Belastingvrij schenken

Met een schenking kun je je kind of kleinkind financieel steunen. Bijvoorbeeld voor een dure studie of huis. Lees hoeveel je als ouder of grootouder belastingvrij mag schenken.

Belastingvrij schenken

Schenkbelasting

Schenken kan een mooie manier zijn om je kind of kleinkind een financieel steuntje in de rug te geven. Daarvoor gelden vrijstellingen. Schenk je als ouder of grootouder meer dan de vrijstelling? Dan betaalt je kind of kleinkind over het deel dat boven de grens uitkomt schenkbelasting.

Bekijk de tarieven op de website van de Belastingdienst

Belastingvrij schenken aan kinderen

Als ouder mag je je kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken. In 2020 is dit € 5.515. Je mag deze schenking eenmalig verhogen tot € 26.457 als je kind, of zijn of haar partner, tussen de 18 en 40 jaar oud is. Je kind mag zelf weten waaraan hij of zij de eenmalige schenking uitgeeft.

Schenken voor een dure studie

Schenk je geld voor een studie die meer dan € 20.000 per jaar kost? Dan mag je de eenmalige schenking verhogen tot € 55.114 als je kind, of zijn of haar partner, tussen de 18 en 40 jaar oud is. Je kind mag de eerste € 26.457 uitgegeven waaraan hij of zij wil. De rest is voor de studie.

Schenken voor een huis

Schenken voor een huis

Je kunt het eenmalige bedrag verhogen tot € 103.643 als je kind tussen de 18 en 40 jaar is en het bedrag boven € 26.457 gebruikt voor de aanschaf, verbetering of het onderhoud van een eigen huis. Je mag dit bedrag ook verdeeld over 3 opeenvolgende jaren schenken.

Verhoogde vrijstelling voor huis

Vanaf 1 januari 2020 geldt een verhoogde vrijstelling voor een huis. Iedereen kan dan tot € 103.643 belastingvrij schenken.

Lees hoe het werkt en wat de voorwaarden zijn

Belastingvrij schenken aan kleinkinderen

Als opa of oma mag je je kleinkinderen elk jaar € 2.208 belastingvrij schenken. Deze schenking valt onder de algemene vrijstellingen die voor iedereen gelden. Je mag ook eenmalig € 103.643 schenken voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een eigen huis als je kleinkind, of zijn of haar partner, tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Bekijk de voorwaarden op de site van de Belastingdienst

Aangifte schenkbelasting

Je kind of kleinkind doet aangifte voor de schenkbelasting als de schenking hoger is dan de normale vrijstellingen:

  • € 5.515 van ouders
  • € 2.208 van grootouders of anderen
Krijg je een schenking voor je huis?

Krijg je een schenking voor je huis?

Dat is hartstikke mooi! Lees onder welke voorwaarden de schenking belastingvrij is.
Ouder worden

Ouder worden

Als je ouder wordt, wil je rustig blijven wonen en zo min mogelijk zorgen hebben over financiën.

Terug naar boven