Omgaan met geld: zo word je een expert

Geld uitgeven is makkelijk. Goed met geld omgaan, is vaak moeilijker. Hoe zorg je dat je salaris niet al na een week op is? En hoe spaar je een groot bedrag, zodat je eindelijk die scooter kunt kopen?

Zet alles op een rijtje

Als je goed met je geld wilt omgaan, moet je eerst weten hoeveel geld je eigenlijk hébt. En wat je kunt uitgeven. Dit 4-stappenplan helpt je om een duidelijk overzicht te maken.

1. Wat zijn je inkomsten?

Zet al je inkomsten op een rijtje. Wat verdien je bij je bijbaantje? En krijg je nog zakgeld of kleedgeld? Tel dit bij elkaar op. Dit zijn je inkomsten.

2. Vaste lasten

Wat zijn je vaste lasten? Heb je bijvoorbeeld een abonnement of een verzekering? Zet deze onder elkaar en tel ze bij elkaar op. Zet het er ook bij als je iemand nog moet terugbetalen. Trek dit bedrag van je inkomsten af.

3. Wat wil je sparen?

Van wat je overhoudt, kun je een deel sparen. Spaar je voor iets duurs? Spaar dan wat meer. Zo bereik je je doel sneller. Ook als je niet echt ergens voor spaart, is het slim om een deel van je geld apart te zetten. Zo heb je altijd geld achter de hand. Tip: leg je spaargeld ook écht apart. Of zet het op een aparte spaarrekening. Zo kom je minder snel in de verleiding om het uit te geven.

4. Plan je geld per week

De rest kun je besteden zoals je wilt. Maak jij je salaris veel te snel op? Kies dan voor een weekbudget. Doe iedere week een bepaald bedrag in je portemonnee. Daar moet je het mee doen. En bewaar je pinpas ergens anders. Zo kom je niet snel in de verleiding om meer geld uit te geven.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Wat voor geldtype ben jij?


Ben jij een Dagobert Duck of heb je een gat in je hand?

Doe de test!

Stel prioriteiten

Merk je dat je altijd geld te kort komt? Het helpt om een tijdje bij te houden wat je allemaal koopt. Zo zie je of je bijvoorbeeld veel uitgeeft in de kantine. Of dat het geen wonder is dat je kledingkast uitpuilt. Hiervoor zijn allerlei handige boekjes te vinden, zoals het online kasboekje van SNS.

En als je wat wilt besparen, kun je een top 10 maken van de dingen die je het belangrijkst vindt. Hoe lager het in je lijstje staat, hoe minder je er aan mag uitgeven. En andersom. Staan snacks in de schoolkantine op de eerste plaats? Dan kun je daar juist meer aan uitgeven. Prioriteiten stellen, dus!

Leren sparen?

Leren sparen?

Handige tips waarmee je je spaarrekening laat groeien.
Je eigen rekening

Je eigen rekening

Zelf je geldzaken regelen met SNS Jongerenrekening.