Energie besparen met energiezuinige apparatuur

Heb je veel apparaten in huis? Dat betekent vaak een hogere energierekening. Maar dat hoeft niet: als je investeert in nieuwe energiezuinige apparaten kan je energieverbruik omlaag en bespaar je meteen op je energierekening.
Energie besparen met energiezuinige apparatuur

Lagere energiekosten

Gemiddeld gaat zo’n 37% van de totale energierekening van een huishouden op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten en LED-lampen sla je 2 vliegen in 1 klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu.

Of een apparaat zuinig is, kun je zien aan het label of door naar het gemiddelde energieverbruik in kWh te kijken. Dat staat meestal ook op het label. Ben je benieuwd hoeveel de apparaten die je al in huis hebt verbruiken? Dat kun je meten met een energiemeter. Zo’n meter koop je bij elektronicawinkels.

Energie besparen door ander gebruik

Ook hoe je met een apparaat omgaat, draagt bij aan de hoeveelheid energie die je verbruikt en de hoogte van je energierekening. 3 tips op een rij:

 • Gebruik apparaten efficiënt. 1x wassen met een volle trommel is bijvoorbeeld zuiniger dan 2x een halve was draaien.
 • Heb je een extra ‘bierkoelkast’ in de schuur of garage staan? Zet deze alleen aan tijdens feesten en partijen. Of doe deze helemaal de deur uit.
 • Lees de gebruiksaanwijzing goed door. Vaak staan daarin handige tips hoe je slim met het apparaat omgaat. Zo bespaar je met de ecoknop op je vaatwasser of wasmachine veel energie.

Top 10 energievreters

Door te investeren in energiezuinige apparatuur kan je energieverbruik omlaag. Deze 10 gangbare apparaten verbruiken het meeste stroom in een gemiddeld huishouden per jaar:

 • koelkast plus losse vriezer: 430 kWh/jaar
 • computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar
 • verlichting: 300 kWh/jaar
 • koel-vriescombinatie:280 kWh/jaar
 • cv-ketel: 240 kWh/jaar
 • televisie met decoder: 240 kWh/jaar
 • wasdroger: 230 kWh/jaar
 • vaatwasser: 230 kWh/jaar
 • wasmachine: 140 kWh/jaar

Ook andere, minder gangbare apparaten kunnen veel energie slurpen. Bijvoorbeeld een elektrische boiler, tuinvijverpomp, aquarium, waterbed, elektrische kachel, verouderde vloerverwarmingspomp of thuissauna. Die kunnen je energierekening flink verhogen.

  Bron: Milieu Centraal, 2021

  Kleine moeite, groot plezier

  Ook met kleine aanpassingen kun je flink besparen op je energiekosten. Denk aan tochtstrips, brievenbusborstels, deurdrangers of een waterbesparende douchekop. Heb je een huurhuis? Ook dan kun je kleine dingen aanpassen. Kijk op de website van Milieu Centraal voor snelle bespaartips.

  Wil je nog meer besparen? Dan kan met bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Kijk op de website van onze partner Solease wat je zelf kunt doen?

  Naar de huisscan van Solease

  Hulp van onze duurzame partners

  We helpen je graag als je je woonlasten wilt verlagen. En kijken dan verder dan je hypotheek. Bijvoorbeeld hoe je ervoor kunt zorgen dat je energieverbruik omlaag kan. Je krijgt ook hulp van 0nze duurzaamheidspartners. Solease helpt je bijvoorbeeld aan offertes bij de juiste bedrijven. Vergeet ook niet de website van jouw gemeente te checken voor de subsidies en regelingen die er zijn.

  Duurzaam wonen

  Duurzaam wonen

  Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?
  We helpen je op weg

  We helpen je op weg

  Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Plan een duurzaamheidsgesprek en ontdek de mogelijkheden.