Spreekbeurt of werkstuk over geld?

Wil je kind een spreekbeurt houden over geld of een werkstuk erover maken? Als bank juichen we dat natuurlijk toe. Jong geleerd is immers oud gedaan. We helpen je kind graag op weg. Bijvoorbeeld met een spreekbeurtpakket.

Spreekbeurt of werkstuk over geld?

Geld: een leuk onderwerp!

Misschien is geld niet het eerste onderwerp waar je als ouder aan denkt. Maar geld is juist een heel leuk, tastbaar en breed onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk. Een paar suggesties waar je kind uit zou kunnen kiezen:

 • De geschiedenis van geld.
 • De euro: hoe is die er gekomen, en wat was er eerst, in welke landen betaal je ermee? Hoe zien de verschillende munten eruit?
 • Betalen: contactloos, pinnen, overmaken. Hoe werkt het? En is het wel veilig?
 • Sparen: hoe spaar je en waarom? En wat is rente?
 • Hoe werkt een bank eigenlijk?

Bekijk voor meer leuke invalshoeken ook het spreekbeurtpakket verderop.

Tips voor het geven van een spreekbeurt

5 tips voor je kind voor een geweldige spreekbeurt en minder zenuwen.

 1. Laat je kind de spreekbeurt oefenen. Eerst een paar keer hardop voor zichzelf, dan voor jou/jullie. Zo weet hij/zij hoe lang de spreekbeurt duurt. En waar het makkelijk gaat en wat er moeilijk is. 10 minuten is meestal een goede lengte van een spreekbeurt.
 2. Maak samen een spiekbriefje met de belangrijkste steekwoorden. Zo kan je kind altijd even spieken, als hij/zij het even niet meer weet.
 3. Help je kind met het maken van een presentatie, bijvoorbeeld in Powerpoint. Dat is een fijne houvast tijdens de spreekbeurt. En je kunt dingen nog beter uitleggen en plaatjes laten zien.
 4. Vertel dat je beter niet de hele tijd op je papier kunt kijken. De klas inkijken is fijner voor de kinderen die moeten luisteren.
 5. Bedenk samen een leuk einde. Zoals een vraag aan de klas. Of ze zelf ervaring hebben met het onderwerp, bijvoorbeeld. Natuurlijk is het altijd goed om te vragen of er nog vragen zijn.

Bekijk samen het filmpje van Eurowijs:

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.comTips voor het maken van een werkstuk

En 5 tips voor het maken van een werkstuk.

 1. Denk niet al te groot en ingewikkeld, hou het onderwerp klein. Wil je kind een werkstuk over geld maken, probeer dan een keuze te maken.
 2. Maak samen een opzet. Als je eerst een opzet maakt, is het invullen makkelijker.
 3. Laat je kind op onderzoek uit gaan. Bijvoorbeeld in de bibliotheek of online. Verzamel informatie en plaatjes.
 4. Probeer je kind de informatie in eigen woorden op te laten schrijven. Het is niet alleen leuker om de ‘stem’ van je kind in het werkstuk terug te zien dan gekopieerde tekst van internet. Het is ook nog eens niet toegestaan om informatie te kopiëren.
 5. Laat je kind een mooie voorkant maken: meestal hét pronkstuk van het werkstuk. Een goede titel en een mooie tekening of afbeelding.

Download het spreekbeurtpakket

Eurowijs heeft voor je kind een mooi spreekbeurtpakket boordevol informatie over geld samengesteld. Niet alleen handig voor een spreekbeurt, ook vol informatie voor een werkstuk.

In het spreekbeurtpakket vind je info over bijvoorbeeld de geschiedenis van geld, over hoe geld gemaakt wordt, over de euromunten, over betalen en sparen, en nog veel meer – van alles over geldzaken dus.

Laat je kind een onderwerp uit het pakket kiezen dat hem of haar het meeste aanspreekt. En dan lekker aan de slag!

Kids Eurowijs Spreekbeurtpakket

Extra spullen om te gebruiken?

En wil je kind extra leuke spullen om bijvoorbeeld uit te delen in de klas? Of wil hij/zij iets verduidelijken en heeft je kind iets daarvoor nodig? Laat hem of haar dan een mailtje sturen naar info@eurowijs.nl. Je krijgt dan extra spullen opgestuurd.

SNS Jeugd Betalen

SNS Jeugd Betalen

Met SNS Jeugd Betalen leert je kind hoe je met een pinpas betaalt en dat sparen loont.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?Pagina laatst aangepast: 28 maart 2019

Terug naar boven