Een baantje voor je kind

Vakantiewerk of een bijbaantje zijn prima manieren voor je kind om iets bij te verdienen. Bovendien is de werkervaring die ze opdoen ook veel waard. Vanaf welke leeftijd mag je kind officieel gaan werken? En wat is geschikt werk? We hebben wat feiten voor je op een rij gezet.

Wanneer mag je kind welk werk doen?

  • Jonger dan 13? Dan mag je kind officieel nog niet werken. Wel kun je je kind klusjes voor je laten doen om wat extra’s te verdienen.
  • 13 - 14 jaar? Je kind mag tussen 07.00 en 19.00 uur lichte werkzaamheden doen. Zoals helpen vakken vullen in een supermarkt. Op zaterdag en vakantiedagen mag je kind 7 uur per dag werken, op schooldagen 2 uur. Op zondag niet.
  • 15 jaar? Je kind mag licht en zelfstandig werk doen. In het weekend (zaterdag óf zondag) of vrije dag mag je kind 8 uur werken. Op een schooldag 2 uur.
  • 16 - 17 jaar? Je kind mag alle soorten werk doen, behalve gevaarlijk werk of oproepdiensten. Je kind mag net zoveel werken als jij, maar niet tussen 23.00 uur en 6.00 uur.

Top 5 bijbaantjes

Totaal %
1. Werken in een supermarkt 29%
2. De krant bezorgen 23%
3. Werken in de horeca 19%
4. Oppassen 18%
5. Karweitjes (in de buurt) 13%

Hoe vind je kind een bijbaantje?

Laat je kind het aan leeftijdsgenoten vragen, of kijk in het lokale krantje. Is er een bedrijf waar je kind graag zou willen werken? Dan kan ie een mailtje sturen of binnenlopen en gewoon vragen. Je kind kan ook op social media laten weten dat ie een baantje zoekt.

Er zijn veel websites met vacatures voor bijbaantjes. Ook kan je kind zich online gratis laten inschrijven bij een uitzendbureau. Zij helpen dan bij het vinden van een baantje.

"Noa heeft voor het eerst opgepast bij de buren. ‘Wat wil je verdienen?’, vroeg de buurman. Dat hebben we samen opgezocht op internet. Ze vond het spannend om dat bedrag te vragen, maar ze kreeg zelfs meer. Daar heeft ze veel van geleerd."
Natasja, moeder van Noa (14) en Vivian (12)

Solliciteren

Vaak wordt je kind uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Goed om je kind daarop voor te bereiden. Denk aan:

  • Een goede motivatie: waarom moeten ze juist jouw kind aannemen voor de functie? Bedenk dat samen van tevoren, dan staat je kind tijdens het gesprek niet met een mond vol tanden.
  • Wat moet je kind weten over het werk? Bereid samen een lijstje met vragen voor: Op welke dagen moet ie werken, wat zijn de werktijden, wat gaat je kind verdienen?
  • De eerste indruk is belangrijk: zorg dat je kind er netjes en verzorgd uitziet.
Tip: Wil je kind gaan oppassen? Vaak wordt er gevraagd hoeveel je kind wil verdienen. Op internet zijn hier richtlijnen voor te vinden.

Andere manieren om geld te verdienen

Behalve een baantje zijn er nog andere manieren om geld te verdienen.

  • Laat je kind kleding die toch niet meer gedragen wordt online verkopen via bijvoorbeeld Vinted, of spullen die in huis overbodig zijn aanbieden op Marktplaats. Het resultaat: een lekker opgeruimd huis en wat extra verdiensten.

    Let op: er geldt geen minimumleeftijd om spullen te verkopen via marktplaats, maar minderjarigen moeten wel toestemming hebben van hun wettelijke vertegenwoordiger om te verkopen.
  • Veel verenigingen maken gebruik van jeugdtrainers, die in meer en mindere mate zelfstandig training geven en de teams coachen. Dus is je kind sportief en lid van een club? Als trainer geef je waarschijnlijk 2 keer in de week een uurtje training, daarnaast mag je kind een diploma ervoor halen.

    Goed om te weten: Iedereen vanaf 11 jaar kan beginnen met leren training geven. Vanaf 14 jaar is er een financiële vrijwilligersvergoeding. Vraag naar de mogelijkheden bij de sportclub.

  • Is je kind ondernemend en inventief? Dan is een eigen bedrijfje misschien wel een goede manier om wat bij te verdienen. Misschien wordt je kind blogger of vlogger, begint een eigen hondenuitlaatservice, start als huiswerkbegeleider of verkoopt zelf gemaakte sieraden online.

    Tip: Je kind hoeft niet meteen iets te bedenken dat nog niet bestaat. Bijna alles bestaat namelijk al. Het gaat erom dat ie iets dat bestaat net wat slimmer of makkelijker maakt.

Sparen of spenden?

Het eerste salaris, een mooie mijlpaal voor je kind. Stimuleer je kind om iedere maand automatisch een deel te sparen. Zo komt je kind niet in de verleiding om alles in 1 keer uit te geven. Bovendien krijgt je kind rente over het spaargeld. Hierdoor wordt het meer, zonder dat je kind er iets voor hoeft te doen. Da’s makkelijk verdiend!

Hoeveel zakgeld geef je?

Hoeveel zakgeld geef je?

Check wat andere ouders geven. En welke afspraken je kunt maken over zakgeld.
Leren sparen

Leren sparen

Veel ouders sparen voor hun kind. Maar het is heel leerzaam om ze dat zelf te laten doen.