Tips om een auto te huren in het buitenland

Ga je een auto huren in het buitenland? Dan check je van te voren natuurlijk of de auto in goede staat verkeert. Kijk ook goed naar de voorwaarden en de verzekering voor je de weg op gaat. We hebben op een rijtje gezet waar je op moet letten.
auto huren op vakantie

Tip 1: Regel je huurauto vanuit Nederland

Als dat kan, regel je huurauto dan alvast online vanuit Nederland. Je kunt de prijzen van verschillende aanbieders dan eenvoudiger vergelijken. En nog belangrijker: je kunt de voorwaarden rustig doorlezen en de dekking van de verzekering checken. Bovendien geldt voor auto’s meestal hetzelfde als voor vakanties: hoe eerder je boekt, des te goedkoper het is.

Tip 2: Sluit een aparte autoverzekering af

Zorg dat een goede verzekering afsluit als je een auto huurt tijdens je vakantie in het buitenland. Een huurauto valt namelijk niet onder je eigen autoverzekering en ook niet onder je reisverzekering. Je kunt een verzekering afsluiten bij de verhuurder. Vaak geldt hiervoor een eigen risico.

Tip 3: Check de hoogte van het eigen risico

Als je een auto huurt heb je vrijwel altijd te maken met een fors eigen risico. Je moet dan diep in de buidel tasten bij schade. Je kunt het eigen risico meestal verlagen of helemaal afkopen bij het verhuurbedrijf. Maar de extra kosten daarvoor kunnen behoorlijk oplopen.

Er zijn ook andere partijen waar je een verzekering kunt afsluiten om het eigen risico af te dekken. Dat kan goedkoper zijn, zeker als je meerdere keren per jaar een auto huurt in het buitenland. Let wel op dat de verhuurder je niet nóg een verzekering probeert te verkopen voor het eigen risico als je de auto gaat afhalen, want die heb je dan niet meer nodig.

Goed om te weten
Een inzittendenverzekering (ook wel Personal Accident Insurance of PAI) heb je niet altijd nodig. Soms zit die dekking in je reisverzekering. Check daarom van te voren de voorwaarden van je reisverzekering.

Creditcard op naam hoofdbestuurder

Zorg dat je een creditcard met pincode hebt die op naam staat van de hoofdbestuurder. Kijk ook of je limiet hoog genoeg is. Je machtigt de verhuurder namelijk om een reservering te maken voor de borg, het eigen risico en andere kosten. Kijk na afloop altijd goed of er niet ten onrechte geld is afgeschreven van je creditcard. Is dat wel gebeurd? Neem dan contact op met je creditcardmaatschappij. Vaak kun je de afschrijving laten terugdraaien.

Tip 4: Let op de WA-dekking bij autoverhuur

Zorg voor voldoende dekking op de WA-verzekering die je bij de huurauto afsluit. Dit is het bedrag dat uitgekeerd wordt als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan zaken of personen. Binnen de EU is de minimale dekking 5 miljoen euro per gebeurtenis. Huur je een auto buiten de EU? Check dan of er een WA-verzekering bij zit en zorg voor voldoende dekking. In landen als de VS en Canada is de dekking vaak een stuk lager, terwijl de schade hoog kan oplopen. Meestal kun je in dat geval een aanvullende verzekering afsluiten.

Niet alles gedekt

Kijk goed wat is uitgesloten van de verzekering. Zo zijn de banden, ruiten en schade aan de onderkant van de auto vaak uitgesloten. Ook pechhulp is niet altijd verzekerd, maar daar kun je vaak wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Tip 5: Verzeker ook diefstal en schade

Natuurlijk wil je ook dat schade aan de huurauto tijdens je vakantie goed verzekerd is. Dat kan met een cascoverzekering. In veel gevallen bieden autoverhuurders een verzekering voor volledig casco (ook wel allrisk). In dat geval is ook schade gedekt die je per ongeluk veroorzaakt. Sommige verhuurders bieden standaard alleen beperkt casco aan. Je kunt dan vaak wel kiezen voor een volledig casco dekking. Diefstal van de auto is ook niet altijd meeverzekerd, vraag dat dus na bij de verhuurder en sluit eventueel een aanvullende verzekering tegen diefstal af.

Verzekerd op reis

Verzekerd op reis

Heb je al een reisverzekering? Met onze reisverzekering ga je goed voorbereid op pad.
Zorgeloos op vakantie

Zorgeloos op vakantie

Betaalpas op zak en reisverzekering op orde? Bekijk alle tips en checklists voor een fijne vakantie.