Inboedelverzekering voor huurders

Wat is een inboedelverzekering voor huurders? Wat dekt het? En waarom is deze verzekering belangrijk? Je leest het hier. 

Wat is een inboedelverzekering voor huurders? 

Een inboedelverzekering is een verzekering om de persoonlijke spullen van een huurder te beschermen. Denk aan meubels, elektronica, kleding, apparaten en andere persoonlijke eigendommen die je in de gehuurde woning hebt staan. In principe dekt een inboedelverzekering alle spullen die je meeneemt als je zou verhuizen. 

  

Terwijl de verhuurder meestal verantwoordelijk is voor het verzekeren van het gebouw (opstalverzekering), is het de taak van de huurder om persoonlijke spullen te beschermen met een inboedelverzekering.  

Goed om te weten: In sommige huurcontracten wordt een inboedelverzekering verplicht gesteld. 

Wat dekt een inboedelverzekering 

Een inboedelverzekering voor huurders dekt schade of verlies van persoonlijke eigendommen in de huurwoning door gebeurtenissen, zoals: 
 • Als er een brand uitbreekt in je huurhuis en je persoonlijke eigendommen worden beschadigd of vernietigd, dan dekt een inboedelverzekering de kosten om die spullen te vervangen of repareren. 
 • Als je spullen gestolen worden of er wordt ingebroken en eigendommen worden meegenomen of beschadigd, vergoedt een inboedelverzekering de kosten van vervanging.  

  Let op: Er kunnen beperkende voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld dat er bij een inbraak braakschade moet zijn. 
 • Een inboedelverzekering dekt schade aan je spullen veroorzaakt door lekkages, overstromingen en schade door bluswater tijdens brandbestrijding. 
 • Dit kan schade door storm, bliksem, aardbeving en andere natuurrampen zijn, afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden. 
 • Als je eigendommen opzettelijk worden beschadigd door vandalen, biedt een inboedelverzekering dekking. 
 • Er zijn inboedelverzekeringen die ook schade door ongelukjes die je zelf veroorzaakt verzekeren. Denk aan de bank die door je peuter met watervaste viltstift is bewerkt. Of een kostbare vaas die je per ongeluk omstoot.  

  Goed om te weten: Iedere aanbieder heeft zijn eigen polisvoorwaarden. Daarin lees je precies wat wel en niet gedekt is. 

Waarom heb je een inboedelverzekering nodig als huurder? 

Er zijn verschillende redenen: 

 • Bescherming van je bezittingen 
  Je hebt waarschijnlijk veel geïnvesteerd in je persoonlijke eigendommen. Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je financieel beschermd bent als er iets met deze bezittingen gebeurt. 
 • Gemoedsrust 
  Weten dat je waardevolle spullen gedekt zijn, geeft gemoedsrust. Of het nu gaat om een onverwachte brand, diefstal of waterschade, je weet dat je kunt rekenen op je verzekering. 
 • Voldoen aan verhuurdersvereisten 
  Als je een huurder bent, kan een verhuurder een inboedelverzekering eisen als onderdeel van het huurcontract.  
 • Aansprakelijkheid 
  Sommige inboedelverzekeringen hebben ook aansprakelijkheidsdekking. Dit kan je beschermen als je per ongeluk schade veroorzaakt aan de woning van de verhuurder. Hiervoor kun je natuurlijk ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. 

  Hoe kies je de juiste Inboedelverzekering? 

  5 tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste verzekering: 

  1. Inventariseer je bezittingen. Maak een lijst van al je waardevolle spullen en schat in wat ze waard zijn. Dit helpt je om de juiste dekking te bepalen.

  2. Vraag bij verschillende verzekeringsmaatschappijen offertes aan en vergelijk de premies, eigen risico en voorwaarden.

  3. Lees de polisvoorwaarden goed door om te weten wat wel en niet gedekt is. En om te zien wat past bij jou en je situatie.

  4. Als je waardevolle sieraden, kunstwerken of andere kostbare spullen hebt, overweeg dan een aanvullende dekking hiervoor. Check welke verzekeraar dit aanbiedt en wat het kost.

  5. Vraag de verzekeringsmaatschappij of er kortingen zijn, bijvoorbeeld als je meerdere verzekeringen bundelt. 

  Op zoek naar een inboedelverzekering? 

  Op zoek naar een inboedelverzekering? 

  Bekijk wat de SNS Inboedelverzekering je allemaal biedt. Bereken eenvoudig je premie online.