Impulsaankopen - word je daar gelukkig van?

3 Tips om impulsaankopen niet meer jouw portemonnee én geluk te laten bepalen.

Impulsaankopen, koop jij met je hoofd of hart?

Veel jongvolwassenen trakteren zichzelf regelmatig op iets kleins. Denk aan een koffie to go of een broodje buiten de deur. Dit wordt ook wel ‘treat culture’ genoemd. De belangrijkste reden? Het korte geluksgevoel dat het oplevert. Maar is zo’n kleine impulsaankoop wel de beste manier om jezelf te trakteren?

De balans tussen genieten en je inhouden 

Als je nu zin hebt in koffie, is het erg verleidelijk om dat direct te gaan halen. Bovendien is het ook makkelijk: op bijna elke hoek van de straat vind je een koffiezaak. Toch denk je dan niet na over wat impulsaankopen voor lange termijngevolgen kunnen hebben. Want als je dit regelmatig doet, leidt het tot geldzorgen. Bijna 1 op de 3 volwassenen onder de 30 heeft het gevoel dat hun kleine uitgaven uit de hand lopen. Florien Cramwinckel, gedragspsycholoog, vertelt: 'In de psychologie wordt dit ook wel ‘temporal discounting’ genoemd. Dit is de neiging van mensen om het nu waardevoller te vinden dan de toekomst.'

Bron: onderzoek door PanelWizard in opdracht van SNS, onder 1063 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Spijt van impulsaankopen

Geld moet rollen, toch? Ja, maar wetenschappelijk is bewezen dat geld pas écht gelukkig maakt als je het aan de goede dingen uitgeeft. Dat is niet altijd zo bij impulsaankopen. Uit onderzoek blijkt dat 40% van jongvolwassenen achteraf spijt heeft van kleine impulsieve uitgaven die horen bij de ‘treat culture’. Bijna een kwart van deze groep komt aan het einde van de maand zelfs geld te kort. Eerder vroegen we enkele mensen op straat al naar hun relatie met geld. Benieuwd? Kijk hier hoe enkele jongvolwassenen met financiële keuzes omgaan.

Tips voor meer geluk

Hoe kun je dan het beste met je geld omgaan om toch geluk te kunnen ervaren? Lees hieronder 3 tips voor rust in je hoofd én portemonnee, terwijl je toch nog van je hard verdiende centen kunt genieten.

1. Trakteer jezelf op voorpret

Een goed begin is het halve werk. Als je niet direct aan je behoeftes toegeeft maar begint met voorpret, heb je zo jouw eerste gelukmoment te pakken. Florien Cramwinckel, gedragspsycholoog , zegt er het volgende over: 'voorpret is een gratis bron van geluk. Vaak levert het uitkijken naar iets meer plezier op dan de ervaring zelf.' Je herkent het misschien zelf wel; je hebt een vakantie geboekt en begint nu al met het uitzoeken van restaurantjes in de buurt en het weer op de weer app te checken. Als de vakantie dan tegenvalt heb je wél in de weken of maanden ervoor kunnen genieten van de voorpret. Bij impulsaankopen heb je iets vaak al gekocht voor je ernaar uit kan kijken, en mis je een gratis gelukbron.

2. Trakteer iemand anders

Mensen zijn sociale wezens. Dat betekent onder andere dat we gelukkig worden van het trakteren van de mensen om ons heen. Voor veel mensen is dit een onverwacht fenomeen; ze denken dat ze gelukkig worden van aankopen die ze voor zichzelf doen, in plaats van voor de ander. Maar niets is minder waar. Arm of rijk, oud of jong, overal geldt: geld uitgeven aan anderen maakt gelukkiger dan geld uitgeven aan jezelf. Dus wil je echt zo graag een kopje koffie halen? Koop het dan voor je collega of klasgenoot.

3. Trakteer jezelf op ervaringen

We zullen niet ontkennen dat het hebben van voldoende geld het leven makkelijker kan maken. Toch is geld niet je waardevolste bezit. Dat is tijd. Elk uur van je leven kun je maar één keer spenderen. Mensen die nadenken over hoe ze tijd willen besteden zijn gelukkiger. Daarom is dit de laatste tip: ga voor ervaringen in plaats van materiële dingen. Hoe vaak heb jij het nog met je vrienden over die ene gezellige, spontane avond? Of bespreken jullie inside jokes die iedere keer opnieuw voor lachbuien zorgen? 'Van impulsaankopen geniet je meestal minder dan van zo’n mooie ervaring', beaamt ook Florien Cramwinckel. 'Van elke dag een traktatie buiten de deur word je minder gelukkig dan van eens in de zoveel tijd een gezellige avond, dagje weg of vakantie met anderen.'

Genieten van geluksmomenten

Kortom, het is belangrijk om te genieten van de kleine traktaties die je jezelf gunt. Vaak geld uitgeven aan deze treat culture heeft ook nadelen, en het is belangrijk om daarvan bewust te zijn. Wil je echt genieten? Maak contact met je geliefden. Kijk ernaar uit. Het mooiste waar je iemand op kunt trakteren is je onverdeelde aandacht. Geef je tijd uit aan de mensen die er voor jou toe doen, en word gelukkiger dan je zou verwachten.

Anderen bekeken ook:

Future Money Talks

Future Money Talks

Future Money Talks is hét platform voor jongvolwassenen. We bespreken wat jou bezighoudt als het gaat over financiële zaken. En helpen jou vooruit met inzichten, inspiratie en tips.