Geldezels

Als geldezel laat je je rekening en pinpas door criminelen gebruiken. Zij hebben geld gestolen en willen het via jouw rekening wegsluizen. Vaak weten geldezels zelf niet dat wat ze doen strafbaar is. Toch is dat zo en je kunt flink in de problemen raken. Pas dus goed op en laat je niet gebruiken.

Hoe werkt het?

Iemand vraagt of hij je bankrekening en pinpas even mag gebruiken. Daar kan hij allerlei redenen voor hebben. Bijvoorbeeld omdat zijn eigen rekening zogenaamd tijdelijk geblokkeerd is. Als bedankje krijg jij dan een mooi geldbedrag. Trap er niet in! Want eigenlijk wordt je bankrekening gebruikt om gestolen geld op te zetten. En zo raak je flink in de problemen.

Goed om te weten
Ook iemand die je goed kent kan jou proberen te strikken als geldezel. Dus geef ook nooit je pas en pincode aan iemand die je vertrouwt!

Gevolgen

Als geldezel ben jij medeplichtig. En dus strafbaar. De politie onderzoekt waar het gestolen geld naartoe is gegaan en komt dan bij jouw rekening uit. Als de politie op de stoep staat, zijn de daders vaak spoorloos verdwenen en moet jij alles terugbetalen. Bovendien wordt je rekening gesloten en is de kans groot dat je nergens een nieuwe rekening kunt openen.

Zo word je geen geldezel

Leen nooit je pas en je pincode uit

Je bankrekening en pincode zijn van jou. Het is aan jou om er verstandig mee om te gaan. Leen ze dus nooit uit. Zelfs niet als je iemand goed kent.

Reageer niet op rare e-mails
Soms proberen criminelen via een e-mail achter je gegevens te komen. Dan lijkt het alsof de mail van je bank komt en vragen ze om je inlog- of beveiligingsgegevens. Banken vragen nooit om deze gegevens. Niet aan de telefoon, niet in een e-mail of sms en ook niet in een brief. Twijfel je? Neem dan eerst contact op met je bank!

Ga naar de politie
Wil iemand je pinpas gebruiken? Vertel het dan aan de politie. Je kunt hiervoor bellen naar 0900-8844. Wil je liever anoniem blijven? Dat kan ook.

Bron: pasopjepas.nl

Geld bijverdienen

Geld bijverdienen

Wil je wat extra’s verdienen? Neem een bijbaantje.
Alles over geld

Alles over geld

Hoeveel zakgeld is gemiddeld? Wat zijn de beste bijbaantjes?