Diefstal en fraude voorkomen op vakantie

Op vakantie bestolen worden is geen pretje. Onze 7 tips helpen je diefstal te voorkomen, zodat je zorgeloos kunt genieten.
Diefstal voorkomen op vakantie

Tip 1: Pas op je spullen en kijk uit voor zakkenrollers

Laat je bagage nooit onbeheerd achter. Ook niet op het strand, als je even een frisse duik wilt nemen. Zorg dat er altijd iemand op je spullen let. Kijk ook uit voor zakkenrollers. Zeker als je in een grote stad bent waar veel toeristen komen.

Tip 2: Houd je pasjes gescheiden

Bewaar niet al je betaalpassen en creditcard(s) bij elkaar, maar verspreid ze. Bijvoorbeeld over verschillende portemonnees of door er altijd maar eentje bij je te hebben en de rest op de hotelkamer te laten. Als je portemonnee dan gestolen wordt, ben je niet meteen alles kwijt.

Goed om te weten
Wordt je betaalpas gestolen? Blokkeer hem dan meteen. Nog voor je aangifte doet van diefstal. Zo is de kans het grootst dat de dief hem nog niet heeft kunnen gebruiken. Heb je een betaalpas van SNS. Dan kan je je pas eenvoudig blokkeren in de mobiele app.
Achter slot en grendel

Tip 3: Achter slot en grendel

Laat je sieraden en andere waardevolle spullen niet slingeren, maar bewaar ze in het kluisje op je hotelkamer of in het appartement. Staat er geen kluisje? Bij de receptie kun je vaak ook iets laten opbergen.

Tip 4: Parkeer in het zicht

Ben je met de auto? Parkeer deze dan nooit op verlaten, donkere parkeerplaatsen. Hier heeft een dief tenslotte vrij spel. Kies zoveel mogelijk voor goed verlichte plekken die het liefst drukbezocht zijn.

Tip 5: Niks erin, niks eruit

Een auto waar waardevolle spullen in het zicht liggen, is een aantrekkelijke prooi voor dieven. Leg sowieso alles uit het zicht, maar neem je kostbare spullen het liefste met je mee als je uitstapt. Een ruitje is zó ingetikt, dus ook als je alleen even gaat tanken is het niet handig als bijvoorbeeld je navigatie of telefoon duidelijk zichtbaar zijn.

Voorkom identiteitsfraude

Tip 6: Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar je identiteitsbewijs af. Bij een hotel, camping of appartementencomplex willen ze vaak een kopie van je paspoort maken, maar dat is nergens voor nodig. Het documentnummer en het soort legitimatie opschrijven is genoeg. Ook bij andere instanties is meer informatie eigenlijk nooit nodig. Is er toch een kopie gemaakt? Vraag dan om een stift en maak in ieder geval je BSN onleesbaar.

Toch iets gestolen?

Met een SNS Reisverzekering ben je verzekerd als je tijdens de vakantie bestolen wordt. Belangrijk: Onderneem bij diefstal en fraude meteen actie. Doe aangifte bij het dichtstbijzijnde politiebureau en neem de stukken mee naar huis. Die heb je nodig als je schade wilt doorgeven. Lees hoe schade claimen precies werkt

Tip 7: Foto’s van je spullen

Maak foto’s van je kostbare spullen en belangrijke documenten zoals paspoort en identiteitsbewijs. Mail deze naar jezelf zodat je deze ook hebt als je telefoon weg is. Wordt er ondanks alle maatregelen tóch iets gestolen, dan helpt dat bij de aangifte en de verzekering.

Verzekerd op reis

Verzekerd op reis

Heb je al een reisverzekering? Met onze reisverzekering ga je goed voorbereid op pad.
Zorgeloos op vakantie

Zorgeloos op vakantie

Betaalpas op zak en reisverzekering op orde? Bekijk alle tips en checklists voor een fijne vakantie.