Energie besparen met energiezuinige apparatuur

Heb je veel apparaten in huis? Dat betekent vaak een hogere energierekening. Maar dat hoeft niet: als je investeert in nieuwe energiezuinige apparaten kan je energieverbruik omlaag en bespaar je meteen op je energierekening.

Energie besparen met energiezuinige apparatuur

Lagere energiekosten

Bij de meeste mensen gaat zo’n 40% van de energierekening op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten en LED-lampen sla je 2 vliegen in 1 klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu. Met energiezuinige apparatuur kun je tot € 190 per jaar besparen op je energiekosten (bron: Milieu Centraal). Of een apparaat zuinig is, kun je zien aan het label of door naar het gemiddelde energieverbruik in kWh te kijken. Dat staat meestal ook op het label. Ben je benieuwd hoeveel de apparaten die je al in huis hebt verbruiken? Dat kun je meten met een energiemeter. Zo’n meter koop je bij electronicawinkels.

Energie besparen door ander gebruik

Ook hoe je met een apparaat omgaat, draagt bij aan de hoeveelheid energie die je verbruikt en de hoogte van je energierekening. 3 tips op een rij:

 • Gebruik apparaten efficiënt. 1x wassen met een volle trommel is bijvoorbeeld zuiniger dan 2x een halve was draaien.
 • Heb je een extra ‘bierkoelkast’ in de schuur of garage staan? Zet deze alleen aan tijdens feesten en partijen. Of doe deze helemaal de deur uit.
 • Lees de gebruiksaanwijzing goed door. Vaak staan daarin handige tips hoe je slim met het apparaat omgaat. Zo bespaar je met de ecoknop op je vaatwasser veel energie.
Goed om te weten
Apparaten die op stand by staan, kosten een gemiddeld huishouden elk jaar zo’n € 90. Als je ze helemaal uitzet, bespaar je al snel € 60.

Tip!

Door je gewoontes wat aan te passen, kun je vaak al flink besparen op je energierekening. Hoe je dat doet, lees je in het gratis e-book met 101 handige tips

Top 8 energievreters

Door te investeren in energiezuinige apparatuur kan je energieverbruik omlaag. Deze 8 apparaten verbruiken het meeste stroom in een gemiddeld huishouden:

 1. koelkast en losse vriezer (€ 110)
 2. verlichting (€ 100)
 3. computer met bijbehorende apparatuur, zoals een beeldscherm (€ 65)
 4. televisie en muziekinstallatie met bijbehorende apparatuur, zoals boxen (€ 60)
 5. cv-ketel (€ 55)
 6. wasdroger (€ 55)
 7. vaatwasser (€ 45)
 8. wasmachine (€ 30)

Bron: Onderzoek Milieu Centraal, 2017

Kleine moeite, groot plezier

Ook met kleine aanpassingen kun je flink besparen op je energiekosten. Denk aan tochtstrips, brievenbusborstels, deurdrangers of een waterbesparende douchekop. Deze vind je bijvoorbeeld op de webshop van slimwoner.nl. Heb je een huurhuis? Ook dan zijn deze kleine aanpassingen geschikt.

SNS en Slimwoner

Je woonlasten verlagen? We denken graag met je mee en kijken dan verder dan je hypotheek. Bijvoorbeeld hoe je energieverbruik omlaag kan. Daarom werken we samen met Slimwoner. Slimwoner is een initiatief van Natuur & Milieu. Dit online platform geeft onafhankelijk advies over energie besparen en helpt je om er echt mee aan de gang te gaan. Bovendien heeft Slimwoner een uitgebreid netwerk van bedrijven die tegen een eerlijke prijs helpen met energie besparen. En wij helpen je graag met de financiering van je aanpassingen.

Afspraak maken duurzaam wonen

Afspraak maken duurzaam wonen

Wil je advies over hoe je de verduurzaming van je huis kunt financieren?
Meer over duurzaamheid

Meer over duurzaamheid

Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?Terug naar boven