Vereniging van Eigenaren (VvE), wat is dat?

Als je een appartement koopt, word je van rechtswege lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar wat betekent dat eigenlijk? We geven je 6 tips waar je op kunt letten.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Wat is een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

In een Vereniging van Eigenaren regelen de eigenaren van de appartementen samen het onderhoud van hun gebouw. Schoonmaak, onderhoud van liften en schilderwerk bijvoorbeeld.

Ieder gebouw met appartementen heeft automatisch een VvE. Het is verplicht om een VvE in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. In de wet staat ook dat een VvE moet sparen voor onderhoud en een verzekering moet hebben tegen schade aan het gebouw.



Regels en documenten

Bij een VvE horen een paar officiƫle documenten:

  • In de splitsingsakte staat welke delen van het gebouw gezamenlijk zijn en dus door de VvE onderhouden moeten worden.
  • In het splitsingsreglement staat hoe de VvE werkt. Bijvoorbeeld hoe het bestuur gekozen wordt en hoe vaak de vereniging vergadert.
  • In het huishoudelijk reglement staan regels voor wat wel en niet mag in het gebouw.


Het is belangrijk om deze documenten te (laten) bekijken voordat je het appartement koopt. Meestal krijg je ze van de verkoper, maar de splitsingsakte en het splitsingsreglement kun je ook opvragen bij het Kadaster. Vraag ook naar de jaarrekening van de VvE. Dan kun je zien hoe de VvE er financieel aan toe is.

Servicekosten

Alle eigenaren betalen servicekosten aan de VvE. Om dit maandbedrag te kunnen berekenen, laat de VvE vaak een Meerjarig Onderhoudsplan (MJOP) maken. Dat is een planning van het onderhoud voor de komende jaren, met een schatting van de kosten. Een MJOP is niet verplicht, maar wel aan te raden. Is er geen MJOP? Dan moet de VvE jaarlijks minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren.

Meer over Servicekosten


VvE en de belasting

Wat de belasting betreft zijn deze 2 dingen belangrijk om te weten:

  • De servicekosten van de VvE zijn niet aftrekbaar voor de belasting en komen dus bij je nettomaandlasten
  • Jouw aandeel in het reservefonds van de VvE telt mee voor jouw box 3 vermogen. Als jouw box 3 vermogen hoger is dan het wettelijke 'heffingsvrij vermogen', betaal je daar belasting over, de 'vermogensrendementheffing'.

Waar moet op je letten? 6 tips

  1. Ga na hoeveel er in kas zit. Is de VvE financieel gezond?
  2. Vergadert de VvE geregeld? Een VvE die niet vergadert of geen bestuur heeft, is een slapende VvE. Dan kan het zijn dat het reservefonds leeg is of het onderhoud verwaarloosd. In dat geval krijg je misschien geen hypotheek.
  3. Lees de splitsingsakte goed door voordat je het appartement koopt.
  4. Groot onderhoud: bekijk of dit in de maandelijkse servicekosten verwerkt zit en of er een plan ligt voor groot onderhoud.
  5. Check of de vorige eigenaar bij is met betalingen. Het kan zijn dat jij de openstaande betalingen aan de VvE anders moet betalen.
  6. Vraag oude vergaderstukken op. Zo kun je erachter komen welke zaken er spelen in het complex of gebouw.

Meer over het kopen van een appartement

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
Energielabel

Energielabel

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Belangrijk om te weten als je een huis gaat kopen of verkopen.

Laatst gecheckt: 7 juli 2022