Een groen dak aanleggen

Groene daken zijn een fantastische plek voor bijen, vogels en vlinders. Maar waarom zou jij een groen dak willen aanleggen? Er zijn 5 goede redenen.

groen dak aanleggen - huis verduurzamen

5 redenen waarom je een groen dak wil aanleggen

Behalve dat een groen dak leuk is en er leuk uitziet, zijn er nog 5 andere goede redenen om voor een groen dak te kiezen:

1.    Meer biodiversiteit en waterberging

Met jouw groene dak creëer je een stukje extra natuur in Nederland en draag je bij aan de biodiversiteit.

 • Groene daken zijn paradijsjes voor bijen en andere insecten. Ook zijn ze een magneet voor vogels als het roodborstje en de merel.
 • Ze houden veel water vast. Dat zorgt voor minder riooloverstort en dat is goed voor onze waterkwaliteit.
 • De plantjes nemen fijnstof en stikstof op, waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

2.    Groen = koel

Een groen dak ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, het zorgt ook voor wat isolatie. Met een groen dak bespaar je dus energie. De sedumplantjes op je dak zorgen voor verkoeling. Het voorkomt dat jouw zwarte dakleer heet wordt en deze hitte afstoot naar de omgeving.

Als veel mensen in jouw buurt een groen dak aanleggen, kan dit zo een paar graden schelen. En dat is geen overbodige luxe met de steeds hetere zomers in ons land.

3.    Zelf een sedumdak aanleggen is makkelijk

Een sedumdak aanleggen is heel gemakkelijk. Zeker met de lichtgewicht aanlegsets uit het aanbod van Natuur & Milieu en Het Groene Loket.

De aanlegset bestaat uit verschillende lagen, die kant en klaar in rollen worden afgeleverd. Rol ze uit volgens de instructies en klaar is je groene dak. Een gemiddeld groen dak heb je in ongeveer een uurtje aangelegd.

Let op: het is belangrijk om te controleren of je dak sterk genoeg is en of het dakleer in goede staat is. Twijfel je? Neem dan contact op met Natuur & Milieu. Durf je de aanleg zelf niet aan? Speel op safe en vraag ze om hulp en advies.

4.    Groene vingers niet nodig

Ligt het groen erop? Dan is jouw werk (voor het grootste deel) klaar. Een groen dak kan zich prima zelf redden. Het dak houdt veel water vast, dus sproeien is niet nodig.

Belangrijk:

 • Haal 2x per jaar het eventuele onkruid weg.
 • Gebruik de bijgeleverde conditioner voor wat extra voeding.

5. Je dakbedekking gaat langer mee

Dankzij een sedumdak kan het dakbedekkingsmateriaal van je dak veel langer meegaan: de begroeiing beschermt het bitumendak tegen UV en zoninvloeden. Een groen dak beschermt het dak tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurswisselingen.

Op hetgroeneloket.nl vind je alles over het aanleggen van een groen dak.

Goed om te weten

Die 5 goede redenen klinken allemaal fantastisch... En dat zijn ze ook. Maar houd óók rekening met het volgende:

 • Een groendak geeft geen financieel voordeel, zoals bij zonnepanelen op de lange termijn.
 • Je dakleer moet in goede staat zijn.
 • Groen groeit en bloeit door licht. Heb je een schaduwdak? Dan is het verstandig eerst te overleggen of een groen dak het overleeft op jouw dak.

Welk dak kan een groen dak worden?

Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn de beste kandidaten voor een groen dak. Denk aan een garagedak, een schuurdak of het dak van een uitbouw. In ieder geval is het geschikt voor:

 • een dakconstructie met EPDM of Bitumen (ook wel dakleer of mastiek genoemd)
 • betondaken
 • daken met een helling tot 45 graden

Verschillende groene daken

Behalve het op deze pagina genoemde sedumdak, heb je nog andere groene daken:

 • Natuurdaken kennen meer variatie en mogelijkheden. De beplanting bestaat uit allerlei grassen, kruiden en bloemen. Bij landschapsdaken zie je zelfs vaste planten, kleine struiken en bomen.
 • Daktuinen zijn te vergelijken met een tuin waarin geleefd kan worden. Er zijn grotere struiken en bomen en het is zelfs mogelijk om het dak te gebruiken om groenten en kruiden te verbouwen.
 • Blauw-groene daken hebben behalve groen een slim watersysteem op het dak, dat water kan opslaan en lozen.

Deze groene daken zijn veel zwaarder dan een sedumdak. Controleer altijd van tevoren of je dakconstructie sterk genoeg is.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bekijk op hetgroeneloket.nl de mogelijkheden. Laat je gegevens achter voor een vrijblijvende prijsindicatie. En ontvang tijdelijk 15% korting.

Financiering verduurzamen woning

Financiering verduurzamen woning

Hoe financier je dat? Dat kan op verschillende manieren. Kies wat het beste bij jouw situatie past.
Meer over duurzaamheid

Meer over duurzaamheid

Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?