Zakgeld: dit bedrag kun je vragen

Wat is een ‘normaal’ bedrag om te vragen? Hoeveel zakgeld krijgen andere kinderen op jouw leeftijd? En zijn er nog andere handige tips om rekening mee te houden?

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Hoeveel krijg je op welke leeftijd?

Voor zakgeld zijn er geen echte regels. Het is een afspraak tussen jou en je ouders. Wél is er onderzocht hoeveel zakgeld jongens en meiden gemiddeld krijgen.

Leeftijd Zakgeldbedrag (in maand)
12 jaar € 17 tot € 20
13 jaar € 20 tot € 22
14 jaar € 22 tot € 25
15 jaar € 22 tot € 30
16 jaar € 20 tot € 25
17 jaar € 22 tot € 26
18 jaar € 21 tot € 26


Zoals je ziet, zit er soms best veel verschil tussen de bedragen. De een krijgt bijvoorbeeld € 17 als ie 12 is en de ander € 20. Dat lijkt misschien vreemd, maar is eigenlijk heel logisch. Sommige kinderen moeten namelijk veel zelf betalen van hun zakgeld (zoals cadeautjes) en hebben dus wat meer nodig. Ook kunnen sommige ouders minder zakgeld geven, omdat ze het niet zo breed hebben.

Word een zakgeld-expert

Als je niet oplet, vliegt je zakgeld je portemonnee uit. Iets lekkers hier, een broodje daar… En weg is het. Maar als je het een béétje handig aanpakt, word jij een heuse zakgeld-expert. Deze do’s en don’ts helpen je daarbij.

  • Bedenk vooraf welk bedrag je iedere week mag uitgeven en stop dat in je portemonnee of op een jongerenrekening. Doe de rest in je spaarpot of zet het op je spaarrekening.
  • Heb je wat extra geld nodig? Overleg met je ouders of je klusjes kunt doen en zo wat extra’s kunt verdienen.
  • Maak duidelijke afspraken met je ouders over wat je allemaal moet betalen van je zakgeld. Moet je bijvoorbeeld ook cadeautjes kopen?
  • Geef niet alles in 1 keer uit. Anders zit je de rest van de week (of zelfs maand) zonder geld.
  • Leen zo min mogelijk van vrienden of je ouders. Geef alleen uit wat je hebt. Zo kom je minder snel in de problemen.

Meer zakgeld nodig?

Ga je écht voorzichtig met je geld om, maar heb je toch steeds te weinig? Dan kun je om zakgeldverhoging vragen. Vraag dit niet zomaar, maar bereid je goed voor. Zo is de kans dat je ouders ‘ja’ zeggen het grootst!

Tip 1: Maak een overzicht

Maak een overzicht van al je uitgaven. Én waarvoor je geld tekort komt. Zo zien je ouders dat je je geld niet aan ‘onzin-dingen’ uitgeeft, maar dat je juist verstandig met je geld omgaat. En dat je verzoek om verhoging dus hartstikke terecht is.

Tip 2: Wees redelijk

Check van tevoren of je om een redelijk bedrag vraagt. De kans dat je zakgeld ineens wordt verdubbeld, is wel erg klein. Vraag eens aan je vrienden wat zij krijgen, of gebruik de tabel.

Tip 3: Zet je beste beentje voor

Als je ouders niet enthousiast reageren, helpt het misschien als je iets terugdoet. Biedt aan om vaker de tafel te dekken. Of om iedere maand op je broertje of zusje te passen.

Meer tips & trucs?

Meer tips & trucs?

Leer nog beter met je geld omgaan.
Je eigen rekening

Je eigen rekening

Zelf je geldzaken regelen met SNS Jongerenrekening.