Belastingvrije schenking voor huis of hypotheek

Als je geld van iemand krijgt moet je daar meestal schenkbelasting over betalen. Steek je het geld in je huis of hypotheek, dan mag je in 2023 onder bepaalde voorwaarden € 28.947 als belastingvrije schenking van je ouders krijgen.

Wat is schenkbelasting?

De schenkbelasting is een belasting op geld of andere waardevolle dingen die je van iemand anders krijgt, zonder dat jij daar iets voor terug hoeft te doen. De hoogte van de schenkbelasting varieert tussen de 10% en de 40%, afhankelijk van hoe veel je krijgt en van wie je het krijgt.

Vrijstelling van de schenkbelasting

Je betaalt pas schenkbelasting als de schenking boven de jaarlijkse grens van € 2.418 uit komt. Krijg je de schenking van (een van) je ouders, dan is de vrijstelling € 6.035 per jaar. 1 keer in je leven mag je een hogere schenking van €28.947 belastingvrij krijgen. Je vindt een video over belastingvrij schenken voor je huis op de pagina ‘Hulp bij een huis kopen’.

Belastingvrije schenking voor huis of hypotheek

Als je het geld gaat gebruiken voor je huis of voor het aflossen van je hypotheek, dan krijg je een nog hogere vrijstelling van € 28.947.

Meer over schenken op de site van de Belastingdienst

Laat je adviseren

De regels voor het kopen van een huis met een belastingvrije schenking zijn te ingewikkeld om op deze pagina helemaal uit te leggen. Ze veranderen ook steeds. Als je de schenking niet goed regelt kun je duizenden euro’s belastingvoordeel mislopen. Zonde! Wil je een huis kopen met een belastingvrije schenking? Laat je dan adviseren door een financieel specialist.

Bereken je hypotheek

Bereken je hypotheek

Bereken in een paar stappen je maximale hypotheek.
Afspraak maken?

Afspraak maken?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Het gesprek vindt plaats in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.