Elektrische autoverzekering duurder?

Een van de meest gestelde vragen is of de verzekering voor een elektrische auto duurder is dan die voor een benzine- of dieselauto. Dat is niet zo 1-2-3 te zeggen. Er zijn namelijk heel veel factoren die van invloed zijn op de premie.  

Elektrische auto's en verzekeringspremie 

De premie van autoverzekeringen variëren, omdat ie afhankelijk is van  verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn: 
 • Het type dekking dat je kiest, heeft een grote invloed op je verzekeringspremie. De meest voorkomende soorten autoverzekeringen zijn WA (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, WA-plus (WA+ beperkt casco) en cascoverzekering (ook bekend als allriskverzekering) en aanvullende dekkingen zoals pechhulp, rechtsbijstand en schadeverzekering voor inzittenden.  

  Goed om te weten: Elektrische auto's hebben dezelfde dekkingsmogelijkheden als traditionele auto's. De uiteindelijke premie hangt vooral af van de catalogusprijs van je auto, je aantal schadevrije jaren en dekkingseisen.  
 • Het bedrag dat je bereid bent te betalen als eigen risico kan je premie gunstig beïnvloeden. Een hoger eigen risico betekent een lagere premie. Maar besef ook dat je meer uit eigen zak moet betalen bij een schade. 
 • Je rijgedrag, zoals het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en het aantal schadevrije jaren zijn van invloed op de verzekeringskosten.  

  Als je veilig rijdt en geen schade claimt, kun je in aanmerking komen voor korting op je premie. Dat noemen we no-claimkorting. 

 • Het merk, model en leeftijd kunnen ook een rol spelen bij het bepalen van de verzekeringspremie. 

 • Het type brandstof dat je auto gebruikt, kan ook invloed hebben op je verzekeringskosten. 


  Elektrische auto's worden over het algemeen als veiliger beschouwd dan voertuigen met een brandstofmotor, omdat ze geen brandbare brandstoffen aan boord hebben. Dit kan leiden tot iets lagere verzekeringskosten voor elektrische auto's. 

  Elektrische auto's kunnen profiteren van het feit dat ze geen roet en stikstof uitstoten. Er zijn namelijk verzekeraars die premiekorting geven voor milieuvriendelijke auto’s.

De premie voor je elektrische auto 

Over het algemeen zijn de verzekeringskosten voor elektrische auto's vergelijkbaar met die voor benzine of dieselauto’s en vooral afhankelijk van de hierboven genoemde factoren.  

Belangrijke voorwaarden voor een elektrische auto 

Waar moet je in de voorwaarden op letten als je een elektrische auto hebt? In het overzicht hieronder zie je een paar belangrijke punten. Je leest ook hoe dat in de voorwaarden van de SNS Autoverzekering is geregeld. Bij andere verzekeraars kan dit anders zijn. 

Beveiligingseis

Bij de SNS Autoverzekering geldt dat als je auto € 75.000 of meer waard is, je een beveiliging op de auto moet hebben. Bij andere aanbieders is dat vaak al vanaf een lagere waarde.

Ruitbreuk

Bij de WA Plus en WA All risk van de SNS Autoverzekering is standaard ook het glas verzekerd van zonnedaken en panoramische daken van de auto. Check of dat ook het geval is bij andere aanbieders.

Laadkabels en laadpalen

Laadkabels zijn bij de SNS Autoverzekering op WA Plus en WA All riskdekking meeverzekerd, ook als ze gekoppeld zijn aan een laadpaal.

Laadpalen vallen niet onder de autoverzekering.

Dashcam

Heb je een dashcam in je elektrische auto? Dan krijg je bij de SNS Autoverzekering 2,5% korting op de premie.

Goed om te weten: De premie en voorwaarden verschillen per aanbieder. Het is daarom goed om te vergelijken. Zo vind je de beste prijs-kwaliteitverhouding voor de verzekering van je elektrische auto.  
SNS Autoverzekering

SNS Autoverzekering

Vul wat gegevens in en zie meteen wat het je kost per maand.
Waar kunnen we je bij helpen?

Waar kunnen we je bij helpen?

Heb je een vraag? Kijk dan even op onze klantenservice pagina. Bel ons of stuur ons een bericht. We helpen je graag.