Een aansprakelijkheids-verzekering als 18-jarige?

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht als 18-jarige? En wat is een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk? En waarom wordt deze soms verward met de WA-verzekering?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij direct of indirect bij iemand veroorzaakt. Dus:

  • Schade aan spullen. Bijvoorbeeld: Je laat tijdens het klussen bij een vriend een spiegel van de trap vallen. Spiegel in 1.000 stukjes en trap beschadigd.
  • Letsel aan mensen. Bijvoorbeeld: Je boekenkast valt om, hard op iemands hoofd -> hersenschudding.

Meestal vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering een bedrag tot
€ 1.250.000.

Goed om te weten
Een aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak afgekort als AVP (aansprakelijkheidsverzekering particulieren).

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht als 18-jarige?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht als 18-jarige. Ook niet als je ouder bent trouwens. Het kan wel verstandig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Meestal kost een aansprakelijkheidsverzekering voor één persoon een paar euro per maand. Als je ooit (heftige) schade veroorzaakt, dan ben je in ieder geval verzekerd.

Voorbeeld 1:
Je zit bij je vriend thuis te gamen en je gooit de fles cola om die naast jullie staat. In de hectiek die ontstaat, blijken zijn telefoon, zijn Xbox en zijn laptop die ernaast stond allemaal beschadigd of kapot.
Kosten? € 2.250

Aansprakelijkheidsverzekering via je ouders?

Woon je nog thuis en hebben je ouders een aansprakelijkheidsverzekering met jou op de polis? Dan blijf je ook na je 18e via je ouders verzekerd. Ga je op jezelf wonen voor studie, dan kun je, als je dat regelt, ook nog via je ouders verzekerd blijven voor aansprakelijkheid. Maar woon je op jezelf en studeer je niet (meer)? Dan mag je waarschijnlijk in de meeste gevallen niet meer via je ouders verzekerd zijn. Check het in dat geval even op de polis.

WA-verzekering of aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering wordt nog wel eens verward met een WA-verzekering. Een WA-verzekering is ook een aansprakelijkheidsverzekering, maar dan alleen voor mensen die een auto hebben en met die auto schade veroorzaken. De WA-verzekering is wel verplicht, als je een eigen auto hebt.

Voorbeeld 2:
Je bent op straat aan het voetballen en je schiet de bal per ongeluk tegen het hoofd van een vrouw die langsloopt. De vrouw houdt hier blijvende schade aan haar hoofd aan over. Ze kan daardoor niet meer volledig werken. Jij bent hiervoor aansprakelijk. Bij letselschade moet je dan vaak eenmalig een bedrag betalen.
Kosten? 20.000 euro

Niet alleen voor klunzen

Bij de voorbeelden denk je misschien: ah, dat overkomt me toch niet. Maar je weet nooit wat er gebeurt en je verzekert je tegen mogelijk hoge kosten.

Afvinken!

  • Bedenk of je een aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten. Check of je nog bij je ouders op de polis kunt blijven.
  • Vergelijk de voorwaarden van verschillende verzekeraars.
  • Heb je een auto? Dan moet je verplicht een WA-verzekering afsluiten.
Checklist (bijna) 18 jaar

Checklist (bijna) 18 jaar

(Bijna) 18? Gebruik onze handige checklist en weet wat je moet regelen.
Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Als je 18 wordt, ben je financieel zelfstandig. Kijk wat er met je rekening gebeurt.

Pagina laatst gecheckt: 24 augustus 2023