Voorkom dat je kind een geldezel wordt

Met geldezel bedoelen we niet dat je kind niet met geld kan omgaan, maar dat ie zijn bankrekening of pinpas uitleent om er geld mee te verdienen. Wie zich als geldezel laat gebruiken, kan flink in de problemen komen. Jongeren worden vaak gestrikt als geldezel. Daarom wat tips om te voorkomen dat jouw kind een geldezel wordt.

Wat is een geldezel?

Een geldezel (of money mule) is iemand die zijn bankrekening of pinpas uitleent aan criminelen en daar geld mee verdient. Een geldezel is strafbaar! En wordt bijna altijd gepakt door de politie. Als je kind zich als geldezel heeft laten gebruiken, kan het een strafblad krijgen en moet het gestolen geld terugbetaald worden. Ook wordt de rekening geblokkeerd. Een geldezel kan daarna jarenlang nergens een nieuwe rekening openen, een lening of hypotheek afsluiten.

Hoe werkt het?

Misbruik van de rekening

Criminelen werven (vaak jongere) geldezels bijvoorbeeld via social media, chat, of op het schoolplein. Iemand vraagt, vaak met een mooi verhaal, of de bankrekening gebruikt mag worden om geld op te storten. Ze geven de geldezel (vaak buitenlandse) rekeningnummers waarnaar hij het geld vervolgens moet overmaken. Een percentage van het geld mag ie houden als vergoeding.

Pinpas uitlenen

Of met een mooi verhaal en een vergoeding voor het gebruik, probeert iemand de pas en pincode van je kind te lenen. Criminelen storten geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen op de bankrekening van je kind. Vervolgens gebruikt de crimineel de pinpas om het geld eraf te halen. Door gebruik van zo’n ‘tussenstation’ is de identiteit van de crimineel moeilijker te achterhalen. Maar jouw kind wordt als geldezel heel eenvoudig gesnapt!

Tips om te voorkomen dat je kind een geldezel wordt

Vertel je kind:

  • wat een geldezel is. Slechts 25% van de scholieren weet dat! (Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2020)

  • dat berichtjes op Instagram of Snapchat als ‘Wil je snel geld verdienen? Stuur een DM’ vaak van criminelen zijn die op zoek zijn naar geldezels. Niet op reageren dus.

  • dat het heel belangrijk is dat je kind nooit zijn bankrekening of pinpas aan iemand uitleent. Ook niet als het een bekende is.

  • dat je als geldezel medeplichtig en dus strafbaar bent.

  • dat de pakkans bijna 100% is.

Let op: Is je kind gevraagd om de bankgegevens, pinpas of pincode uit te lenen? Meld het dan bij de politie. Door aangifte te doen krijgt de politie de kans om deze criminelen op te sporen. Slachtofferhulp kan ook helpen en je advies geven: 0900 - 0101.

Veilig bankieren voor je kind

Veilig bankieren voor je kind

Ook je kind kan slachtoffer worden van online fraude. Herken de oplichter!
Je kind met geld leren omgaan

Je kind met geld leren omgaan

Met ons 3-stappenplan zorg je ervoor dat je kind zijn geld er niet in 1 week doorheen jaagt.