om te checken: kun je de maandlasten van een koophuis echt betalen? En wil je dat?