5 tips om de dure decembermaand te overleven

De laatste maand van het jaar, een feestelijke maar ook dure maand. Cadeautjes, feestkleding, uitgebreid tafelen, feestelijke decoraties in huis, het hoort er allemaal bij! Hoe houd je december betaalbaar? 5 tips.

Tip 1: Ga zelf aan de slag

Een leuke manier om geld te besparen: maak zelf cadeaus, kerstkaarten en versieringen voor in huis. Maak zelf een mooie kerstkrans of een kerststukje en kook je eigen kerstmaal. Krijg je gasten? Laat die ook een gang voorbereiden. Verrassend én voordelig.

Tip 2: Tweedehands is ook prima

Geef een tweedehands cadeau. Zeker bij kwaliteitsspeelgoed zoals Lego of Playmobil kun je besparen door bijvoorbeeld via Marktplaats te kopen. Of ga naar de kringloop, daar zijn vaak genoeg spullen (bijna) nieuw in de doos te vinden. Lekker duurzaam bezig!

Nieuwe kerstoutfit nodig? Kijk eens op Vinted of bij Appel & ei.

Tip 3: Geef praktische cadeaus

Dingen die je huisgenoten toch al nodig hebben, zijn met een cadeaupapiertje eromheen eigenlijk een heel leuk cadeau. Denk aan een pyjama, sporttas of lekkere warme huissokken.

Tip 4: Vergelijk prijzen, acties en aanbiedingen

Vergelijk de prijzen van de aankopen die je wilt doen. Op internet is dit zo gebeurd en het kan al snel tientallen euro’s opleveren. Bijkomend voordeel: via internet bestellen bespaart je ook nog eens tijd en reiskosten.

Check ook de aanbiedingen in de reclamefolders. Er zijn veel acties waarbij je korting krijgt of voor iets kunt sparen.

Weet je niet wat je moet kopen? Blader lekker door de folders voor inspiratie.

Kom niet in de verleiding

Ben je gevoelig voor verleidingen als ‘uitverkoop’ en ‘dagacties’? Dan is de kans groot dat je meer koopt dan je nodig hebt. Wat doe je ertegen?

Tip 5: Houd je aan je budget

Bepaal een vast budget. En houd je eraan. Bedenk hoeveel je kunt en wilt uitgeven. Houd je uitgaven bij en zorg dat je er niet overheen gaat.

Maak een spaarpotje op je spaarrekening en boek hier iedere maand een klein bedrag naar over. Zo spaar je het hele jaar haast ongemerkt voor deze dure maand.