Een groen dak aanleggen

Groene daken zijn een fantastische plek voor bijen, vogels en vlinders. Waarom zou jij een groen dak willen aanleggen? Ontdek hier 5 goede redenen.

groen dak aanleggen - huis verduurzamen

5 redenen waarom je een groen dak wil aanleggen

Behalve dat een groen dak leuk is en er leuk uitziet, zijn er nog 5 andere goede redenen om voor een groen dak te kiezen:

1.    Meer biodiversiteit en waterberging

Met jouw groene dak draag je bij aan de biodiversiteit.

Groene daken houden water vast en helpen zo wateroverlast te voorkomen. Ook zorgt het ervoor dat er minder regenwater onnodig de rioolzuivering ingaat. Plus: groene daken trekken allerlei vogels, vlinders, bijen en andere insecten aan. Je kunt daarom het beste kiezen voor biologisch geteeld en/of inheems groen.

2.    Groen = koel

Een groen dak ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, de plantjes op je dak en het vastgehouden water zorgen ook voor verkoeling van je dakbedekking. Dat is fijn, want hitte van je dak stoot af naar binnen en naar je omgeving. Dus met een groen dak wordt het minder warm in huis. Hebben genoeg mensen in je omgeving een groen dak? Dan kan dat zelfs effect hebben op de omgevingstemperatuur.

3.    Zelf een sedumdak aanleggen is makkelijk

Een groen dak aanleggen kun je meestal zelf doen. Bijvoorbeeld met lichtgewicht aanlegsets die in kant-en-klare rollen of cassettes worden aangeleverd. De aanlegset van onze partner Het Groene Loket bestaat uit verschillende lagen die je kant-en-klaar in rollen geleverd krijgt. Rol ze uit volgens de instructies en klaar is je groene dak. Liever niet zelf aan de slag? Er zijn ook aanbieders die groene dakensets kunnen plaatsen.

Let op: Het is belangrijk om te controleren of je dak sterk genoeg is en of het dakleer in goede staat is. Twijfel je? Neem dan contact op met het Groene Loket. Durf je de aanleg zelf niet aan? Speel op safe en vraag ze om hulp en advies.

4.    Groene vingers niet nodig

Ligt het groen erop? Dan is jouw werk bij een sedumdak (voor het grootste deel) klaar. Een sedumdak kan zich namelijk prima zelf redden. Het dak houdt water vast, dus sproeien is meestal niet nodig.

Belangrijk:

  • Haal 2x per jaar het eventuele onkruid weg.
  • Controleer ongeveer 1x per jaar de afvoer en haal eventuele planten(resten) weg.

Je kunt, vooral in het 1e jaar, het dak wat helpen door te sproeien of te bemesten. Maar dat is bij een sedumdak niet noodzakelijk.

5. Je dakbedekking gaat langer mee

Dankzij een groen dak kan het dakbedekkingsmateriaal van je dak langer meegaan: de begroeiing beschermt het bitumen of EPDM-dak tegen weersinvloeden als UV-straling en temperatuurswisselingen.

Op hetgroeneloket.nl vind je alles over het aanleggen van een groen dak.

Goed om te weten

Die 5 goede redenen klinken allemaal fantastisch... En dat zijn ze ook. Maar houd óók rekening met het volgende:

  • Een groen dak verdient zichzelf niet terug met energiebesparing, zoals bij bijvoorbeeld zonnepanelen.
  • Je dakbedekking moet in goede staat zijn en je dak moet genoeg gewicht kunnen dragen.
  • Groen groeit en bloeit door licht. Heb je een schaduwdak? Dan is het verstandig eerst te overleggen of een groen dak het overleeft op jouw dak.

Welk dak kan een groen dak worden?

Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn de beste kandidaten voor een groen dak. Denk aan een garagedak, een schuurdak of het dak van een uitbouw. In ieder geval is het geschikt voor:

  • een dakconstructie met EPDM of Bitumen (ook wel dakleer of mastiek genoemd)
  • betondaken
  • daken met een helling tot 45 graden

Verschillende groene daken

De standaard optie voor groene daken is een sedumdak. Dat is een dak met vetplantjes. Maar er zijn meer opties:

  • Natuurdaken kennen meer variatie en mogelijkheden. De beplanting bestaat uit allerlei grassen, kruiden en bloemen. Bij landschapsdaken zie je zelfs vaste planten, kleine struiken en bomen.
  • Daktuinen zijn te vergelijken met een tuin waarin geleefd kan worden. Er zijn grotere struiken en bomen en het is zelfs mogelijk om het dak te gebruiken om groenten en kruiden te verbouwen.
  • Blauw-groene daken hebben behalve groen een slim watersysteem op het dak, dat water kan opslaan en lozen.

Deze groene daken zijn veel zwaarder dan een sedumdak. Controleer altijd van tevoren of je dakconstructie sterk genoeg is.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bekijk op hetgroeneloket.nl de mogelijkheden. Laat daar je gegevens achter voor een vrijblijvende prijsindicatie. En krijg tijdelijk 15% korting op je groendak aanlegset. Lees hieronder de actievoorwaarden.

Financiering verduurzamen woning

Financiering verduurzamen woning

Hoe financier je dat? Dat kan op verschillende manieren. Kies wat het beste bij jouw situatie past.
Meer over duurzaamheid

Meer over duurzaamheid

Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?