Waarin beleg je bij SNS?

Beleg je bij SNS? Dan beleg je altijd in een van de duuurzame ASN fondsen. Maak kennis met een paar bedrijven waarin de ASN Duurzame Mixfondsen beleggen.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Je belegt niet zomaar in bedrijven bij SNS

Beleg je bij SNS, dan beleg je in bedrijven die moeten voldoen aan het duurzaamheidsbeleid van ASN Impact Investors. Zo worden activiteiten als wapens, fossiele brandstoffen en bont bijvoorbeeld uitgesloten, net als bedrijven waarbij er vermoedens van kinderarbeid of schending van mensenrechten zijn. Ieder bedrijf dat is ‘goedgekeurd’ wordt eens per 4 jaar gecheckt. Het kan dus dat bedrijven voorheen goedgekeurd waren maar nu niet meer, of andersom. Wil je weten wat duurzaam beleggen via SNS nou precies betekent? Bekijk dan het duurzaamheidsbeleid van de fondsbeheerder ASN Impact Investors.

Waarin beleggen we

ASML Holding N.V.

ASML ontwikkelt, produceert en verkoopt apparatuur voor de productie van halfgeleiders, vooral machines voor de productie van chips. Met een marktaandeel van 85% in de lithografie is ASML een belangrijke leverancier van de halfgeleiderindustrie. ASML heeft haar hoofdkantoor in Nederland en productievestigingen in Nederland, de Verenigde Staten en Taiwan.

ASML heeft een ethiekprogramma om ethisch gedrag te bevorderen en medewerkers daarin op te leiden. Het bedrijf hecht veel waarde aan de gedragscode en duurzame doelstellingen. Zo koppelt ASML de belonigen van bestuursleden aan de duurzaamheidsprestaties van het bedrijf.

LG Electronics

LG Electronics is het vlaggenschip van de LG Groep, een van de grootste bedrijven ter wereld. Met wereldwijd 75 dochterondernemingen die televisies, huishoudelijke apparaten en telecommunicatieapparaten ontwerpen en fabriceren.

LG Electronics is goedgekeurd door ASN voor beleggingen. Dit danken zij aan hun beleid om ethisch handelen te bevorderen en corruptie tegen te gaan. Het bedrijf voert actief beleid tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie. LG Electronics wil de negatieve invloed op het klimaat zo veel mogelijk verminderen. Daarom gaan ze bijvoorbeeld conflictgrondstoffen (zoals smelters) uitbannen.

Natura Holding

Natura Holding is een Braziliaans cosmeticabedrijf. Bekend van merken als The Body Shop en Aesop. Natura Holding past prima in het rijtje ‘goedgekeurd voor belegging’ van ASN Impact Investors. Onder andere omdat alle producten van uitsluitend natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt.

Natura heeft gedragsregels: omkoping, fraude en corruptie zijn niet toegestaan. Ze voeren actief beleid tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie. De partners en leveranciers van Natura zijn gebonden aan de ecologische en sociale standaarden van het bedrijf.

Natura maakt geen gebruik van dierproeven. Het gebruikt daarnaast geen (fossiele) olie en dierlijke ingrediënten. De palmolie uit de producten komt van een plantage waar slechts 35% is beplant met palmbomen. De rest wordt gebruikt om het ecosysteem in stand te houden.

JCDecaux

Vliegvelden, metrostations, bushaltes en ieder stadscentrum staan er vol mee, de buitenreclamezuilen van JCDecaux. Het Franse bedrijf JCDecaux is in 1964 opgericht en wordt nog steeds geleid door de zoons van oprichter Jean-Claude Decaux. Inmiddels zijn de buitenreclamezuilen van JCDecaux te vinden in wel 75 landen, verspreid over 5 continenten.

Het bedrijf heeft een uitgebreid mensenrechtenbeleid. Zo hechten ze veel waarde aan vakbondsvrijheid en een verbod op kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie. De ethische commissie van JCDecaux ziet erop toe dat gevoelige vormen van advertenties die het bedrijf plaatst voldoen aan wetten en ethische regels. Ook hecht hhet bedrijf veel waarde aan het milieu.

Reckitt Benckiser Group

De Britse Reckitt Benckiser Group (RB) is misschien niet zo bekend. Hun merken wel:  Dettol, Durex, Nurofen, Gaviscon, Vanish en Air Wick. Ook dit bedrijf staat op de lijst van bedrijven waarin belegd mag worden door ASN Impact Investors.

RB heeft gedragsregels op het gebied van: belangenverstrengeling, fraude, corruptie, omkoping en arbeidsrechten. RB heeft een uitgebreid beleid over mensenrechten, dat ook geldt voor leveranciers: tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid.

RB sluit met alle leveranciers contracten af waarin de duurzaamheidseisen staan. Ook moeten ruwe grondstoffen, zoals hout en palmolie, duurzaam geproduceerd zijn. Tot slot voert RB actief milieubeleid op het gebied van energie, CO2-uitstoot, water en afval.

Unilever

Unilever is vooral bekend van Lipton, Knorr, Unox, Dove, Axe, OMO, Andrélon, Blue Band, Ben & Jerry’s en Conimex.

De doelen die Unilever zich stelt zijn:

  • Meer dan een miljard mensen te helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren.
  • De milieubelasting van de producten te halveren, onder andere op het gebied van CO2-uitstoot en watergebruik.
  • Alle landbouwgrondstoffen te betrekken uit duurzame landbouw.
  • De levensstandaard van mensen werkzaam in het productieproces te verhogen.

Unilever voert actief beleid over zaken als kinderarbeid, gedwongen arbeid, vakbondsvrijheid, anti-discriminatie en landrechten.

Allemaal redenen waarom er in dit bedrijf belegd mag worden door ASN Impact Investors.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de volledige lijst van bedrijven en landen waarin belegd mag worden? Bekijk de Beleggingsuniversa van ASN Impact Investors

Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Benieuwd naar beleggen, maar geen idee waar te beginnen? Bekijk onze tips.
Overzicht beleggingsfondsen

Overzicht beleggingsfondsen

Benieuwd naar onze andere beleggingsfondsen?