Erfpacht: belangrijke dingen om te weten

Als je een huis koopt, koop je meestal ook de grond waar het op staat. Maar soms is die grond van iemand anders. Dan betaal je erfpacht.

Erfpacht: belangrijke dingen om te weten

Wat is erfpacht?

Erfpacht wil zeggen dat je het recht koopt om land te gebruiken. Daarvoor betaal je meestal jaarlijks een bedrag. Er zijn heel veel manieren waarop er erfpacht op een gebouw of op een stuk grond kan rusten. We hebben het hier over de situatie waarbij jij de eigenaar van het huis bent en iemand anders (meestal de gemeente) de eigenaar is van de grond waar het op staat.

De erfpachtcanon is aftrekbaar

Je betaalt, naast de erfpachtcanon, ook gewoon je hypotheeklasten. Erfpacht kan dus betekenen dat je minder kunt of wilt lenen voor je huis. Gelukkig kun je de erfpachtcanon onder bepaalde voorwaarden aftrekken voor de belasting, net als de hypotheekrente.

Afkopen van erfpacht

Bij het ‘afkopen’ van erfpacht betaal je een bedrag in 1 keer. Je bent dan, bijvoorbeeld voor 75 of 100 jaar of zelfs voor altijd, vrijgesteld van erfpachtbetalingen. De grond is dan nog steeds niet van jou, maar je hoeft geen erfpachtcanon meer te betalen. De afkoopsom is niet aftrekbaar. Maar als je voor de afkoopsom een lening afsluit, is de rente hierop in principe weer wel aftrekbaar. De afkoop is dus niet aftrekbaar, de periodieke betalingen wel. Het afkopen van erfpacht heeft dus gevolgen voor je hypotheek, je maandlasten en je belastingaangifte. Vraag daarom advies aan je adviseur.

Particuliere erfpacht: pas op!

Niet alleen gemeenten geven grond in erfpacht. Ook bedrijven en particulieren kunnen dat doen. Particuliere erfpacht geeft in de praktijk vaak problemen. Daarom is het vaak moeilijk om een hypotheek te krijgen voor een huis met particuliere erfpacht. SNS verstrekt deze hypotheken, net als de meeste andere banken, alleen bij een erfpachtovereenkomst van na 1 januari 2013 die voldoet aan de richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Hypotheek en erfpacht

Erfpacht speelt een belangrijke rol bij het krijgen van je hypotheek. Bijvoorbeeld omdat erfpacht de waarde van je huis beïnvloedt. Maar ook omdat erfpacht je maandlasten kan verhogen. Wat erfpacht precies betekent voor jou? Dat kan je hypotheekadviseur je vertellen.

Niet aan beginnen?

Erfpacht maakt het kopen van een huis ingewikkelder en heeft invloed op hoeveel je kunt lenen. Betekent dat nou dat je geen huis met erfpacht moet kopen? Nee. Maar voordat je een bod uitbrengt op een huis met erfpacht, is het wel belangrijk om een goed hypotheekadvies in te winnen.

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
Vereniging van eigenaren

Vereniging van eigenaren

Als je een appartement koopt, word je lid van de Vereniging van Eigenaren. Wat betekent dit?