SNS Jongerenboard over wonen

Vrijdag 3 juni 2022 kwam SNS Jongerenboard weer samen op het hoofdkantoor van SNS in Utrecht. Zes enthousiaste jongvolwassenen spraken met elkaar en met medewerkers van SNS. Deze keer ging ‘t over wonen en het effect dat de woningcrisis heeft op hen en hun leeftijdsgenoten.

In gesprek over wonen

In gesprek over wonen Deze keer praten Fleur (23), Nick (31), Michael (26), Iris (27), Teun (19) en Zoé (26) met elkaar en met Charlotte Bosch (expert Wonen bij SNS). Het eerste deel van het gesprek gaat over wat nog wél mogelijk is op het gebied van wonen in een oververhitte woningmarkt. Na de pauze reageren de jongvolwassenenen op verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over wat de overheid, jongvolwassenen zelf en SNS voor elkaar kunnen betekenen om eerlijke woonkansen te creëren.

Een huis voor iedereen

Nick (31), zelf eigenaar van een koophuis, vertelt hoe met de huidige woonkloof niet iedereen een huis kan kopen. Hij denkt wel dat er hoop is voor de toekomst: 'Maar niet nu. De situatie is nu dat er huizenbezitters zijn die op veel geld en overwaarde zitten waardoor de nieuwe groep kopers veel te veel geld moet neerleggen voor iets wat het niet waard is. Er zal een verschuiving moeten komen, waardoor de overwaarde van mijn huis bijvoorbeeld omlaag gaat.' De jongerenboard maakt duidelijk dat ze het probleem heel urgent vinden. Ook denkt de board dat jongvolwassenen goed begrijpen dat ze mee moeten buigen om iedereen een kans op een huis te geven.

Concrete acties

Eerlijk en realistisch bespreekt de groep uitgebreid wat er moet gebeuren om de woonkansen van jongvolwassenen te vergroten. Voor Fleur (23) is het bijvoorbeeld een enorme drempel om bij een bank binnen te lopen: 'Ik heb nog geen volwassen-mensenbaan, het is alsof ik hun tijd verdoe - komt er een meid van 23 binnen die nog studeert. Ik wil er pas heen als ik iets te vertellen heb.' Na dit gesprek praten we binnenkort verder over hoe we de inzichten van de jongerenboard gebruiken om deze groep beter te helpen rond het thema Wonen. Daarna komt er een actieplan met concrete acties waardoor jongeren eerlijker kansen krijgen op de woningmarkt.

Bekijk de video

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com