Uitkerings-, kapitaal- of premieovereenkomst

Hoe bouw je bij je werkgever pensioen op? Er zijn 3 soorten pensioenregelingen: de uitkeringsovereenkomst, de kapitaalovereenkomst en de premieovereenkomst. We leggen ze hier uit.

Let op: het pensioenstelsel verandert

Door nieuwe wetgeving ‘Wet Toekomst Pensioenen’, verandert er sinds 1 juli 2023 geleidelijk veel aan jouw pensioen. In de toekomst kun je alleen nog via een premieovereenkomst pensioen opbouwen. Lees meer over de nieuwe pensioenwet en wat dit voor jou betekent.

Pensioenregelingen - pensioensystemen

1. Premieovereenkomst

Premieovereenkomst

De premieovereenkomst (ook wel beschikbare premieregeling) is een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over welke premie er betaald wordt.

Je maakt met je werkgever alleen afspraken over de premie die wordt betaald. Deze premie wordt belegd. Daardoor heb je geen zekerheid over de hoogte van je pensioenkapitaal op je pensioendatum. De hoogte van je pensioenkapitaal is dus afhankelijk van de resultaten van de beleggingen.

Op je pensioendatum gebruik je het opgebouwde kapitaal om een maandelijkse, vaste pensioenuitkering aan te kopen. De uitkering wordt berekend op basis van de marktrente die op dat moment geldt. Je weet dus pas op je pensioendatum wat de hoogte van je pensioenuitkering wordt.

2. Uitkeringsovereenkomst

Uitkeringsovereenkomst

Bij een uitkeringsovereenkomst weet je hoeveel pensioenuitkering je krijgt. Bouw je pensioen op op basis van een uitkeringsovereenkomst? Dan zijn er afspraken gemaakt over de hoogte van je pensioenuitkering. Deze staat daarom van tevoren vast. Het pensioen dat je opbouwt is dus in principe gegarandeerd.

Middelloonregeling of eindloonregeling

Bij een uitkeringsovereenkomst is er sprake van een middelloonregeling of van een eindloonregeling. De eindloonregeling komt inmiddels bijna niet meer voor.Let op: het pensioenstelsel verandert

Door nieuwe wetgeving ‘Wet Toekomst Pensioenen’ zullen uitkeringsovereenkomsten in de toekomst niet meer toegestaan zijn.

3. Kapitaalovereenkomst

Kapitaaloverenkomst

Een kapitaalovereenkomst is een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van het kapitaal waarmee je een pensioenuitkering aankoopt als je met pensioen gaat.

De kapitaalovereenkomst komt maar weinig voor.

Als je met pensioen gaat, wordt het kapitaal omgezet in een uitkering. Die uitkering wordt gebaseerd op de marktrente die dan geldt. Dat kan dus meevallen of tegenvallen. Je weet daardoor ook bij deze regeling pas op je pensioenleeftijd hoe hoog je pensioenuitkering zal zijn.

Let op: het pensioenstelsel verandert

Door nieuwe wetgeving ‘Wet Toekomst Pensioenen’ zullen kapitaalovereenkomsten in de toekomst niet meer toegestaan zijn.

Welke pensioenregeling heb jij?

Je kunt bij de pensioenuitvoerder navragen welke pensioenregeling je hebt. Het staat ook in je contract met je werkgever. Op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) lees je ook welke pensioenregeling je hebt.

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst aangepast: 2 januari 2024