Stappenplan energiezuinig huis

Wist je dat je vaak wel tot 35% op je energiekosten kunt besparen? Dit scheelt iedere maand geld en je geniet van meer wooncomfort. Behaaglijk warm in de winter en aangenaam koel in de zomer. Een energiezuiniger huis: waar begin je? Met dit stappenplan maak je alvast een goede start.

Stappenplan energiezuinig huis

In 3 stappen energie besparen

  1. Zo check je of je energie kunt besparen
  2. Zo betaal je de investering
  3. Schakel hulp in

Stap 1
Zo check je of je energie kunt besparen

Wat is Slimwoner?

Slimwoner is een initiatief van Natuur & Milieu. We sponsoren dit online platform omdat we graag verder kijken dan je hypotheek. Want besparen op je maandlasten kan niet alleen door een lagere rente. Maar ook door je energieverbruik te verlagen.

Dit doet Slimwoner:

- Geeft onafhankelijk advies over energie besparen.
- Neemt je regelwerk uit handen.
- Heeft een goed netwerk van bedrijven die helpen met energie besparen. Tegen een goede prijs.

De woningtest op slimwoner.nl helpt je om in 5 minuten te checken welke energiebesparende maatregelen je in je huis kunt treffen. En hoeveel je daarmee bespaart. Je vult je postcode en huisnummer in. Daarna worden je gegevens opgehaald uit het Kadaster. Het is handig om je energierekening erbij te houden, want je verbruik moet je tijdens de test invullen. Kun je je rekening niet vinden of weet je het verbruik van je nieuwe huis niet? Geeft niet. De test vult dan  een gemiddelde in.

Het resultaat van de test

De woningtest laat je zien welke energiebesparende maatregelen voor jouw huis geschikt zijn. Er wordt rekening gehouden met de investeringskosten van die maatregelen en de terugverdientijd. Het is alleen een indicatie. Wil je weten wat het je precies kost en oplevert? Dan kun je meteen een vrijblijvende offerte aanvragen.

Heb je hulp nodig bij het invullen van de test? Gebruik dan de chatfunctie. Doe de woningtest

Stap 2
Zo betaal je de investering

Soms moet je wat in je huis investeren om energie te kunnen besparen. Bijvoorbeeld zonnepanelen, een zuinige cv-ketel of isolatie. Hoe betaal je dat dan?

Met spaargeld

Heb je wat spaargeld achter de hand? Dat is verstandig. Maar is het ook verstandig om dat te gebruiken voor het energiezuinig maken van je huis? Met de bufferberekenaar op Nibud.nl reken je snel uit of je buffer groot genoeg is.

Met je hypotheek

Ga je een huis kopen? En wil je dat meteen energiezuiniger maken? Dan kun je tot € 9.000 extra lenen. Het totaalbedrag mag alleen niet meer zijn dan 106% van de marktwaarde van je nieuwe huis. Er gelden nog een paar voorwaarden. Je adviseur kan je er alles over vertellen.

Met een energiebespaarlening

Als je wilt investeren in je huis, kun je een speciale lening gebruiken: de energiebespaarlening. Dat is een initiatief van het Nationaal Energiebespaarfonds. Kijk op ikinvesteerslim.nl of je hiervoor in aanmerking komt.

Met een subsidie of duurzaamheidslening

Veel gemeentes bieden subsidies voor het energiezuinig maken van je huis. Check op energiesubsidiewijzer.nl hoe het in jouw gemeente is geregeld.

Door huur of huurkoop

Bij sommige leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen of cv-ketels kun je ook huren of huurkopen.

Je hoeft dan geen grote investering te doen en profiteert direct van lagere maandlasten. En alles wordt voor je geregeld: installatie, reparatie en de verzekering. Op slimwoner.nl lees je meer over het huren van zonnepanelen.

Waarom hebben we dit stappen­plan voor je gemaakt?

We maakten een klimaatafspraak

Klimaatverandering is een groot probleem en dat gaat ons aan het hart. Daarom hebben we in 2015 samen met andere banken en de overheid een klimaatstatement getekend. Hierin staat dat de banken zich inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Een belangrijk punt hierin is dat banken hun klanten helpen om energiezuiniger te wonen. Dat doen we bijvoorbeeld met dit stappenplan.

Stap 3
Schakel hulp in

Heb je elke stap gezet? Dan ben je al een stuk wijzer. Heb je nog vragen? Geen probleem. Neem de gegevens van de woningtest mee naar de SNS Winkel bij jou in de buurt. We helpen je graag verder.

Meer over duurzaamheid

Meer over duurzaamheid

Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?
Afspraak maken duurzaam wonen

Afspraak maken duurzaam wonen

Wil je advies over hoe je de verduurzaming van je huis kunt financieren?

Terug naar boven