Groene energie

Wil je een steentje bijdragen aan het klimaat? Dan kun je overstappen op groene energie. Lees hoe duurzame energie werkt en wat het betekent voor je portemonnee.
Groene energie

Groene stroom

Of je nu grijze of groene stroom hebt: de stroom die uit je stopcontact komt, blijft hetzelfde. Je merkt daar geen verschil in. Het klimaat merkt wel verschil. Als je kiest voor groene stroom, investeert je stroombedrijf je geld (deels) in de productie van groene stroom. Zoals windmolenparken en waterkrachtcentrales. Wil je graag groene stroom? Check dan voor je overstapt het stroometiket. Dit etiket laat zien hoe groen een stroombedrijf precies is. Het World Information Service of Energie (WISE) zet elk jaar de groenste en minst groene stroombedrijven op een rijte.

Is groene stroom duurder?

Groene stroom is over het algemeen net zo duur als gewone stroom. Wel zijn er, net als bij grijze stroom, veel prijsverschillen tussen de verschillende energiemaatschappijen. Het is dus de moeite waard om prijzen te vergelijken voor je overstapt.

groen gas

Groen gas

Als je kookt, doucht of de verwarming aanzet, verbrand je aardgas. Daarbij komt CO2 vrij. Met groen gas is die uitstoot een stuk lager. Je hebt twee soorten groen gas: Biogas en CO2-gecompenseerd gas.

Biogas

Bij biogas wordt er geen aardgas gebruikt, maar wordt er gas uit biomassa gehaald. Zoals mest en tuinafval. Hier zit kooldioxide in, waar je groen gas van kunt maken. Biogas is in verhouding nog duur en ingewikkeld om te produceren. Het gebeurt daarom nog niet op grote schaal.

CO2-gecompenseerd gas

Bij CO2-gecompenseerd gas wordt er nog wel aardgas gebruikt, maar compenseren energieleveranciers de CO2 uitstoot. Bijvoorbeeld door bomen te planten of te investeren in duurzame energieopwekking.

Zoek je een expert?

Tijdens het gratis en vrijblijvende duurzaamheidsgesprek hoor je welke organisaties je kunnen helpen met het energiezuiniger maken van je huis. Plan een duurzaamheidsgesprek

Meer over duurzaamheid

Meer over duurzaamheid

Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?
We helpen je op weg

We helpen je op weg

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Plan een duurzaamheidsgesprek en ontdek de mogelijkheden.