Wat is een inboedelverzekering?

Wat is een inboedelverzekering? Wat dekt het? En waarom is deze verzekering belangrijk? Je leest het hier. 

Wat is een inboedelverzekering? 

Een inboedelverzekering is een verzekeringspolis die persoonlijke spullen in je huis beschermt. Denk aan onder andere meubels, elektronica, kleding, sieraden en apparaten.  

In principe dekt een inboedelverzekering alle spullen die je meeneemt als je zou verhuizen. 

Wat dekt een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt over het algemeen de volgende gebeurtenissen:  
 • Als er een brand uitbreekt in je huis die je persoonlijke eigendommen beschadigt of vernietigt, dekt je (Allrisk) inboedelverzekering de kosten om die spullen te vervangen of repareren. 
 • Een inboedelverzekering dekt schade aan je spullen veroorzaakt door lekkages, overstromingen en schade door bluswater tijdens brandbestrijding. 
 • Als je spullen gestolen worden of er wordt ingebroken en eigendommen worden meegenomen of beschadigd, vergoedt een inboedelverzekering de kosten van vervanging.  

  Let op: Er kunnen beperkende voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld dat er bij een inbraak braakschade moet zijn. 
 • Dit kan schade door storm, bliksem, aardbeving en andere natuurrampen zijn, afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden. 
 • Als je eigendommen opzettelijk worden beschadigd door vandalen, dekt een inboedelverzekering de schade. 
 • Er zijn inboedelverzekeringen (zogenaamde all riskdekking) die ook schade door ongelukjes die je zelf veroorzaakt verzekeren. Denk aan de bank die door je peuter met watervaste viltstift is bewerkt. Of een kostbare vaas die je per ongeluk omstoot.  

  Goed om te weten: Iedere aanbieder heeft zijn eigen polisvoorwaarden. Daarin lees je precies wat wel en niet gedekt is.

Waarom is een inboedelverzekering belangrijk? 

Er zijn verschillende redenen waarom een inboedelverzekering belangrijk is:

Bescherming van je bezittingen
Je hebt waarschijnlijk veel geïnvesteerd in je persoonlijke eigendommen. Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je financieel beschermd bent als er iets met deze bezittingen gebeurt.

Gemoedsrust
Weten dat je waardevolle spullen gedekt verzekerd zijn, geeft gemoedsrust. Of het nu gaat om een onverwachte brand, diefstal of waterschade, je weet dat je kunt rekenen op je verzekering.

Eis van de verhuurder
Als je je huis huurt, kan de verhuurder een inboedelverzekering eisen als onderdeel van het huurcontract.

Hoe kies je de juiste inboedelverzekering? 

5 tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste inboedelverzekering: 

 1. Inventariseer je bezittingen. Maak een lijst van al je waardevolle spullen en schat in wat ze waard zijn. Dit helpt je om de juiste dekking te bepalen.

 2. Vraag bij verschillende verzekeringsmaatschappijen offertes aan en vergelijk de premies, eigen risico en voorwaarden.

 3. Lees de polisvoorwaarden goed door om te weten wat wel en niet gedekt is. En om te zien wat past bij jou en je situatie.

 4. Als je waardevolle sieraden, kunstwerken of andere kostbare spullen hebt, overweeg dan een aanvullende dekking hiervoor. Check welke verzekeraar dit aanbiedt en wat het kost.

 5. Heb je een eigen huis? Dan kan het handig zijn om je inboedel- en opstalverzekering bij 1 verzekeraar af te sluiten. Voordeel van alles onder 1 dak: je hoeft bij schade aan je huis en inboedel de schade maar 1 keer te melden. 

  Op zoek naar een inboedelverzekering? 

  Op zoek naar een inboedelverzekering? 

  Bekijk wat de SNS Inboedelverzekering je allemaal biedt. Bereken eenvoudig je premie online.