Vakantiewerk en bijbaantjes

Als je iets wilt bijverdienen, kun je vakantiewerk doen of een bijbaantje zoeken. Het extra geld is mooi meegenomen en ook de werkervaring die je opdoet, is veel waard. En misschien leer je wel leuke collega’s kennen!

Wat is het perfecte baantje?

De ideale baan is voor iedereen anders. De een wil vooral veel geld verdienen. De ander vindt gezellige collega’s veel belangrijker. Bedenk wat je leuk vindt om te doen en kijk of daar een baantje bij past. Ter inspiratie een overzichtje van de populairste bijbaantjes:

Oppassen

Vooral ’s avonds is oppassen vaak een eitje. De kinderen slapen (als het goed is), dus jij kunt mooi je huiswerk doen.

Bioscoop

Voordeel is dat je vaak als een van de eerste de nieuwste films kunt zien. Perfect voor filmliefhebbers!

Dierentuin

Woon je in de buurt van een dierentuin? Dan kun je bijvoorbeeld in de souvenirshop werken. En in de pauze kun je bij de dieren kijken.

Vakkenvullen

Het leuke aan vakkenvullen zijn je collega’s. Tijdens het vullen kunnen jullie samen best wat kletsen. Als dat van je baas mag, natuurlijk.

Horeca

Als je vriendelijk bent en hard werkt, krijg je meer fooi. En gaat je salaris dus omhoog!

Welk werk mag je doen?

  • Jonger dan 13? Dan mag je officieel nog niet werken. Wel kun je klusjes doen om wat extra’s te verdienen.
  • 13 – 14 jaar? Je mag lichte werkzaamheden doen. Op zaterdag mag je 7 uur werken, doordeweeks 2 uur. Op zondag niet.
  • 15 jaar? Je mag licht en zelfstandig werk doen. In het weekend mag je 8 uur werken, op zaterdag óf zondag. En op een schooldag 2 uur.
  • 16 – 17 jaar? Je mag alle soorten werk doen, behalve gevaarlijk werk of oproepdiensten. Ook mag je net zoveel werken als volwassenen. Tussen 23.00 uur en 6.00 uur mag je niet werken.

Hoe vind je een baantje?

Vertel je omgeving dat je op zoek bent naar een bijbaantje of vakantiewerk. Vraag mensen om hun oren en ogen open te houden. ‘Via via’ is een goede manier om een leuke job te vinden. Je kunt het ook op social media laten weten. Vraag of vrienden je bericht willen delen. Zo bereik je nog meer mensen!

Er zijn veel websites met vacatures voor bijbaantjes. Ook kun je je online gratis inschrijven bij een uitzendbureau. Zij helpen je dan bij het vinden van een baantje.  

Weet je al waar je graag zou willen werken? Stuur dan een open sollicitatie. Dat betekent dat je zelf contact opneemt en vraagt of ze mensen nodig hebben.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Zo kunnen ze niet om je heen

Heb je een leuke vacature gezien? Dan is het tijd om in de pen te klimmen. Schrijf een mooie sollicitatiebrief, waarin je vertelt waarom je de baan graag wilt. Ook laat je weten waarom ze juist jóu moeten hebben voor de functie. Bij de brief doe je je curriculum vitae (cv). Dat is een overzicht van je opleiding, je werkervaring (als je die hebt) en je interesses.  

Een goede brief en cv maken is best lastig. Online vind je allerlei tips en voorbeelden die je op weg helpen. Let op: gebruik deze voorbeeldbrieven alleen als inspiratie. Neem ze niet letterlijk over, maar geef er altijd een persoonlijk tintje aan.

Op gesprek

Mag je op gesprek komen? Mooi! Bereid je van tevoren goed voor. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. En kijk op de website van het bedrijf. Zo toon je interesse. En bedenk vast wat je over jezelf kunt vertellen. Dan sta je tijdens het gesprek niet met je mond vol tanden.

Werknemer van de maand? Eitje!

  • Kom op tijd
  • Verschijn uitgerust op je werk
  • Neem initiatief
  • Dagje vrij? Vraag het ruim van tevoren
  • Laat je telefoon in je tas
  • Niet te veel kletsen

Sparen of spenden?

Een historisch moment: je eerste salaris. Bedenk van tevoren hoe je hiermee omgaat. Je kunt bijvoorbeeld iedere maand automatisch een deel naar je spaarrekening overzetten. Zo kom je niet in de verleiding om alles in 1 keer uit te geven. Bovendien krijg je rente over je spaargeld. Hierdoor wordt het meer, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Da’s makkelijk verdiend!

Loonstrook lezen

Bij je salaris hoort een loonstrookje. Dit is een overzicht van je salaris. Loonstrookjes zijn vaak best ingewikkeld, met allerlei vreemde termen en berekeningen erop. Er zijn geen vaste regels voor hoe een loonstrookje eruit ziet. Daardoor zijn ze allemaal weer een beetje anders. Wél zijn er een aantal termen die op ieder loonstrookje staan. Tijd voor een lesje loonstrook lezen.

Belasting terugvragen?

Belasting terugvragen?

Nog geen 18 jaar en een bijbaantje? Misschien kun je geld terugvragen van de belastingdienst.
Je eigen spaarrekening

Je eigen spaarrekening

Zet je spaargeld op je eigen spaarrekening