Zo wordt de premie van je autoverzekering bepaald

Ben je benieuwd wat de premie van een autoverzekering bepaalt? Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn.  

Factoren die de autopremie bepalen 

De premie van autoverzekeringen variëren, omdat ie afhankelijk is van verschillende factoren. De belangrijkste zijn:  
  • Het type dekking dat je kiest, heeft een grote invloed op je autoverzekeringspremie. Er zijn verschillende soorten: WA (wettelijke aansprakelijkheid), beperkt casco (WA-plus) en volledig casco (allrisk). Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie meestal is. Dit komt doordat een uitgebreidere dekking meer bescherming biedt bij schade of diefstal. 

    Aanvullende dekkingen zoals pechhulp, rechtsbijstand of schadeverzekering voor inzittenden zorgen ook dat de premie hoger wordt. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan betekent dat een lagere premie. Maar realiseer je wel dat je dan meer zelf moet betalen bij schade. 

  • Jongere bestuurders worden door hun gebrek aan rijervaring beschouwd als een hoger risico. Ben je jonger dan 25? Dan betaal je meestal een hogere premie dan mensen boven de 25.
  • Als je veilig rijdt, geen ongelukken veroorzaakt en dus geen schade claimt, kun je in aanmerking komen voor korting op je premie. Dat noemen we no-claimkorting. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe hoger de korting. 
  • De premie hangt af van de catalogusprijs van je auto. Hoe duurder je auto, hoe hoger de premie. 
  • Hoe meer kilometers je rijdt, hoe groter het risico op een ongeval. Daarom betaal je als je veel rijdt vaak een hogere premie dan als je minder kilometers maakt. 
  • Waar je woont, heeft ook invloed op de premie van je autoverzekering. In stedelijke gebieden met druk verkeer en een hoog risico op diefstal en vandalisme, kunnen de premies hoger zijn dan in landelijke gebieden.
  • Heb je in het verleden veel claims ingediend? Dan zien verzekeraars je als een ‘hoger risico’. Dat kan leiden tot hogere premies.

Goed om te weten: De premie verschilt per aanbieder. Het is daarom slim om meerdere offertes aan te vragen om premies én voorwaarden te vergelijken. Zo vind je de beste prijs-kwaliteitverhouding voor de verzekering van je auto.  

SNS Autoverzekering

SNS Autoverzekering

Vul wat gegevens in en zie meteen wat het je kost per maand.
Waar kunnen we je bij helpen?

Waar kunnen we je bij helpen?

Heb je een vraag? Kijk dan even op onze klantenservice pagina. Bel ons of stuur ons een bericht. We helpen je graag.