Je kind leren omgaan met geld

Geld uitgeven is voor de meeste kinderen geen probleem. Soms gaat het zelfs iets te gemakkelijk. Hoe leer je je kind goed omgaan met geld? Zodat het zakgeld of salaris niet al na een week op is. Met dit 3-stappenplan help je je kind goed op weg.

Goed omgaan met geld in 3 stappen

Zitten jullie er samen klaar voor?

  • Zet alle inkomsten op een rijtje. Wat verdient je kind met het bijbaantje? En krijgt je kind zakgeld of kleedgeld? Tel dit bij elkaar op. Dit zijn de inkomsten.

  • Welke kosten betaalt je kind zelf? Denk aan bijvoorbeeld een telefoonabonnement. Zet deze onder elkaar en tel ze bij elkaar op. Trek dit bedrag van de inkomsten af.

  • Wat moet er deze maand van het geld dat over is betaald worden? Bijvoorbeeld cadeautjes of kleding. Van wat je kind overhoudt, kan ie een deel sparen. Leg dit spaargeld ook écht apart. Of zet het op een spaarrekening. Zo komt je kind minder snel in de verleiding om het uit te geven. De rest van het geld kan je kind vrij besteden. Is het veel te snel op? Kies dan samen voor een budget per week.

Vind je kind dat ie vaak geld tekort heeft?

Het helpt om een tijdje bij te houden wat ie allemaal koopt. Al die kleine uitgaven in de schoolkantine bijvoorbeeld kunnen flink optellen bij elkaar.

Tip: Maak het duidelijk met ‘Inzicht in je geld’ in de SNS App.

Het nut van sparen

43%

Bij scholieren komt soms geld te kort

Soms wil je kind iets duurs kopen zoals een paar sneakers of een nieuwe telefoon. Door iedere week of maand wat geld apart te zetten, kan je kind ervoor sparen. Zo leert ie de waarde van geld kennen. Kom als ouder daarom niet in de verleiding om te sponsoren.

Ook als er geen spaardoel is, is het slim om wat te sparen. Zo heeft je kind altijd wat geld achter de hand.

Zo leert je kind sparen:

  • Een ouderwetse spaarpot werkt nog steeds heel goed. Nadeel is wel dat je er contant geld voor moet krijgen. Je kind leert met een fysieke spaarpot goed de waarde van munten en briefgeld (her)kennen.

  • Een spaarrekening heeft als voordeel dat je altijd het saldo paraat hebt. Bijkomend voordeel: het geld staat ergens ‘geparkeerd’, waardoor je kind het minder snel kan uitgeven.

  • Spaarrekening bij SNS? In de SNS App kan je kind spaarpotten aanmaken. Zo wordt sparen voor bijvoorbeeld die nieuwe telefoon leuk en leerzaam.

Kleedgeld

Kleedgeld

Betaal jij alle kleding of geef je je kind kleedgeld?
Zakgeld

Zakgeld

Hoe bepaal je hoeveel zakgeld je je kind geeft? Wat is ‘normaal’?