Sparen en de belasting

Als je veel spaargeld hebt, betaal je over een deel van je vermogen belasting. Dat heet ook wel vermogensrendementsheffing.

Spaargeld telt mee als vermogen

Als je in Nederland woont, telt geld op je spaar-, beleg- en betaalrekeningen mee als vermogen voor de inkomstenbelasting. Je vermogen valt in box 3 van de belasting. Over je vermogen dat boven een bepaalde grens uitkomt, betaal je belasting. Dit heet vermogensrendementsheffing. Doe je over 2023 aangifte? Dan kijkt de Belastingdienst naar je vermogen op 1 januari 2023.

Vermogen van minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld.

Heffingsvrij vermogen

Over het 1e deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingsvrij vermogen. Als je over 2023 aangifte doet, is het heffingvrij vermogen € 57.000 voor iemand die alleenstaand is. Voor fiscaal partners is dat het dubbele: €  114.000.

Goed om te weten
Bij het bepalen van je vermogen mag je van de Belastingdienst schulden boven € 3.700 van je bezittingen aftrekken. Voor fiscaal partners is de grens € 7.400.

Waarover betaal je belasting en hoeveel?

Vanaf het belastingjaar 2023 gebruikt de Belastingdienst een nieuwe rekenmethode voor je rendement in box 3.

Bij deze methode telt je echte verdeling over sparen en beleggen. Per categorie bepaalt de Belastingdienst jaarlijks een fictief rendementspercentage. Over het fictieve rendement betaal je 36% belasting.

Lees meer op de website van de Belastingdienst over de werking en de percentages.

Fiscaal vriendelijk sparen

Wil je geld opzij zetten voor je pensioen? Dan kun je fiscaal vriendelijk sparen met lijfrente sparen. Je betaalt geen vermogensrendementsheffing tijdens het sparen. De belasting betaal je in principe pas als je het geld in termijnen laat uitkeren, nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dat kan financieel gunstig zijn.

Lees meer over SNS Lijfrente

Jaaroverzicht voor de belastingaangifte

Jaaroverzicht voor de belastingaangifte

Je hebt je jaaroverzicht van je spaarrekening(en) nodig voor de belastingaangifte. Je vindt ‘t in MijnSNS.
Belastingvrij schenken

Belastingvrij schenken

Met een schenking kun je je kind of kleinkind financieel steunen. Bijvoorbeeld voor een studie of huis.