Je kind en de middelbare school

Je kind gaat naar de brugklas! Een spannende tijd met veel veranderingen. Ook leert je kind op de middelbare school steeds zelfstandiger met geld omgaan. Van een broodje pinnen in de kantine tot lekker shoppen of naar de bios.

Met onze 5 tips bereid je je brugpieper, en jezelf, goed voor op deze nieuwe fase.

5 tips voor ouders met kinderen op de middelbare school

Tip 1: Goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat alles ruim voor de eerste schooldag geregeld is. Zijn alle schoolspullen in huis? Is er een plek in huis om rustig huiswerk te kunnen maken? Hebben jullie de route naar school verkend? Zeker weten dat je niks vergeet? Gebruik onze checklist.

Tip 2: Eigen betaalrekening en betaalpas

In veel schoolkantines kun je alleen met een betaalpas betalen. Dus de hoogste tijd dat je kind een eigen betaalpas krijgt.

Heeft je kind al een eigen betaalpas? Check dan hoeveel er maximaal gepind kan worden. Als je wilt, kun je de limiet aanpassen.  Dat doe je in de app, onder ‘Zelf regelen’ bij ‘Veiligheid en Toegang'.

Nog geen eigen betaalrekening? Bekijk dan onze verschillende rekeningen voor jongeren eens.

Tip 3: Geldzaken regelen met de app

Download samen de SNS App op de telefoon van je kind. Met de app kan je kind makkelijk de eigen rekening checken en zien hoeveel geld er nog op de rekening staat. Ook kun je in de app aparte spaarpotjes maken om voor iets speciaals te sparen.

Meer over de app

Tip 4: Geef digitaal zakgeld

De start van de middelbare school is een goed moment om je kind voortaan digitaal zakgeld te geven. Hoeveel zakgeld geef je nu? En wat moet je kind ervan betalen? Bekijk hiervoor de tips van het Nibud.

Tip

Door contactloos betalen gebruikt je kind de pincode minder vaak. Daardoor wordt ie nog wel eens vergeten. Verzin samen een ezelsbruggetje om de pincode te onthouden. Of pas ‘m aan naar een zelfgekozen code bij een geldautomaat.

Tip 5: Afspraken maken over geld

  • Leg aan je kind uit hoe je veilig met geld en met je betaalpas omgaat. Zoals je betaalpas en pincode nooit aan anderen geven.
  • Bespreek waaraan het zakgeld uitgegeven mag worden. En hoeveel er gespaard moet worden. Spreek af wie de maandelijkse kosten betaalt van de telefoon. Kijk elke maand mee naar de uitgaven en geef tips.
Financiële tips voor jongeren

Financiële tips voor jongeren

Lees samen met je kind onze tips over zakgeld, kleedgeld, sparen en veilig bankieren.
Eigen betaalrekening voor je kind

Eigen betaalrekening voor je kind

Met een betaalpas én spaarrekening. Bekijk de mogelijkheden.