Belastingvrij schenken

Met een schenking kun je je kind of kleinkind financieel steunen. Bijvoorbeeld voor een dure studie of huis. Lees hoeveel je als ouder of grootouder belastingvrij mag schenken.
Belastingvrij schenken

Schenkbelasting

Schenken kan een mooie manier zijn om je kind of kleinkind een financieel steuntje in de rug te geven. Daarvoor gelden vrijstellingen. Schenk je als ouder of grootouder meer dan de vrijstelling? Dan betaalt je kind of kleinkind over het deel dat boven de grens uitkomt schenkbelasting.

Bekijk de tarieven op de website van de Belastingdienst

Belastingvrij schenken aan kinderen

Als ouder mag je je kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken. In 2022 is dit € 5.677 Je mag deze schenking eenmalig verhogen tot € 27.231 als je kind, of zijn of haar partner, tussen de 18 en 40 jaar oud is. Je kind mag zelf weten waaraan hij of zij de eenmalige schenking uitgeeft.

Schenken voor een dure studie

Schenk je geld voor een studie die meer dan € 20.000 per jaar kost? Dan mag je de eenmalige schenking verhogen tot € 56.724 als je kind, of zijn of haar partner, tussen de 18 en 40 jaar oud is. Je kind mag de eerste € 27.231 uitgegeven waaraan hij of zij wil. De rest is voor de studie.

Schenken voor een huis

Schenken voor een huis

Je kunt het eenmalige bedrag verhogen tot € 105.302 als je kind tussen de 18 en 40 jaar is en het bedrag boven € 26.881 gebruikt voor de aanschaf, verbetering of het onderhoud van een eigen huis. Je mag dit bedrag ook verdeeld over 3 opeenvolgende jaren schenken onder voorwaarde dat het kind nog geen 40 jaar is in het laatste jaar.

Belastingvrij schenken aan kleinkinderen

Als opa of oma mag je je kleinkinderen elk jaar € 2.274 belastingvrij schenken. Deze schenking valt onder de algemene vrijstellingen die voor iedereen gelden. Je mag ook eenmalig € 106.671 schenken voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een eigen huis als je kleinkind, of zijn of haar partner, tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Bekijk de voorwaarden op de site van de Belastingdienst

Aangifte schenkbelasting

Je kind of kleinkind doet aangifte voor de schenkbelasting als de schenking hoger is dan de normale vrijstellingen:

  • € 5.677 van ouders
  • € 3.274 van grootouders of anderen
Krijg je een schenking voor je huis?

Krijg je een schenking voor je huis?

Dat is hartstikke mooi! Lees onder welke voorwaarden de schenking belastingvrij is.